Betörés utáni teendők

Sajnos a mai világban egyre gyakrabban fordulnak elő betörések, besurranások, főleg a fővárosban. Mint azt már annyiszor elmondtuk, a betörések viszonylag egyszerűen megelőzhetők lennének egy kis figyelemmel és anyagi ráfordítással. Ezekről már írtunk bővebben. Ám mi a teendő, ha már megtörtént a baj? Mai blogunkban ezt taglaljuk.

A betörések előfordulása

A baj sokszor és általában akkor történik meg, amikor senki sem számít rá. Az bizony tévhit, hogy a betörések az éjszaka folyamán történnek. A betörések 90%-a világos nappal történik, nem egyszer a szomszédok szeme láttára. Ebből az is következik, hogy az emberek túlnyomó többsége akkor szembesül a betöréssel, amikor hazaér a munkából, vagy az esti órákban érkezik meg otthonába valahonnan.

Amikor valaki szembesül a megrongált, vagy éppen szétroncsolt ajtóval, zárszerkezettel és ezt követően azt látja, hogy az otthonát felforgatták, az nem éppen szívderítő érzés. Nagyon sokan kétségbe esnek, elfogja őket a rettegés, sírógörcsöt kapnak a stressztől, stb.

Ilyenkor pedig, bármilyen közhelyesen is hangzik, mindenképpen meg kellene őriznünk –már amennyire lehet – a nyugalmunkat, hiszen csak így lehet higgadtan cselekedni! Az, hogy berontunk a lakásba és egyből kutatunk, és még mi is felforgatunk mindent az után kutatva, hogy mit vittek el, nem vezet semmire!

Betörés utáni első lépések

Először is értesítsük a rendőrséget! Érdemes a helyi rendőr-kapitányságot hívni, elvégre nem életveszélyről van szó, nem vér folyik. A 104 vonal a sürgősségi esetekre van fenntartva. Tehát hívjuk a kerületi rendőr-kapitányságot, ahol majd egy diszpécser elmondja mi a teendő, mit tanácsos ilyenkor csinálni.

Amíg a rendőrség helyszínelői megérkeznek, ami sajnos több órát szokott igénybe venni, ne nyúljunk semmihez! Ne piszkálgassuk az ajtót, a zárat, ne fogdossuk össze a kilincset! Fontos, hogy épen maradjanak a nyomok. Természetesen mindent szemügyre lehet venni, leltárt lehet készíteni a hiányzó tárgyakról, értékekről, de ne nyúljunk semmihez, és ne mozdítsunk el tárgyakat sem! Ha nagyon muszáj, akkor egy tollal vagy egy zsebkendővel éppen, hogy a szekrény széléhez érve körülnézhetünk, de próbáljunk ne letörölni semmilyen esetleges ujjlenyomatot, amit a betörők hagyhattak!

A rendőrségi jegyzőkönyv

A rendőrségi helyszínelés során a szakemberek felvesznek egy jegyzőkönyvet, amiben rögzítik a betörés tényét és ebbe a jegyzőkönyvbe kerül bele minden a betöréssel kapcsolatos tény. Itt kell felsorolni a hiányzó vagyontárgyakat és azoknak pontos vagy körülbelüli értékét! Itt érdemes előregondolkodni és beleíratni a jegyzőkönyvbe, hogy miként rongálták meg az ajtót vagy zárakat és egy hozzávetőleges összeget mondani ezek helyreállításának költségéről. Az sem baj, ha kicsit magasabb összeget vezettetünk fel a jegyzőkönyvbe, mert a biztosító társaságok úgyis a zárszakember által kiállított és benyújtott számla alapján térítik meg a javítási kárunkat.

Zárszerviz cég hívása

Kizárólag a helyszínelők távozása után kerülhet sor arra, hogy a zárszerviz cég egyáltalán a képbe kerüljön. Pl. a mi vállalkozásunk is, kizárólag a rendőrségi intézkedés után tud az ügyfeleknek a helyreállításban segíteni. Cégünk az eset megtörténte után a helyszínen azonnali megoldást nyújt. Ez lehet ideiglenes vagy végleges megoldás akár az ajtó, akár a zár szemszögéből nézve, ami a rongálás nagyságától vagy az adott napszaktól függ. Például hajnali 3 órakor egy társasházban a rendszabályok szerint nem lehet fúrni! A legrosszabb esetben, egy ideiglenes megoldás után, másnap reggel már ott tudunk kezdeni, akár egy hevederzár, vagy egy másodzár felszereléssel is.

Kárkifizetés

A betörés utáni helyreállítást végző zárszerelő szakembertől kérjenek részletes ÁFA-s számlát, amit majd a biztosító felé be tudnak nyújtani, mert ennek hiányában a biztosító nem fizet!  A rongálás és helyreállítás költségét várhatóan a biztosító 30 napon belül vissza fogja utalni Önnek. A betörés utáni helyreállítás során kérjék ki a zárszakértő véleményét az ajtajukkal, zárjaikkal kapcsolatban, illetve azok megerősítésének lehetőségeiről, hogy a jövőben ez többet ne fordulhasson elő!