Védekezzen interaktív csapos zárbetéttel!

A lakásvédelemnek, illetve a betörési módszereknek az egyik legfontosabb támadási felületét, a bejárati ajtót vesszük most górcső alá.

Az egyszerűség kedvéért képzeljünk el egy sokadik emeleti társasházi lakást, amelynek egyetlen biztonsági rizikója van, mégpedig a bejárati ajtó. Ezen próbál bejutni a betörő, mégpedig a lehető leggyorsabban, a legkisebb zajjal, és a legkisebb lebukási eséllyel.

Ajtóbefeszítés pajszerrel

A lakásbetörések egyik leggyakoribb módszere a pajszerrel történő befeszítés.

Ez a módszer azért kedvelt a betörők között, mivel gyors, nem is túl hangos, és nem igényel nagy felkészültséget, drága szerszámozottságot. A klasszikus, régi bejárati ajtók hagyományosan fából készültek, a befeszítésükhöz nem kell semmilyen extra szerszám, sem nagyobb testi erő. Átlagosan néhány másodperc alatt beszakíthatók. Ilyen ajtók például a régi lakások/családi házak fa bejárati ajtói, a mai modern, de gyenge műanyag ajtók, illetve a barkács-áruházakban kapható kínai lemezajtók.

A befeszítés ellen hevederzárakkal lehet megfelelően védekezni, ám nagyon figyelni kell a minőségre. Az olcsó hevederzárak mit sem érnek, illetve gyenge zárbetétekkel az erősek sem. A hevederzárnál fontos a masszív szerkezet, valamint a jó minőségű zárbetét. Egyik sem ér semmit, a másik nélkül.

A hevederzár rúdjai a falba, vagy pedig saját ellendarabjukba, kengyelükbe tudnak bezáródni, miáltal hevederként tartják az ajtót az ajtótokba a befeszítéskor.

Zártörési technikák

A legrégibb, legdrasztikusabb, de ugyancsak gyakran alkalmazott módszer a bejárati ajtó kinyitására, a zár megrongálása, törése, szétverése. Általában erős, nehéz szerszámmal, például kalapáccsal. Ez azonban zajjal jár, különösen akkor, ha nem a legegyszerűbb sárgaréz zárbetét leküzdése a feladat.

A zártöréses technikánál általában azt használják ki, hogy ha a zárbetét nem megfelelő méretű, és nem védi pajzs, vagy abból is kilóg, akkor akár egy fogóval, akár egy speciális célszerszámmal el lehet törni azt. Ez már sokkal gyorsabb és zajtalanabb eljárás, ezért gyakran alkalmazzák. Zártörés csakis cilinderzárak (zárbetétek) esetében jöhet szóba, vagyis minden olyan hengerzár esetében, amely az ajtólap síkjából minimum 4-6 mm-t kilóg.

A cilinderzár gyenge pontja a közepe, amelyet még egy rögzítő furat is gyengít. A betét tehát könnyen eltekerhető, vagy a középpont mentén kettétörhető. Egy olcsó hengerzár betét, amely a bejárati ajtók nagy részében ma is megtalálható, semmiféle akadályt nem jelent.

A védekezés felől megközelítve tehát a legfontosabb, hogy a betét ne lógjon ki az ajtóból, egy erős acélpajzs védje, hogy ne lehessen ráfogni. A jó minőségű zárbetét szinte mindig hosszabb, mint egy bejárati ajtó vastagsága, tehát mindig ki fog lógni az ajtó síkjából. Az egyetlen megoldás az edzett acél védőpajzs. A zárpajzs belülről, az ajtón átmenő csavarokkal legyen felfogatva, máskülönben a betörő simán lecsavarozza. A legjobb, ha egyáltalán nincs a külső oldalon csavar.

Egy egyszerű réz vagy alumínium pajzsot nagyon rövid idő alatt le lehet törni, elég egy lapos csavarhúzóval aláfeszíteni.

Mi a helyzet az izraeli (RB, Mul-T-Lock, Superlock) ajtók esetében?

Nos, jó hírünk van.

Az izraeli ajtó elég nehezen feszíthető be, mert az ajtólap erős fémlemezből készült, valamint az acélkeret 3mm vastagságú és betonnal van kiöntve. Nem mondjuk, hogy nem lehet befeszíteni, de nagyon időigényes és zajjal jár, így befeszített izraeli bejárati ajtóval szinte sosem találkozunk.

Véd továbbá a befeszítéstől a 3 irányú zárszerkezet, amely nemcsak előre-, hanem felfelé- és lefelé is záródást biztosít, ami szintén nagyban akadályozza a befeszítést. Az ajtó zsanérjainál befeszítés-gátlók vannak elhelyezve, így arról az oldalról sem érheti az ajtót támadás.

Akinek interaktív csapos zárbetétje van (RB LOCXIS, RB Dynamic, Mul-T-Lock Interactive), az örülhet, mert ez a zárbetét prémium kategóriás, azaz törés-, fúrás-, magkihúzás-, és savazás ellen is védve van. Ezt nem lehet manipulációs eljárással nyitni, hála a csap a csapban rendszerének. Nem lehet eltörni sem, hála törésvédelmének, illetve nem igazán lehet magkihúzni sem, mivel ez ennek a betétnek az esetében nagyon időigényes a dupla csapoknak köszönhetően.

Akinek ellenben 7×7 zárbetét van az ajtóban, az gondolkodóba eshet, mert bár a 7×7 egy jó minőségű zárbetét, de mégsem tudja a fenti biztonságot produkálni. Mindössze fúrásvédelemmel rendelkezik, de eltörhető, magkihúzható és kipikkelhető zárfésűvel. A 7×7 betétet érdemes lecserélni egy interaktív csapos RB LOCXIS zárbetétre, viszont nem kell hevederzárat szereltetni, sem extra törésvédő pajzsot, mert az izraeli bejárati ajtókon ez alapfelszereltség.