A CR zárak előfordulása hazánkban

Hazánkban elég népszerű ez a tollas kulcsos biztonsági zár. Munkáink során minden héten találkozunk vele, zármeghibásodás, kulcselvesztés, vagy bármilyen problémából kifolyólag.

Több hazai, lakatosipari cég használta, és használja a mai napig ezt a zárat, amely kellő magas biztonsági szintet nyújt az ügyfelek számára.

A legelterjedtebb széria a 25-ös, talán ebből adtak el a legtöbbet. Ismertetőjele, hogy elől négy rúd jön ki és a csapdanyelv. A csapdanyelv a 4. rúd felett található. 3 irányba zárja az ajtót, négy fordulattal. A kulcs egyik sarka 45 fokban le van törve és a gyári kulcsoknál a fejen cr mode dep van feltüntetve. A nem gyári kulcsoknál általában vagy a Silca, vagy az Erebbi, vagy a JMA logója, neve, esetleg száma van feltüntetve.

A CR zárnak a kulcsai nem másolásvédettek, szinte minden nagyobb forgalmú kulcsmásoló üzletben, szaküzletben másolják őket. Nem kell hozzá semmilyen kártya vagy papír. Sokan meg is kérdezik, akikek ilyen zárjuk van már 20 éve, hogy amikor ezt nekik beszerelték, akkor nem nagyon lehetett hozzá kulcsot másolni, vagy legalábbis nagyon nehézkesen. Hát, azóta eltelt 20 év, és ahogyan a Zsigulikból is kifejlődtünk, úgy ezt a kulcsot is szabadon és sok helyen lemásolják már.

Mivel szabadáras a piac, így a kulcsmásoló cégek szabadon "garázdálkodhatnak" áraikkal, azt mondanám, hogy 3000 forinttól, akár 7000-8000 forintot is elkérhetnek egy ilyen kulcsmásolásért. Ez üzlet és hozzáállás kérdése, hogy ki milyen gyorsan szeretne profitot.

De térjünk vissza az ajtókhoz. Nemcsak a simán szerelhető egyszerű megoldás létezik, hogy leszedjük a burkolatot és könnyen elvégezhető a szerelés, hanem vannak az ipar „remekjei“, akik valamilyen gyorstalpalón végezték a lakatos szakmát. Azt hiszik, hogy két vas összehegesztésével már tudnak biztonsági ajtótó készíteni. Ilyenkor úgy rakják bele a zárat, mintha az soha többet nem romolna el. A bútorlapot ráragasztják, a zárat behegesztik, nehogy normálisan ki lehessen azt szedni.

Nekünk szabott áraink vannak a zárcserére, amelyeken dolgozunk. Erről diszpécser munkatársunk telefonon ad Önöknek felvilágosítást. De sajnos vannak olyan kivételek, és nem is kevés, amikor egy egyórás CR zárcseréből, akár félnapos munka is lesz. Kétszeri helyszíni kiszállással. Ilyenkor úgy van beszerelve a zár az ajtóba, hogy a rögzített, felragasztott fa lapot, legalább egy óra, míg el tudjuk távolítani. Rosszabb esetben darabokban jön le, mert telibe ragasztották az acélkerethez, és a ragasztó nem minden esetben enged.

Nem véletlenül kérünk az ügyfelektől fényéket a pontos beazonosítás érdekében, mert mint említettük, van egy jó pár ilyen szerelésű ajtó, és elég kellemetlen szituációba kerülünk mi is és az ügyfél is, ha a megadott árat nem tudjuk tartani. Így is vannak ezzel problémák, mert az ügyfelek nem értik meg, hiszen az ajtó az egy ajtó, darab-darab.

Van egy másik fajta CR zár, amelyből szintén eladásra került jó pár ezer darab. Ez a CR zárnak az ún. kódolható változata, a CR T cambio. Ismertetőjele, a kulcs feje általában világoskék színű, de van jó pár száz darab a piacon, ami piros, zöld, vagy barna színben pompázik. Ez a zár ugyanúgy 3 pontos, csak az a különbség, hogy a zár tanítható funkcióval van összerakva. Tehát kulcselvesztés estén egy új kulcskészletre átprogramozható a szerkezet, már, ha ezt beveszi. A legtöbbször azonban elkódolódik, így mi ilyen munkát, ezzel a zárral nem vállalunk. Általában egy vele kompatibilis zárat szoktunk az ügyfél számára beszerelni. Az ajtón ebben az esetben semmilyen változás nem történik, csupán a kulcs formája lesz más. A zár biztonsági fokozta nem csökken, ellenben az élettartama és a biztonságos működése megnő.