Zárlakatos

A zárlakatos szakma tulajdonképpen a lakatos szakmából fejlődött ki, mint a szakma egyik mellékága, ami a 2010-es évek közepre már kiterjedt, szerteágazó és önálló szakmává nőtte ki magát.

A zárlakatos szakember a nyílászárók, elsősorban ajtók és az azon rajta vagy benne lévő zárak, zárszerkezetek cseréjével, szerelésével, szervizelésével foglalkozik. A zárlakatos mester feladatai közé tartozik az ajtónyitás, zárnyitás, zárcsere, hevederzár és másodzár szerelés, betörés utáni zárhelyreállítás, azaz a teljes körű zárszerviz szolgáltatás.

Az idős emberek fejében még mindig ott van az a tudat, hogy ha valami probléma adódott a zárral, akkor - persze csak ha maguknak nem tudják megoldani -, lakatost kell hívni. Ez voltaképpen igaz is, meg nem is.

Zárlakatos, azaz zárszerelő szakember

Napjainkra már olyan magas szintre fejlődött a zárgyártás technológiája, hogy a lakatos iparág ezen szakasza túlnőtte magát. A 60-as, 70-es, de még a 80-as, 90-es évekhez képest is, ma már olyan zárszerkezetek léteznek, amiről akkoriban még nem is álmodtak. Ezen a nagymértékű fejlődésen alapul a zárlakatos, mint különálló szakma születése és létjogosultsága.

Persze jogos az a gondolkodás, mely szerint a 20-30 évvel ezelőtti, a mai változatokhoz képest meglehetősen „primitív” zárakat, zárbetéteket a lakatosok szerelték, nyitották. A 2010-es évekre azonban a fejlődés már olyan elképesztő méreteket öltött, hogy egy „csupán” a fémek megmunkálásával foglakozó lakatos mesternek, komoly fejtörést okozhat például egy biztonsági zárszerkezet kinyitása.

A zárlakatos szakma megléte tehát teljes mértékben megalapozott. Ma a zárlakatos szakembereket, zárszerelő, zárszakember, illetve zárszerelő szakember, esetleg biztonságtechnikai szakember titulusokkal illetjük, mégpedig joggal.

A zárszerelő szakemberek kifejezetten a zárak, zárszerkezetek, zárbetétek felszerelésével, cseréjével, nyitásával, illetve általános zárszereléssel foglalkoznak.

A profi zárlakatos

Egy jó zárszerelő szakembernek, azaz zárlakatosnak, folyamatosan képeznie kell magát, hogy az új fejlesztésekkel, technológiákkal lépést tudjon tartani. A záraknak, zárszerkezeteknek olyan széles skálája kapható már a piacon, hogy szinte kimondható, az átlagembernek fogalma sincs, hogy miből és milyet válasszon. Az a gigantikus méreteket öltött termékkínálat, amivel a zárszaküzletek polcain szembesülünk, mindenen túltesz. Nincs is azon csodálkoznivaló, hogy a vásárló nem tudja eldönteni, hogy mit vegyen.

Ezért tanácsos minden esetben kikérni a zárszerelő szakember véleményét. Érdemes néha megállni egy pillanatra és elgondolkodni, hogy mi is a célunk, mit szeretnénk. Csupán biztonságot? Azt, hogy szép is legyen az ajtó, meg biztonságos is? Azt, hogy ne törjenek be? Azt, hogy ne tudja illetéktelen személy kinyitni?

Amikor tudjuk, hogy mi a pontos célunk és mit akarunk, akkor érdemes egy szakember tanácsát kikérni. A zárlakatos szakember olyan ötleteket adhat, ami nekünk eszünkbe sem jutott. Az anyagi szempontokat és az igényeket szem előtt tartva tud nekünk megoldást kínálni arra, amit keresünk. Legyen az a legegyszerűbb működésű zárbetét, vagy a legbonyolultabb biztonsági zárszerkezet. Igényünk lehet akár egy komplett biztonsági ajtó, faborítással és trezorzárral felszerelve, vagy akár egy egyszerű, de szépen kivitelezett ablakrács, a kis fürdőszobaablakra.

Témába illő menüpontok

Másodzár az ajtón   Izraeli zárak, pajzsok   Hevederzárbetét javítás   Hevederzár szerelés Budapest   Locksmith service   Mul-T-Lock kérdések
Mul-T-Lock zárbetétek   Zárszerelés Budapest   Érdekesség a Mul-T-Lock gyárról   Hevederzár szerelés Zugló   Izraeli zárbetét csere   Ajtózárcsere cilinderes verzióra   Biztonsági felsőzár   Dierre Go ajtó   Hevederzárbetét-csere, szerviz   Hevederzár szerelés Óbuda   Hevederzár szerelés   BARLOCK   Potent rászegző másodzár   Ablak befeszítés-gátlók   Hevederzár   Hevederzár javítás   Hevederzár nyitás   Hevederzár betörés után   Hevederzár szerelés műanyag ajtóra   CR zárak   Cerutti ajtózár szerviz   Cerutti kulcsok zárak   Dierre New Power zárbetét csere   Maco műanyag ajtó szerviz   Dierre tollas kulcsos zár átalakítása rövidebb kulcsosra   Dierre zárszerelés, zárcsere Budapesten   Műanyag ajtó kilincsfelhúzós vasalat csere   Olasz Sab zárral ellátott ajtók - fontos zárcsere tudnivalók   Olasz Securemme biztonsági ajtók - zárcsere tudnivalók   Pavo többpontos ajtózár vasalat helyszíni cseréje   Vorne vasalat szervizellátás Budapest   Elzett vasalat ajtózár-szerviz, zárcsere   Roto vasalat-ajtózár szerviz, zárcsere   Fuhr ajtózárak szervizellátása   Metalplast ajtózárak, vasalatok zárcseréje   Ajtózár-szerviz, gyors zárcsere Budapest kerületeiben   Budapesti betörések a koronavírus járvány miatt   Mul-T-Lock Zárszerviz szolgáltatásaink Budapesten   Becsapódott ajtónyitás Budapest