Hogyan végezhető el a hevederzár-betét cseréje egyszerűen, házilag?

Már a legelején szeretném tisztázni, hogy ha lehet, szakember közreműködését érdemes ehhez a művelethez igénybe venni. Aki mégis spórolni szeretne, tudnia kell, hogy milyen buktatók, problémák léphetnek fel a szerelés közben. A mai előrehaladott világban már minden információt le lehet tölteni a netről, szerelést, javítást, különböző trükköket, praktikákat, így többek között egy vízszintes hevederzár-betét cseréjét is szemre lehet vételezni. Nem vagyunk ennek a híve, hiszen továbbra is azt gondoljuk, hogy ez nagymértékben szakmához kötött, de írunk róla egy pár dolgot, hogy mégis betekintést nyerjen a kedves lakástulajdonos abba a témakörbe, ha biztonságosabbá szeretné tenni a már meglévő, ám kicsit elavult, esetleg meghibásodott hevederzár-betétjét.

Milyen eszközök, szerszámok, alkatrészek szükségesek a hevederzár-betét cseréjének a folyamatához?

Először is, kell a fogaskerekes zárbetét, amely bármilyen méret lehet, hevederzár-szerkezettől függően. Érdemes előtte kivenni és leméretezni és olyat vásárolni, ami ennél már biztonságosabb és a pénztárcának is megfelelő. Itt ne spóroljunk, hiszen a zárbetét a lelke/szíve a szerkezetnek, ez fogja visszatartani a betörést.

Hevederzár-szerkezet függvényében, szükséges csavarhúzó (sima, illetve csillag), kézi fogó, reszelő, esetleg kalapács a kisebb igazításokhoz, WD40 a tisztításhoz, illetve az átkenéshez, valamint rengeteg türelem, hiszen elég sok buktatót, feladatot fognak magunknak találni a munkavégzés folyamata közben. Ahhoz, hogy sikeres legyen a hevederzárbetét cseréje házilag, lépésről lépésre kell haladni, ahogy apránként szétszedik, figyelni kell a részletekre, hogy ugyanúgy legyen majd összerakva az új zárbetéttel a szerkezetbe. Valamelyiknél burkolatot kell eltávolítani a szerkezetről, valamelyikből csak a zárbetétet kell kihúzni a rögzítőcsavar eltávolítása után. Miután befejezték, az új zárbetétet kellően szükséges rögzíteni és meg kell nézni, hogy a jobb és bal oldali tolórudazatok kellően illeszkednek-e, nem akadnak-e a falba, nincs-e fellazulás. Egy rosszul rögzített zárbetét probléma akár oda is vezethet, hogy kizárja a tulajdonosát az ingatlanból.

Jó tanács lehet a hevederzár-betét cseréje közben

A legfontosabb, amit szem előtt kell tartani, hogy a kicserélt zárbetét próbája minden esetben belülről történjen, mert gond esetén belülről szétszedhető a legtöbb hevederzár-szerkezet. Nehogy úgy járjanak, hogy a szerszámok bent vannak, önök meg kizárták magukat a lakásból egy rosszul rögzített zárbetét miatt. Az összes hevederzár-betéthez tartozó kulcsot ki kell próbálni, hiszen a gyártás során is előfordulhat tévedés. Amennyiben mégsem boldogulnak a hevederzár-betét cseréjével, netán rossz méretű fogaskerekes zárat vásároltak a szaküzletbe, akkor még mindig fordulhatnak a jó öreg zárszervíz vállalkozáshoz, ahol cégünk szakemberei készségesen állnak a rendelkezésükre (nyilván egy egyszeri munkadíj felszámolásával)! Csakis másolásvédett, kódkártyás zárbetétet érdemes a hevederzárba beszerelni, mivel ez már egy magasabb szint! Maga a fogaskerekes zárbetét rendelkezzen az európai normáknak megfelelő minősítéssel és biztonsági fokozatokkal, ilyen például a manipulciós zárnyitás elleni védelem, a törésvédelem, a fúrás- és savazás elleni és végezetül a magkihúzás elleni védelem.