Zárlakatos

A zárlakatos szakma tulajdonképpen a lakatos szakmából fejlődött ki, mint a szakma egyik mellékága, ami a 2010-es évek közepre már kiterjedt, szerteágazó és önálló szakmává nőtte ki magát.

A zárlakatos szakember a nyílászárók, elsősorban ajtók és az azon rajta vagy benne lévő zárak, zárszerkezetek cseréjével, szerelésével, szervizelésével foglalkozik. A zárlakatos mester feladatai közé tartozik az ajtónyitás, zárnyitás, zárcsere, hevederzár és másodzár szerelés, betörés utáni zárhelyreállítás, azaz a teljes körű zárszerviz szolgáltatás.

Az idős emberek fejében még mindig ott van az a tudat, hogy ha valami probléma adódott a zárral, akkor - persze csak ha maguknak nem tudják megoldani -, lakatost kell hívni. Ez voltaképpen igaz is, meg nem is.

Zárlakatos, azaz zárszerelő szakember

Napjainkra már olyan magas szintre fejlődött a zárgyártás technológiája, hogy a lakatos iparág ezen szakasza túlnőtte magát. A 60-as, 70-es, de még a 80-as, 90-es évekhez képest is, ma már olyan zárszerkezetek léteznek, amiről akkoriban még nem is álmodtak. Ezen a nagymértékű fejlődésen alapul a zárlakatos, mint különálló szakma születése és létjogosultsága.

Persze jogos az a gondolkodás, mely szerint a 20-30 évvel ezelőtti, a mai változatokhoz képest meglehetősen „primitív” zárakat, zárbetéteket a lakatosok szerelték, nyitották. A 2010-es évekre azonban a fejlődés már olyan elképesztő méreteket öltött, hogy egy „csupán” a fémek megmunkálásával foglakozó lakatos mesternek, komoly fejtörést okozhat például egy biztonsági zárszerkezet kinyitása.

A zárlakatos szakma megléte tehát teljes mértékben megalapozott. Ma a zárlakatos szakembereket, zárszerelő, zárszakember, illetve zárszerelő szakember, esetleg biztonságtechnikai szakember titulusokkal illetjük, mégpedig joggal.

A zárszerelő szakemberek kifejezetten a zárak, zárszerkezetek, zárbetétek felszerelésével, cseréjével, nyitásával, illetve általános zárszereléssel foglalkoznak.

A profi zárlakatos

Egy jó zárszerelő szakembernek, azaz zárlakatosnak, folyamatosan képeznie kell magát, hogy az új fejlesztésekkel, technológiákkal lépést tudjon tartani. A záraknak, zárszerkezeteknek olyan széles skálája kapható már a piacon, hogy szinte kimondható, az átlagembernek fogalma sincs, hogy miből és milyet válasszon. Az a gigantikus méreteket öltött termékkínálat, amivel a zárszaküzletek polcain szembesülünk, mindenen túltesz. Nincs is azon csodálkoznivaló, hogy a vásárló nem tudja eldönteni, hogy mit vegyen.

Ezért tanácsos minden esetben kikérni a zárszerelő szakember véleményét. Érdemes néha megállni egy pillanatra és elgondolkodni, hogy mi is a célunk, mit szeretnénk. Csupán biztonságot? Azt, hogy szép is legyen az ajtó, meg biztonságos is? Azt, hogy ne törjenek be? Azt, hogy ne tudja illetéktelen személy kinyitni?

Amikor tudjuk, hogy mi a pontos célunk és mit akarunk, akkor érdemes egy szakember tanácsát kikérni. A zárlakatos szakember olyan ötleteket adhat, ami nekünk eszünkbe sem jutott. Az anyagi szempontokat és az igényeket szem előtt tartva tud nekünk megoldást kínálni arra, amit keresünk. Legyen az a legegyszerűbb működésű zárbetét, vagy a legbonyolultabb biztonsági zárszerkezet. Igényünk lehet akár egy komplett biztonsági ajtó, faborítással és trezorzárral felszerelve, vagy akár egy egyszerű, de szépen kivitelezett ablakrács, a kis fürdőszobaablakra.