Érdemes átnézetni a bejárati ajtót, annak működését, zár, kilincs, kulcs kapcsán?

Valamiért nem fordítunk kellő figyelmet a bejárati ajtóra, ajtózárra, annak biztonságára, működésére. Háttérbe szorul ez a dolog, pedig a bejárati ajtó akkor jó, ha megvédi a lakást az idegen betolakodóktól, amíg mi távol vagyunk. Zárszerelői, azaz szakmai szemmel természetesen azt mondjuk, hogy mindig érdemes átnézetni, hogy még mindig biztonságos-e az a zár, amit használunk, illetve, hogy maga az ajtó jól záródik-e, úgy, ahogy kell, nem szükséges-e esetleg karbantartást, igazítás, állítást eszközölni, nehogy meghibásodjon és tönkremenjen az ajtózár.

Természetesen problémát jelent egy lógó kilincs, hiszen nem rendeltetésszerűen működik. Ezután a zárszerkezetre terheli a súlyt, a rugót, így könnyen meghibásodhat az is, ha nem figyelünk oda rá, pl. egy világító kilincses kínai ajtó használata közben. Egy akadozó kulcs is fejfájást okozhat a mindennapi műveletekben, mert addig játszadozunk a zárba ki-be húzogatással, amíg beleragad, beszorul vagy a legrosszabb esetben beletörik a kulcs, így nem tudunk bemenni a lakásba. Az is fontos tényező, ha a zárás-nyitás alkalmával az ajtót valamilyen emeléssel, rángatással tudjuk csak a helyére igazítani. Itt egy gyors, ügyeskezű lakatos szakember egy órán belül pozícionálja az ajtót és ismét tökéletesen működik majd, és nem is kell zárat cserélni, sem kilincset pótolni. Érdemes tehát odafigyelni minden egyes intő jelre, amit az ajtó irányából kapunk. Sajnos a minőség sem olyan már, mint régen, nem működik semmi 15-20 évig. Ha ezt még megfűszerezzük azzal, hogy nem figyelünk a meghibásodási jelekre, mehetünk új zárat, zárszerkezetet, kilincset venni.

Milyen időközönként kell ajtókarbantartást, átnézést eszközölni?

Ajtótípus függvényében szoktuk meghatározni ezt, illetve probléma és a hiba mibenléte kapcsán. Természetesen, ha nem érzünk semmilyen akadást, szorulást, ha normálisan megy végbe a zárás- nyitás, akkor elég 4- 5 évenként úgynevezett tisztító-karbantartást és újbóli ajtó-beigazítást, beállítást kérni. Ilyenkor érdemes egy szakember szakmai tapasztalataira hagyatkozni és a véleményét kérni a már meglévő zárak működéséről, illetve szükség esetén cseréjéről is. Attól, hogy egy zár tökéletesen működik, még a válhat elavulttá, korszerűtlenné, és ilyenkor nagyon is érdemes a csere, a fejlesztés egy biztonságosabb, magasabb szintű zárbetét alkalmazása.

A kilincs, a zárszerkezet, netán a zárbetét a hibás, ha könnyedén működik a kilincs a kínai lemezajtónál?

A HiSec, Secdoors vagy TerraSec típusok nagyjából egyforma kivitelű kínai ajtók és esetükben a jellemző, hogy a kilinccsel van a probléma. Ilyenkor vagy a rugó nyúlik meg, ezért nem tartja vízszintesen a kilincset és lóg egy kicsit lefele, miáltal könnyebbé válik a használat, vagy teljesen eltörik, akár kívül, akár belül, és szó szerint lóg lefele, nincs már semmilyen visszahúzó erő, ami vízszintesbe húzná. Ezt általában az követi, hogy letörik a markolat. Erre figyeljünk, mert nem tudjuk rendesen használni majd, illetve tönkreteheti a szerkezetet is. Megoldásként egy komplett külső/belső, erősebb szerkezetű kilincsgarnitúrát szerelünk fel, aminek a költsége 34.000 forint. Itt hangsúlyozzuk, hogy a zár marad a régi, csak mert mindig megkérdezik, hogy ilyenkor mindent cserélünk-e. Nem, csakis a kilincseket!

Hogyan állapíthatjuk meg házilag, hogy a zárszerkezettel van-e probléma?

Tipikus probléma áll fenn, ha a zárszerkezettel küszködünk záráskor, nyitáskor. Mégpedig az, hogy nehezen fordul a hárompontos szerkezet, vagy pedig ennek az ellenkezője, hogy túlságosan könnyedén megy fordításkor a zárnyelv előre. Ezeknél a hibáknál minél hamarabb keressünk megoldást, mert ha megáll a fő egység, nem fog kinyílni az ajtó, az pedig a kellemetlen szituációk egyike. Megoldás ilyenkor csakis a csere. Ezekből van jobbos, illetve balos kivitel, valamint kisebb és nagyobb testű változat. A csere kivitelezésére mindenképpen szakembert kérjen fel!

Miből következtethető, ha az ajtózárbetét kezd meghibásodni, tönkremenni?

A kínai zárbetétek mindegyike a hulladék kategóriát képviseli, ezért elég sűrűn fellép a probléma, amikor nagyon nehezen fordul a zárhenger, rossz esetben pedig addig erőltetjük, amíg függőleges állásba beszorul a kulcs. De az is előfordulhat, hogy a kulcsot beledugjuk és egy gyors mozdulattal kirántjuk a zárhengert, így már biztos, hogy nem fogunk tudni bejutni. A legtöbb probléma azonban úgy kezdődik, hogy nehezen megy bele a zárba a kulcs, mi meg csak erőltetjük, tuszkoljuk addig, amíg az alkatrészek eltörnek, a csapok meg megszorulnak. Ennek a megelőzéseképp egy zárbetét cserével pontot tehetünk az ügy végére. Javasolt a kínai zárak komplett elkerülése, mert lehet, hogy ideig-óráig működnek, de utána ugyanez az akadozási probléma fog előjönni. Nem utolsó sorban megemlítenénk a biztonságot is, mert ezeknél a záraknál a szíve-lelke a jó zárbetét az ajtónak, ami pedig a kínai cilinderekről egyáltalán nem mondható el.