A Cerutti gyár, mint családi vállalkozás

A Grugliasco-i székhelyű Cerutti cég igazi családi vállalkozás. Luigi Cerutti alapította a manufaktúrát még a negyvenes években. Biztonsági zárak gyártásával foglalkoztak akkor is, és ezt a vonalat követik mind a mai napig.

Bár az azóta eltelt időben, a modern kori változások követelményeivel a Cerutti is lépést tartott, és bevont egy befektetői csoportot a finanszírozásba, de mégis megmaradt családi vállalkozásnak.

Ami becsülendő ebben a nagy múltú és tiszteletreméltó olasz családban, az az, hogy a mai napig saját kézben tartják a vállalkozást. A többi olasz zárgyártó céghez képest, ők mostanáig egy kb. 400-500 m2-es csarnokban üzemeltetik a gyárat, ami már több mint háromnegyed évszázada működik.

Több országba, Európába, Ázsiába is szállítanak ebből a kis grugliascoi gyárból kiváló minőségi Cerutti termékeket.

A Cerutti próbál minél gazdaságosabban gyártani, áremelés az elmúlt két-három évben nem volt náluk. A zárgyártás folyamán megmaradt fém-alkatrészeket, hulladékokat közvetlen az öntödébe viszik, mert saját lemezmegmunkáló műhellyel is rendelkeznek.

A Cerutti Magyarországra főként a háromirányú, négy rudas zárakat exportálja, de kimagasló piaci szerepet tölt be rászegző zárak, páncélszekrények gyártása területén is. A Ceruttinál a kulcsok még mindig réz kivitelben készülnek, ellenben más cégekkel, ahol már az anyag spórolása miatt, alpaka és egyéb ötvözetekkel párosított anyagokkal keverik a rezet. Nem véletlenül készíti a Cerutti a kulcsokat sárgarézből, hiszen a legfontosabb, hogy a kulcs anyagának puhábbnak kell lenni, mint a zárban lévő lamelláknak, hogy a használat során a kulcs bástyái kopjanak, ne pedig a fémlamellák.

Zárszerviz szolgáltatóként állíthatjuk, hogy a Cerutti zárak megbízhatósága, minősége egy jól beállított és időszakos ellenőrzés alá vont zár esetén, a tíz évet könnyen kibírja. A legtöbb probléma a régi Viro zárakkal, nem is magával a zárral van, hanem a zárban lévő kilincs mechanikából fakad, mert az évek alatti folyamatos, napi többszöri kilincs lenyomásának hatására, a fémből készült zárdió kikopik.

Nem utolsósorban nagyon fontos szerepet játszik, hogy a biztonsági ajtókra régen a nehéz, tömör rézkilincseket szerelték fel. A régi kilincsekben semmilyen rugó-vissszahúzó mechanika nincsen, továbbá a kilincs nehéz súlya is nagymértékben a zárszerkezetet terheli. Ezért is szoktuk a zárszerviz szolgáltatás keretein belül is, illetve a tőlünk közvetlenül vásárlóknak is, külön kilincs-garnitúra használatát/beszerzését javasolni, amelybe a gyártó, mind a külső, mind a belső oldalon, egy rugót helyezett el, ezzel is elősegítve a zár hosszú működését.

Nem utolsósorban megemlítenénk a zárhoz tartozó, gyári kulcsokat is. Ezeket, ha lehet, partnerünknél másoltassa, mert Magyarországon csakis nekik van eredeti Cerutti nyerskulcsuk, így sosem lesz problémája a másolt kulcsokkal.

zárcsere, zárcsere Budapest, zárszerviz, zárszerviz Budapest