Hevederzár betörés után

A hevederzár egy roppant erős anyagból készült keresztpánt, melyet a bejárati ajtóra szerelnek rá annak érdekében, hogy a legnagyobb hatékonyságú mechanikus védelmet nyújtsa a befeszítéses ajtófeltörések ellen. Napjainkban az erősebben védett bejárati ajtók már fel vannak szerelve valamilyen hevederzárral, valamint a régebben beépített bejárati ajtók (pl. régi panelajtók) is ki vannak egészítve hevederzárral a védelem érdekében.

A hevederzárnak különböző típusai, fajtái vannak. Lehet egyirányú keresztpánt, valamint lehet vízszintesen és függőlegesen is záródó keresztpánt, vagy más szóval hevederzár. A hevederzár a falba vagy egy erős acélkengyelbe záródik, tehát rossz esetben, az ajtó darabonkénti kibontásával a hevederzár még mindig a helyén marad. Persze ez elég ritka, nem szoktak egy ajtót szétdarabolni és a hevederzár alatt be- és kibújni.

Sajnos sokan csak a betörés megtörténte után jönnek rá, hogy az ajtóvédelem nem volt megfelelő. Ilyenkor utólag is érdemes felszereltetni a hevederzárat, hogy ez többet ne történhessen meg. Volt már olyan, hogy utólag ugyanoda még egyszer betörtek, így nem szabad legyinteni, hogy ez már felesleges! Sőt, volt olyan ügyfelünk, akihez háromszor is visszamentek, mielőtt a valódi védelmet nyújtó hevederzárat felszereltette volna! Azóta nem azonban voltak hívatlan látogatói.

A hevederzár tökéletes mechanikus védelmet nyújthat, ha az alábbi hibákat nem követi el a felhasználó:

  • a hevederzár olcsó, rossz minőségű,
  • házilag kerül beépítésre,
  • az ajtó nagyon gyenge és könnyen átszakítható, így a keresztpánt nem nyújt semmilyen védelmet.

A legnagyobb értékünk a saját otthonunk és annak berendezési tárgyai. A lakás általános védelmét elsősorban a bejárati ajtó biztonságosabbá tételével javíthatjuk. A legkézenfekvőbb és leggazdaságosabb megoldás, ha a gyenge ajtót la hevederzár valamelyik fajtájával erősítjük, védjük meg. A kétszárnyú ajtóknál a hevederzárak osztott testűek, két kulccsal zárhatók, és általában két-két robosztus edzett acélból készült hengeres zárnyelvvel kapcsolódnak egymásba. Előnyük, hogy az egyik ajtószárnyat külön lehet használni, a másikat pedig szükség esetén külön kulccsal lehet kinyitni.

A megfelelő hevederzár változat kiválasztását és felszerelését ajánlatos szakemberre bízni!

A hevederzár zárbetétje

Fontos megemlíteni a hevederzárat működtető cilinderbetéteket is. A piacon kapható hevederzárak zárcilinderei ugyan megfelelnek az elvárásoknak, de ne felejtsük el, hogy a technika fejlődésével a betörők is lépést tartanak! Mostanában hallani, hogy úgy nyitottak ki hevederzárakat, hogy annak nem volt külső nyoma.

Ez egyrészt azzal magyarázható, hogy a betörők rendelkeznek speciális zárnyitó szerszámokkal, amelyek (bár használatuk illegális) könnyen beszerezhetők az internetről. A másik magyarázat pedig a zárbetét gyenge, silány mivolta. Nagyon sokan felejtkeznek el erről, pedig alapvető a hevederzárat működtető zárbetét minősége!

Sajnos Magyarországon van forgalomban olyan hevederzár, amely fabatkát sem ér! Ezt a szerkezetet ráadásul egy alap, sima, fogazott zárbetéttel szerelik, amely aztán semmilyen védelemmel nincs ellátva! Így elmondható, hogy bár a hevederzár véd a befeszítés ellen, de nem fogják az időt ezzel pazarolni a betörők, mert pl. egy perc alatt eltörik a zárbetétet és visszanyitják a szerkezetet! Ez a második leggyakoribb betörési mód az ajtóbefeszítés után.

Úgyhogy nagyon fontos a zárbetét minősége! Rossz minőségű, olcsó, kínai zárbetétekkel a hevederzár semmit nem ér, simán nyitható, így nem jelent semmilyen védelmet! Erről nagyon sokan elfelejtkeznek! Spórolni a piacon kell, nem a biztonságon!

A leggyakoribb hevederzár fajták

A hevederzárakat megkülönböztethetjük a fajtái szerint, illetve gyártók szerint is, de a tapasztalat azt mutatja, hogy a gyártókat az átlagemberek nem ismerik. A hevederzárakból jöhetnek ki a két oldalán tüskék, rudak. A vízszintes hevederzáraknál általában kettő-, három különálló rudazat, vagy egy egybefüggő hasábnyelv záródik a falba. Ez utóbbi nem megbízható szerkezet, és a zárbetétje sem túl jó, így ennek a felszerelését nem ajánljuk!

Megkülönböztethetünk

  • vízszintes hevederzár
  • egykaros hevederzár
  • kétszárnyú hevederzár
  • függőleges hevederzár
  • kereszt irányú hevederzár (ennek szerelését cégünk nem vállalja)

változatokat.

A legtöbb bejárati ajtóra (műanyag, fa, kínai) a sima vízszintes, vagy az egykaros változatokat szereljük fel a leggyakrabban, amelyek stabil, masszív szerkezetünknek és prémium kategóriás zárbetétjüknek köszönhetően 100 százalékos védelmet nyújtanak, mind a befeszítés, mind a zártörés, zárfésülés, beütőkulcsos nyitási módszerek ellen.

Válassza a mi hevederzárunkat, amely prémium kategóriás zárbetéttel érkezik (senki más ezt nem biztosítja Magyarországon rajtunk kívül!), amely nem törhető el, nem lehet magkihúzással nyitni, nem lehet kifésülni sem, valamint a hevederzár acélcsőrének köszönhetően még csak hozzá sem lehet férni!

Válassza az igazi biztonságot, szereltessen minőségi hevederzárat a bejárati ajtóra, minőségi, MABISZ 6-os besorolású zárbetéttel!

06-30-408-8914

zárcsere, zárcsere Budapest, zárszerviz, zárszerviz Budapest
zárcsere, zárcsere Budapest, zárszerviz, zárszerviz Budapest
zárcsere, zárcsere Budapest, zárszerviz, zárszerviz Budapest