Miért nem kompatibilisek egyes zárgyártó termékei a másikkal?

Nyilván azért, hogy ne lehessen kiváltani, kicserélni a saját gyártású biztonsági ajtó többpontos zárját, mert ha mindegyik zár egyforma méretű, kivitelű, kompatibilitású lenne, akkor elég sok zárgyártó cég lehúzhatná a rolót, hiszen azok maradnának csak talpon, akik leviszik az árakat, mint a kínaiak, a többieknek csődbe mennének.

Tovább olvasom

Tippek a biztonságos otthon kialakításához

Nem kell minden esetben a legbonyolultabb vagy legdrágább megoldást választani, ha a biztonság terén a védelem miatt szeretnénk előrébb lépni. Természetesen a legfontosabb tényező, hogy a meglévő bejárati ajtó paraméterei mennyire engedik meg az ajtó megerősítését, pótzárak felszerelését. Mielőtt bármit is csinálnánk akár önhatalmúlag is, kérjük ki egy zárszerelő szakember tanácsát, hogy érdemes-e egyáltalán beleinvesztálni a meglévő ajtóba. Vannak olyan egyedi esetek, amikor a nagyon régi, rozoga a bejárati ajtó nemcsak az anyagát illetően vesztette el a stabilitását, de a huzat is bejön a folyosóról, a szag is beszivárog, ezekkel már nem szabad foglalkozni, értelmetlen pénzt költeni rájuk. Ilyenkor egyértelmű, hogy egy új bejárati ajtó beszerelése a legcélravezetőbb megoldás.

Tovább olvasom

Ha elveszítettünk egy kulcsot miért kell zárat cseréltetni? Mi a jelentősége?

Nem is gondolnánk, hogy milyen fontos a zárcsere elvégzése, ha mi vagy a családunk bármelyik tagja elveszíti a lakás kulcsát, vagy valami okból kifolyólag eltűnik, ellopják, kiesik a táskából. Arról ne feledkezzünk meg, hogy onnantól kezdve, hogy illetéktelen kezébe kerül a lakás ajtózárjának a kulcsa, egy személlyel több kap lehetőséget arra, hogy bejusson az ingatlanba. Na de ez a személy nem családtag, rokon vagy barát, hanem egy kívülálló, aki lopással okozhat kárt nekünk. Érdemes azért egy pár kört futni, mielőtt az eltűnt a kulcs miatt zárcserét rendelne valaki, nem kell azonnal, 5 percen belül ajtózárat cserélni, de ha nem lesz meg egy-két napon belül, érdemes zárszerelő szakemberhez fordulni. Budapest összes kerületében vállaljuk az elhagyott ajtózár kulcsainak, illetve a hozzátartozó záraknak a cseréjét. A jelentősége, illetve fontossága az ajtózár cserének, hogy az illetéktelen személy, aki megtalálta a kulcsot ki legyen zárva az új zár beszerelése után, tehát a régi kulcsok még véletlenül se nyissák ki az ajtót.

Tovább olvasom

Ténylegesen beleszorulhat a zárbetétbe a kulcs vagy csak a zárszerelők rémisztgetnek minket?

Budapesti ajtózár-szerviz cég vagyunk és az ügyfeleket szolgáljuk ki, ha bajbajutnak netán beszorulnak vagy kint ragadtak a folyosón és szeretnének visszatérni az otthonukba. Ebben segítünk ajtónyitás-zárnyitás, majd azt követő zárbetét csere kapcsán. Ha valaki nem figyel oda és olyan zárbetétet használ, amely rossz minőségű, kínai, netán túl sokáig tolja ki a zár működési idejét, nem figyelve arra, hogy vannak intő jelek, akadás, szorulás, akkor valójában szembe fog jönni a záródási probléma. Ez pedig úgy mutatkozik meg, hogy függőlegesen beleszorul a kulcs a zárba, és se jobbra, se balra, az ajtó meg nem nyílik.

Tovább olvasom

Melyek azok a védekezési eszközök, zárak, amelyekkel biztonságos védelmet tudunk kialakítani?

Hát széles a paletta, mert rengeteg olyan bejárati ajtó, illetve nyílászáró védelem van már a piacon, amely elősegíti a biztonságot, a betörő távoltartását. A legfontosabb dolog, hogy ezt kizárólag csak zárszerelő szakember segítségével, szakmai hozzáértésével érdemes végrehajtani, olyannal, aki évek óta ezen a szakterületen tevékenykedik és rengeteg tapasztalatot szerzett már. Ezt a tudást képes továbbadni nekünk az ajtó, a lakás és így a család megvédéséhez. Persze ez pénzbe kerül, mert van anyagköltéség, illetve munkadíj, de leveszi a vállunkról a gondot, megoldja helyettünk a problémát és valóban biztonságosabbá és nyugodtabbá teszi otthonunkat. Egy rosszul megtervezett biztonsági rendszer kiépítése lehetőséget ad arra a betörőnek, hogy bejusson a privát térbe, amíg mi távol vagyunk. Ez adódhat egy rosszul megválasztott, gyenge, silány, minőségtelen zárbetét miatt is. Esetleg egy kínai ajtó kiválasztása miatt, netán egy olcsó hevederzár felszereléséből adódóan. Nagyon sokan próbálkoznak ezen a szakterületen megélni, nem szem előtt tartva az ügyfél érdekeit, inkább csak a saját profit meglétét, a biztonsági szempontokat nem szem előtt tartva, így vigyázni kell a megfelelő szakember kiválasztásánál is.

Tovább olvasom

Milyen esetekben szükséges a kínai ajtó zárbetétjének kicserélése biztonsági kulcsokra?

Ahhoz, hogy kellő biztonságot kapjunk az „acél” bejárati ajtó zárbetétjeit cseréltessék le más, illetve újabb kulcsokra, hogy magasabb biztonságot nyújtson. A régi, elhasználódott, elavult, gyenge minőségű betétet pedig a kulcsokkal együtt dobjuk ki. Ez szükséges, mert a biztonsági zárbetétekkel ellentétben, a kínai semmilyen technikai követelményeknek nem felel meg, amely megakadályozza és visszatartja a betörési kísérleteket.

Tovább olvasom

Miként, hogyan tudjuk megvédeni otthonunkat egy rosszabb környéken?

Minden kisebb, nagyobb városban vannak olyan kerületek, városrészek, ahova nem szívesen költözünk, de a muszáj nagy úr, szokták mondani és kompromisszumot kötünk, elvégre mégsem alhatunk az utcán. Ahol magasabb a betörések száma, ott ha nincs más megoldás, a nyílászárókat kell bebiztosítani rácsokkal, hevederzárakkal, riasztóval, kamerával, szóval ne bízzuk a véletlenre! Habár Budapest egyre jobban szépül, már nincsenek annyira lepusztult helyek, mint annak idején pl. a VIII. kerület volt a rémálom, most meg már mindenki oda akar költözni.

Tovább olvasom

Hogyan, miként tudjuk beazonosítani a bejárati ajtónkat, ha szervízellátásra van szükség?

Minden esetben elmondjuk, hogy munkánkat igen megkönnyíti, ha az ügyfél képeket, fotókat, illetve egyéb információkat oszt meg velünk ez ügyben. A legtöbb gyártó feltünteti vagy a kulcsok fogantyú részénél a kulcsfejen a saját emblémáját, márkanevét, illetve a zárakba is belegravírozzák ezt, meg a típust. Azoknál a kulcsoknál, ahol utángyártott kulcsot használunk, a következő brand nevekre számíthatunk: Silca, Erebbi, JMA. Egy zár beazonosításához nem kell az ügyfélnek szétszedni az ajtót, kiszedni a zárat, elég ha a kulcsról csinál nekünk egy fotót, vagy az ajtó éléből ahonnan az úgynevezett zárnyelvek, tüskék, csapok, rudak kijönnek. A mai technológiának köszönhetően, különböző alkalmazásokon keresztül (WhatsApp, Viber) vagy emailen már azonnal lehet egy másik félnek fényképet küldeni. Ehhez már mi is hozzászoktunk, persze tudjuk, hogy van egy idősebb korosztály, akiknek ez nem megy, ott érdemes megkérni a szomszédot vagy a család fiatalabb tagjait, hogy küldjenek el nekünk egy fotót.

Tovább olvasom

Érdemes a kínai ajtónkat biztonságosabbá tenni kiegészítő zárakkal?

A biztonságot mindig tartsuk szem előtt, ezt szakmai tapasztalatból mondjuk, illetve mi is védjük a családunkat, ingatlanunkat, csak nekünk közelebbi a látószög a mindennapi felhasználás miatt, mint a nem ezzel foglalkozó honfitársainknak. Próbáljunk meg mindig a betörők előtt járni egy lépéssel és ha lehet, ne tyúklépéssel, hanem óriási lábnyomokkal, hiszen rohamosan változnak a trendek, felgyorsult a világ. A betörők is már professzionális eszközöket használnak a behatoláshoz, nem minden esetben rongálnak, az már a múlté. A kínai ajtók alapból – ha csak az ügyfél nem kért jobb zárbetétet, mint a hozzátartozó eredeti a beszereléskor – nem tartalmaznak semmilyen komolyabb védelmi szintű zárat. Ezért is gondolkozzunk abban, hogy milyen mechanikai védelmet tudnánk felsorakoztatni a biztonsági frontvonal élharcosai közé.

Tovább olvasom

Ajtózárcsere lépésről lépésre bejárati nyílászárók esetében

Egyformának látszó bejárati ajtók vannak, de nincs két olyan eset, amelynél ugyanúgy hibásodik meg minden, sem, hogy ugyanolyan alkatrészek kellenek hozzá, ez nem nagyon fordul elő. Még a kínai ajtókra is igaz ez az állítás, melyek most igen népszerűek. Valamiért a kínai gyártó nem tud még csak két egyforma alkatrészt sem előállítani. Ennek bizonyítéka pl., hogy míg az egyik HiSec ajtó esetében 45×45 mm zárbetét szükséges, úgy egy ugyanolyan, csak mondjuk fehér színű szomszéd ajtónál elég a 40×45 vagy akár a 40×50 a jó méret. Természetesen ezeknek a méretekkel fel vagyunk készülve, nem ér minket meglepetés, csak szeretjük hangsúlyozni, hogy ezért sem érdemes nekiállni házilag az ajtózárbetét kicserélésének, hiszen lehetnek buktatók a méret vásárlása kapcsán. A másik ilyen buktató, amikor veszünk egy zárbetétet és nem tudjuk beszerelni, mert szűkebb a nyílás. Azok a zárbetétek, amelyek nem kínaiak, hanem Európában készültek, Olaszország, Spanyolország, Németország vagy netán Izrael, nagyobb keresztmetszetűek, ezért nem lehet ebbe a szűk kínai nyílásba bepréselni.

Tovább olvasom