Hevederzárbetét-csere, szerviz

Mai írásunkban a hevederzárbetét-csere után esetlegesen felmerülhető problémákat taglaljuk. Erre azért fontos kitérni, mert ilyenkor mindig egy meglévő szerkezetben végezzük el a meghajtó funkciót ellátó zárbetétcserét, amelytől függetlenül a szerkezetnek még lehetnek problémái, bajai.

A mi munkáink java részét új hevederzárak felszerelése teszi ki, de mindig akad felkérésünk már meglévő hevederzárak zárbetétjeinek kicserélésére. Általában kulcselhagyás, vagy költözés miatt kerül erre sor a legtöbbször.

Vegyük sorra a lehetséges eseteket.

A nagyon régi Miskolci hevederzárban, amely belülről egy nagy, fekete bakelit gombbal működik, kívülről pedig kulccsal, nem lehet zárbetétet cserélni. Ez egy kb. 25 éves konstrukció, ilyet már nem is gyártanak. Ennek a szerkezetnek az esetében mindenképpen jobb, ha a komplett szerkezetet lecseréljük. Az újak biztonságosabbak, sokkal jobban megfelelnek a mai kor követelményeinek. Általában ennek a miskolci hevederzárnak a helyére szintén Miskolci hevederzárat szerelünk fel. Ez választható középkategóriás vagy prémium kategóriás zárbetéttel. Kívül, belül kulcsos verzióban.

Aztán ott van osztráknak titulált hevederzár, amely még mindig magyar. Itt szintén ki lehet cserélni a zárbetétet. Általában ennél a hevederzárnál nem szükséges a komplett szerkezetet kicserélni, csak magát a zárbetétet. Mi a hevederzárbetét cseréjekor mindig kitakarítjuk az egész szerkezetet, megtisztítjuk azt, hiszen a hosszú évek során a szerkezet telement porral, piszokkal, ledarálódott fémforgáccsal. Amennyiben ezt nem végeznénk el, akkor nem tökéletesen működne a szerkezetbe behelyezett új zárbetét.

Az újabb hevederzáraknál már nagyon nehezen jön le a szerkezet burkolata. Régebben ennek is jobb volt a minősége, mert odafigyelt a gyártó ezekre a dolgokra.

Harmadikként említenénk a régi, kereszt alakú Prezidium hevederzárat. Nos, ebben a szerkezetben nem egyszerű a zárbetétet kicserélni. A fogaslécet ki kell fűzni a házból és mivel nem mindegyik zárbetét tolókavivője alatt egyforma a távolság, ezért sok zárbetét esetében, hogy a fém- vagy bakelit fogasléc könnyen működjön, ezt a részt ki kell reszelni. Illetve a zárbetéten külön rögzítő furatot kell kialakítani, mert úgy van megtervezve a hevederzár, hogy a gyárilag bele illő 30/55 mm-es zárbetét gyári furata ide pont nem jó.

Amennyiben a fenti dolgok nincsenek elvégezve, a zárbetét nem fogja működtetni a hevederzár szerkezetet.

Kizárólag hozzáértő szakembert hívjanak egy ilyen hevederzárhoz, ezt saját maguknak nem valószínű, hogy el fogják tudni végezni!

Mindig fontos az alapos munka, a régi hevederzárak belsejének alapos tisztítása, esetleg kenés, hogy az új hevederzárbetét megfelelően és hosszú évekig kiválóan működjön.