Mire kell figyelni a zárbetét-csere illetve, annak folyamata kapcsán?

Ha magunk végezzük az ajtó zárbetét-cserét, akkor érdemes utánaolvasni különböző portálokon, illetve megnézni különböző YouTube videókat és ha lehet, csak az egyszerűbb, úgynevezett gyors zárbetét-csere műveletet végezni el házilag. Ha bonyolultabb biztonsági ajtóba kell ajtózár-betétet cserélni, akkor inkább forduljunk zárszerelő céghez! Elvégre ők gyorsan végzik el a munkát, náluk van minden a szervízautóban, tudják mit, hogyan kell szétszedni, melyik ajtóba milyen zárbetét a javasolt.

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy egy rosszul megválasztott zárbetét típus, illetve egy rosszul vagy nem megmért méret működési hiányosságokhoz, illetve betörési kísérlethez vezethet. Ha rövid a zárbetét, nem éri el a kulcs, nem működik tökéletesen es minden nap szenvedünk a nyitással-zárással. Ha viszont hosszú, akkor kilóg, a betörő könnyedén bejut a lakásba egy úgynevezett zártörési eljárással, ami a különböző statisztikai kimutatások szerint a leggyakoribb bejutási módszer. Amikor egy zárszerelő vállalkozást bízunk meg az ajtó zárbetét cseréjével, azért érdemes utánaolvasni, hogy a cég mióta van a szakmában, milyen Google értékelésekkel rendelkezik, mennyi az elégedett, illetve a nem elégedett ügyfél. Persze mi is tudjuk, hogy ezeket a véleményeket már bárki tudja manipulálni. Egy normális zárszerviz cég nem csak szaktudással, szerszámokkal illetve anyagokkal is fel van szerelve, de már a telefonban is feltűnhet, ha nem hozzáértő, esetleg nem higgadt, nyugodt, megbízható szerelővel folyik a társalgás.

Milyen is a jó biztonsági zárbetét, ami véd és egyben pénztárcabarát is?

A legtöbb zárbetét úgy van hirdetve, hogy az a legbiztonságosabb és a legjobb választás legyen a biztonságra vágyó ügyfeleknek, de aztán kiderül, hogy Kínából származik, es konkrétan semmilyen Mabisz vagy európai bevizsgálással nem rendelkezik. Próbáljunk olyan gyártót keresni, amely régóta a piacon van, es nem kínai, hanem Európa egyik neves zárgyártója például. A zárcsere kapcsán alkalmazhatunk német, olasz, spanyol, zárbetéteket, de a legjobb választás az izraeli termek. Ez a tuti megoldás, hiszen Izraelben mindig is tudták, hogy milyen magas szinten kell tartani a biztonságot, védeni az országot, illetve az ott lévő embereket. A 2024-es követelmények szerint elég sok kritériumnak kell megfelelnie, többek között a következőknek. Maga a zárbetét felépítése rézből legyen, törésvédett kialakítással, ami legyen vagy alulról acél-híd formájában vagy pedig a zárbetét zárház irányába mindkét oldalról. Fontos, hogy a zárbetét a manipulációs finomnyitások, illetve a magkihúzásos próbálkozásoknak is ellenálljon. Nem elhanyagolható szempont a másolásvédelem sem, ami az ügyfelet védi az idegenkezűségtől, ha valaki kulcsot akar másoltatni. És nem utolsósorban fontos az is, hogy mennyire széleskörű felhasználással lehet bővíteni már az adott zárbetét családot. Ilyen például, hogyha van egy bejárati ajtónk, amibe szeretnénk 3 azonos zárat a kényelmi funkció érdekében telepíteni, netán belső gombot szereltetni rá vagy hozzáhangolni különböző nyílászárók zárjait, pl. nyaralóban lévő tároló ajtóét, garázsajtóét, stb. És ami a legfontosabb, hogy minden tökéletes legyen, biztonságos és megfizethető megoldást is kínáljon egyben, azaz pénztárcabarát is legyen.

Izrael ajtózárbetétekkel ellátott lakásvédelem mitől jobb, mint a többi?

Nemcsak a felhasználást illetően jobb a többi zárbetétnél, hanem magasabb biztonsági fokozattal is rendelkezik, mint más, például kínai vagy némelyik kisebbik európai gyártó terméke. Nem mondanánk azt, hogy Európában nem készülnek jó zárbetétek, de vannak sajnos olyan gyártók, akik a piac kis szelet tortájáért cserébe csökkentett árakon, elég vacak terméket kínálnak, bar jó reklámmal fűszerezve. Évek óta izraeli zárbetétet használunk a bejárati ajtók zárcseréjére, valamint a hevederzárbetétek telepítése során is. Azért jó ez a típus, mert szinte bármilyen bejárati ajtó zárbetétjeként lehet használni, mégpedig szó szerint. Akár fém, műanyag, fa, lemez, biztonsági vagy egyéb bejárati ajtók esetében is. Ahol szóba jöhet a biztonság, ott csakis izraeli zárbetétet szereltessünk! Ilyen pl. a kínai lemezajtók esete, ahol igen magas biztonsági szintet lehet elérni az izraeli betétekkel, de ha műanyag bejárati ajtónk van, akkor abba is érdemes egy jó erős középkategóriás izraeli Keylocx zárbetétet szereltetni, amely visszatartja a betörési próbálkozást, illetve a sikeres behatolást is!