Érdekesség a Mul-T-Lock gyárról

Majdnem mindenki tudja, hogy egy zárbetét hogyan néz ki, van belőle kínai, magyar, német, olasz, izraeli, cseh, angol, stb. Gondolom azt is tudják, hogy ezek általában rézből készülnek, kivéve a gyengébb minőségűeket. Azonban nem sok ember volt még ilyen gyárban, ahol ezeket a zárbetéteket lépésről lépésre, az alapanyagból a késztermékig készítik el.

Volt szerencsénk részt venni ilyen gyárlátogatáson Olaszországban több cégnél is, Szlovéniában és Izraelben. Persze erről fényképes dokumentációk nem készülhettek, mert a gyárban szigorún tiltják a fotózást, amit meg is értünk. Viszont saját szemünkkel láttuk a gépeknek az alkalmazását, pláne egy háborús országban, ahol egy ilyen zárgyártó soron, ezekkel a gépekkel, minimális átállással, töltényhüvelyeket is tudnak készíteni, előállítani.

Ebbe azért nem mennénk bele részletesen, mert nem ránk tartozik, és nem is politizálunk, csak érdekességképpen mondtunk, hogy amiket az ajtókban használunk cilinderbetéteket, azoknak a készítésére ugyanazokat a gépeket használják, mint amiket pl. a fegyverlőszer készítésére.

Persze mindegyik gyárban volt olyan részleg ahová nem engedtek be minket, pedig érdekes lett volna látni, hogy a zárt ajtók mögött mi is zajlik pontosan.

Ezeket a gépeket pl. Izraelben, direkt úgy tervezték, hogy bármikor képesek legyenek egy hirtelen háború esetén, a saját országuk megvédésére való fegyverek legyártására is.

Gondolom itt az volt a cél, hogy két legyet ütöttek egy csapásra. Kihasználják a szaktudásukat a minőségi zárgyártás területén, illetve, ha gond, baj támad, akkor védekezni is tudnak, és nem kell más országtól fegyvereket, töltényeket vásárolni.

Amit a Mul-T-Lockról érdemes tudni, hogy egy nagyon régi múltra tekint vissza. Régebben minden zárbetétet Izraelben készítettek. Ott követték el a nagy hibát, hogy kivitték a 7×7 zárbetét gyártását Kínába. Ezzel Kínának megadták azt a lehetőséget, hogy szinte egy ugyanolyan kinézetű és formájú zárbetétet alkossanak, csak kis eltéréssel, mivel a Mul-T-Lock szabadalmi védelemmel rendelkezik. Ezzel a lépéssel rásegítettek Kína erősödésére, illetve importcikkeinek eladásának növelésére szerte a világon. Arról már nem is beszélve, hogy kineveltek egy újabb konkurens zárgyártó céget, aki a technológiát felhasználva, ugyanolyan minőséget, de jóval olcsóbban képes előállítani.

A Mul-T-Lock forgalma nagyon visszaesett az európai piacon ennek is köszönhetően, amiről személyesen meg is tudtunk győződni. És akkor még nem említettük az izraeli konkurenciát, amely ugyanazt a színvonalat, ugyanabban az országban és ugyanazon termékekkel produkálja, és hasonló hírnévnek, ismertségnek örved Európában és az USA-ban is.