7 legjobb tipp a nyaralás előtt, amit érdemes megfogadni a betörők elleni védekezés szempontjából

Az interneten elég sok szakirodalom, illetve manapság már nyílt médiás oldalak foglalkoznak azzal, hogy hogyan védhetjük meg lakásunkat, otthonunkat a betörésekkel szemben. Amíg mi nyaralunk, szórakozunk, elfelejtjük a szürke hétköznapokat, addig se kelljen semmilyen betöréstől tartani, ebben segítünk tisztán látni. Érdemes velünk tartani!

Tovább olvasom

Lakásbetörés után célponttá vált a tárolók, ahol értékes biciklit, sílécet, korcsolyát tartunk

Az elmúlt 20 évben főként lakásbetörésekhez hívtak ki minket betörés utáni helyreállításhoz, de valamiért felocsúdott a nép és elkezdték a bejárati ajtók megerősítését hevederzárakkal, a bejárati ajtó elé rácsot szereltettek, illetve a nagyon megijedt honfitársak acélajtók beszerelésével védekeztek a betörések ellen. Ezzel egyidejűleg azonban a bűnszervezetek is fejlesztették tudástárukat és megindultak lefele, azaz a társasházak esetében a mélygarázsba, ahol lehet garázdálkodni.

Tovább olvasom

Az ajtóvisszahúzó, behúzó olajfék feladata a nyílászárók bezárásához

Különböző méretű, erejű, kinézetű és márkájú olajfékeket különböztetünk meg. De mindegyiknek tulajdonképpen ugyanaz a szerepe, hogy az ajtó ne maradjon nyitva. Másképpen fogalmazva, az ajtócsukó egy olyan mechanikus önműködő szerkezet, ami behúzza az ajtót, miután az ember áthalad a zsilipen, azaz a nyílászárón. A nyitáshoz szükséges erő, illetve sebesség minden típusnál egyénileg állítható. Az állításkor figyelembe kell venni a különböző beállítási fokokat, ne tekergessünk össze-vissza. Természetesen az is fontos, hogy az ajtó ne csapódjon, pláne egy lépcsőházban, ahol igen nagy az átmenő forgalom reggeltől estig és zavarná a földszinten lakókat! Az ajtófék vagy más néven behúzó nem zárásként funkcionál, tehát nem zárja be az ajtót helyettünk, hanem csak behúzza azt automatikusan, illetve a nagy súlya miatt sem tud így becsapódni, de mégis csukva lesz.

Tovább olvasom

Miért lötyög a kínai ajtókilincs, okozhat-e valamilyen problémát, szükséges-e cserélni?

Lötyöghet azért, mert elkopott, elhasználódott, cserére szorul, de vannak olyan esetek, amikor egyszerűen fellazulnak az ajtó ki-és benyitásától a csavarok, ezáltal elkezd mozogni az egész egység. Az, hogy mikor szükséges a csere, a szakemberrel kell megbeszélni. A legtöbb esetben ez a jellemző, hiszen a minőség hiánya, illetve a rendszeres használat a világító kilincs töréséhez vagy rugótöréshez vezethet, ezt javítani nem lehet, nincs hozzá alkatrész.

Tovább olvasom

Milyen dolgokra szoktunk odafigyelni az ajtózár cseréje után, a kipróbálás előtt?

Több mint 20 éve dolgozunk ebben a szakmában és mi is megfizettük a tanulópénzt a legelején. Így merünk erről bátran írni, a tapasztalatainkról, illetve a rutintól és arról, hogy hogyan, mit ne csináljanak, mert azzal csak kárt okozhatnak önmaguknak. Egy zárbetét cseréje után, vagy egy bármilyen, tollas kulcsos vagy sima, fogazott kulcsos szerkezet cseréje után, először is nyitott állapotban kell kipróbálni a zár működését, ki- és bezárás folyamatában. Ez azért fontos, mert ha csak zárbetétet cserélünk egy bejárati ajtó zárszerkezetében és nem vettük észre, hogy a szerkezetbe kopott, törött alkatrész van, az új zárbetét bezárása után leblokkolhat maga a szerkezet és ott állunk egy megszorult, új zárral, ami elkerülhető lett volna. Viszont ha nyitva van az ajtó, akkor át tudjuk segíteni a zárnyelv mozgását, szinte bármelyik típus esetében.

Tovább olvasom

Okos-zár vagy hagyományos/mechanikus az otthon védelméhez?

Egyre több olyan érdeklődő hívás fut be hozzánk, ahol azután érdeklődnek, hogy foglalkozzunk-e okoszárak beépítésével, ezeknek a telepítésével, illetve mennyibe kerül. Röviden válaszolok: nem. És sajnos a beszélgetésből azt szűrjük le, hogy az ügyfél sincs tisztában azzal, hogy milyen zár lenne megfelelő, mennyibe kerül, egyáltalán meg lehet-e oldani. Ami biztos, hogy ő okosotthont akar, mert az interneten most ez a divat.

Tovább olvasom

Érdemes átnézetni a bejárati ajtót, annak működését, zár, kilincs, kulcs kapcsán?

Valamiért nem fordítunk kellő figyelmet a bejárati ajtóra, ajtózárra, annak biztonságára, működésére. Háttérbe szorul ez a dolog, pedig a bejárati ajtó akkor jó, ha megvédi a lakást az idegen betolakodóktól, amíg mi távol vagyunk. Zárszerelői, azaz szakmai szemmel természetesen azt mondjuk, hogy mindig érdemes átnézetni, hogy még mindig biztonságos-e az a zár, amit használunk, illetve, hogy maga az ajtó jól záródik-e, úgy, ahogy kell, nem szükséges-e esetleg karbantartást, igazítás, állítást eszközölni, nehogy meghibásodjon és tönkremenjen az ajtózár.

Tovább olvasom

Mire kell figyelni a zárbetét-csere illetve, annak folyamata kapcsán?

Ha magunk végezzük az ajtó zárbetét-cserét, akkor érdemes utánaolvasni különböző portálokon, illetve megnézni különböző YouTube videókat és ha lehet, csak az egyszerűbb, úgynevezett gyors zárbetét-csere műveletet végezni el házilag. Ha bonyolultabb biztonsági ajtóba kell ajtózár-betétet cserélni, akkor inkább forduljunk zárszerelő céghez! Elvégre ők gyorsan végzik el a munkát, náluk van minden a szervízautóban, tudják mit, hogyan kell szétszedni, melyik ajtóba milyen zárbetét a javasolt.

Tovább olvasom

Hogyan végezhető el a hevederzár-betét cseréje egyszerűen, házilag?

Már a legelején szeretném tisztázni, hogy ha lehet, szakember közreműködését érdemes ehhez a művelethez igénybe venni. Aki mégis spórolni szeretne, tudnia kell, hogy milyen buktatók, problémák léphetnek fel a szerelés közben. A mai előrehaladott világban már minden információt le lehet tölteni a netről, szerelést, javítást, különböző trükköket, praktikákat, így többek között egy vízszintes hevederzár-betét cseréjét is szemre lehet vételezni. Nem vagyunk ennek a híve, hiszen továbbra is azt gondoljuk, hogy ez nagymértékben szakmához kötött, de írunk róla egy pár dolgot, hogy mégis betekintést nyerjen a kedves lakástulajdonos abba a témakörbe, ha biztonságosabbá szeretné tenni a már meglévő, ám kicsit elavult, esetleg meghibásodott hevederzár-betétjét.

Tovább olvasom