Okos-zár vagy hagyományos/mechanikus az otthon védelméhez?

Egyre több olyan érdeklődő hívás fut be hozzánk, ahol azután érdeklődnek, hogy foglalkozzunk-e okoszárak beépítésével, ezeknek a telepítésével, illetve mennyibe kerül. Röviden válaszolok: nem. És sajnos a beszélgetésből azt szűrjük le, hogy az ügyfél sincs tisztában azzal, hogy milyen zár lenne megfelelő, mennyibe kerül, egyáltalán meg lehet-e oldani. Ami biztos, hogy ő okosotthont akar, mert az interneten most ez a divat.

A tisztánlátás érdekében: először is, nem minden ajtózárhoz lehet okoszárakat telepíteni. Lefelső lépésként a meglévő ajtót kell működés szempontjából rendbe tenni, mert egy akadozó, régi fajta ajtóhoz vagy egy nehézkesen működő, műanyag bejárati ajtóhoz nem lehet hozzáigazítani egy nem kézi tekerős okoszárat. Általában az érdeklődők elég hamar megunják azt, hogy nekik okoszárra lesz szükségük, mégpedig akkor, amikor elhangzik hogy ez több, mint százezer forint lesz, plusz a beszerelés költsége. Ez azért van, mert az internet világában olyan könnyedén ábrázolnak mindent, hogy csak beteszed és Kínából meg tudod rendelni már harmincezer forintért.

Mit gondolunk mi, szakemberek az okoszárak világáról és a kivitelezésről?

Persze, mindenre van megoldás és tulajdonképpen bármelyik ajtóra fel lehet szerelni okoszárat, nyilván itt különbséget kell tenni a típus és a választék között. Az első gondolatunk az okoszárak világáról, hogy először is meg kell tanulni a használatukat, kezelésüket, illetve átlátni azt, hogy valamilyen probléma esetén, hogyan lehet majd kinyitni az ajtót. Nem utolsó sorban továbbá azt, hogy ezek az úgynevezett távolról is működtethető zárak biztonságosak-e, vagy csak a kényelmet helyezik előtérbe. Az okoszár nagyjából olyan, mint egy elektromos autó. Az többe is kerül mint a benzines vagy gázolajos működésű, csak ezzel nagyon sokan nincsenek tisztában. Mi egyelőre maradunk a mechanikai zárak telepítése mellett, mert a magyar fogyasztó nem fog kifizetni a következő években százötvenezer forintot egy okoszár telepítéséért, tisztelet a kivételnek. Annyit tudunk tanácsolni az okoszárak szerelése kapcsán, hogy jól járják körbe ezt a témát, nézzék meg, mit. kínál a forgalmazó/gyártó és ennek alapján kell a megfelelő lépéseket megtenni ez ügyben. Keressék meg azt a szolgáltatót, aki okoszárak beszerelésével foglalkozik, biztos van ilyen, de mi ebben nem tudunk segíteni.

Miért a mechanikus zár a nyerő Magyarországon a bejárati ajtók esetében?

Nem érdemes köntörfalazni, az okoszárat a magyarok 90 százaléka nem tudja megfizetni, illetve a használatáról sem tud semmit. Ezért mi továbbra is a mechanikus, azaz a kulccsal működő, kézi erővel lenyomó zárat és kilincset szervizeljük, cseréljük, probléma esetén, orvosoljuk.

A mechanikus zárak Magyarországon különböző típusokban fellelhetők, szó szerint a polcról csak leemeli az ember, vagy a jobb hírnevű zárszerviz cégek raktáron tartják őket, így egy meghibásodott, tönkrement ajtózár akár aznapi cserével is orvosolható. Magyarországon a műanyag bejárati ajtó, illetve a Távol-Keletről származó, világító kilincses kínai ajtó a legnépszerűbb, ezekből adnak el a legtöbbet. Itt a fő csapásirány a zárbetét csere, mint mindig, hiszen ezen spórol a forgalmazó, illetve a gyártó a nagy darabszámok eladása miatt. A műanyag kilincsfelhúzós vagy kulcsvezérlésű ajtók esetében a többpontos szalagzár szokott tönkremenni a rossz ajtóbeállítás miatt. Ennek a cseréje alkalmával, átnézzük, újraállítjuk a záródási pontokat, hogy ne menjen tönkre egy éven belül a szerkezet. Ha már cserélünk vasalatot, ajánlatot teszünk a zárbetét cserére is, hiszen a kettő együtt ér valamit. A kínai ajtók esetében szinte mindennapos feladat, amikor kilincset cserélünk, mert letörik vagy zárbetétet cserélünk, mert tönkrement, beleszorult a kulcs, de a legtöbb esetnél sajnos illetéktelen személyek mennek be az ingatlanba a gyenge zárbetétek jóvoltából.

Hogyan lehet tovább fokozni egy bejárati ajtó védelmét, pl. egy zár esetén?

Az egyzáras védelemmel ellátott bejárati ajtók nem minden esetben szorulnak további védelemre, ilyen pl. az acélajtó, amelyen egy zár is képes ellátni és működtetni a tökéletes védelmet. Sajnos ebből az ajtóból kevesebb van, mint abból a kivitelből, ahol egy zár van az ajtón, de szó szerint, az csak a huzat ellen véd.

Akkor mi a megoldás?

A megoldás mindig az apróbb részletekben rejlik, hiszen ha egy szakemberrel megnézhetjük a bejárati ajtót, ő a helyszínen feltárja a gyenge pontokat, amiket meg kell erősíteni. A műanyag ajtók esetében érdemes vízszintes hevederzárat felszereltetni, ezek pántjai fogják tartani az ajtót a helyén a betörési kísérlet során. A kínai ajtók két zárral vannak ellátva, de ezeknek -ha gyári kivitel van használva- nem sok hasznuk van. Itt inkább megpróbálunk minőségi izraeli zárbetétet beszerelni, illetve ha a kilincs letörik, oda már egy erősebb, hosszabb működésre hivatott modellt szerelünk. A kínai ajtók esetében szoktunk másod- illetve pótzárat is alkalmazni, hogy még magasabb legyen az a szint, amivel a betörőnek meg kell küzdenie, így inkább eltávozik és egy másik ajtóhoz fog menni. Munkásságunk során elég sok betörést láttunk már, így tudjuk, hogy akár fém, műanyag, lemez vagy egyéb szerkezetű ajtó esetén mi az, ami megfelelő ahhoz, hogy az otthon kellő védelemmel legyen ellátva, ne törjenek be és nyugodt környezetben éljenek az ott lakók.