Miért a biztonság a legfontosabb szempont az otthon védelmében?

Azért, mert nem mindegy, hogy a nyugalmunkat egy olyan külső tényező zavarja meg, amivel nem számolunk sem pszichikailag, sem anyagilag. Ha azt nézzük, mindenki keresi a nyugalmat, a biztonságot, a megbízhatóságot, ezért is fontos, hogy egy olyan zárszerviz/zárszerelő céggel szereltessen/cseréltessen biztonsági zárat, aki megbízható, éjjel-nappal elérhető, magyarul mindig lehet rá számítani.

Hogyan tudjuk költséghatékonyabbá tenni a zárcserét, zárjavítást?

Az ajtózár javítása maga már sajnos nem divat, bármennyire is gondoljuk azt, hogy költséghatékonyabb, ha kicserélünk egy rugót vagy megjavíttatjuk a szerelővel a meghibásodott zárszerkezetet. Fogyasztói társadalomban élünk, ezt mindenki tudja, sem alkatrész, sem idő sincs egy régi, meghibásodott, elavult zárnak a javítására. A költséghatékony megoldást inkább egy új, megfizethető, hosszú életű, biztonságosabb zár szerelésében látjuk. Ráadásul az új zárakra gyártói garancia vonatkozik, míg a megjavított alkatrészeknél semmilyen garanciát nem lehet vállalni, mert nem minden egység lett cserélve a szerkezetben. Ha megfelelő időben cseréltetjük a zárbetétet, akkor költséghatékony megoldás az is, hogy nem kell ajtózár nyitási, fúrási- esetleg zárbetét-törési műveletért fizetni, ez felfogható így is. Persze amikor nem fordítunk kellő figyelmet arra, hogy rosszul működik, már akadozik az ajtózár, belefuthatunk egy komolyabb kiadásba is, ezért nem szabad halogatni az ajtózár problémát. Egy biztonságosan működő ajtózár esetében százszázalékosan visszaszorítható a betörési kísérletet, illetve a mindennapi zárás és nyitás is egy élmény lesz.

Milyen a tökéletes működésű zárszerkezet az ajtóvédelem szemszögéből?

Mint minden más, akkor tökéletes, ha jól működik, ha nincs vele probléma, nem észlelünk hibát, ami az ajtózárak esetében is érvényes. Egy elromlott bejárati ajtózár-szerkezet, egy meghibásodott hevederzár keringőre hívja a betörőt, és áldozattá válunk. Egy olyan bejárati ajtó esetében, ahol 3 zár van és abból 2 nem működik, mert nem figyelünk rá, nem áldozunk rá pénzt, előtérbe helyezi, hogy ez bizony könnyű préda, azaz az egyszerű a bejuthatóság a betörő szemében. Sokan felteszik a kérdést, hogy érdemes annyit költeni egy bejárati ajtó zárcseréje kapcsán, megtérül nekik az a költség, amit beinvesztálnak (pl. ötvenezer forintot)? Az ajtózár-csere nem egy megtakarítás, nem termel hasznot, viszont ha jól működik, biztonságot nyújt és nem törnek be a lakásba, nincs anyagi kár, nincs mitől félni, nincs rettegés. Ezek olyan dolgok, amelyek többet érnek bármilyen haszonnál vagy kamatnál, mert a nyugalomnál nagyobb kincs nincs az életben.

Kényelmünk még a biztonságnál is többet ér néha

Ahhoz, hogy elkerüljük a kellemetlenségeket az ajtózárak meghibásodásából adódóan, ellenőriztessük ezeknek a működését egy zárszervíz céggel, akik tisztán látják a képet, hogy mennyi ideje van még a zárnak a működést illetően, szükséges-e a csere vagy elég a karbantartás. Kényelmünket befolyásolja ha jól működik az ajtózár, nem kell emelgetni, rángatni az ajtót a fárasztó munkából hazaérve. Ahhoz, hogy otthonunk és saját magunk környezete még kényelmesebbé váljon, különböző zárás-technikai eljárásokat lehet kérni szerelő cégektől. Ilyen például az okos-zár, a másolásvédett kulcs, a fix gombos kivitel kívülről, az azonos záródási rendszer két különálló zárbetét esetén vagy éppen a digitális kitekintő vagy a tekerőgombos zárbetét a belső oldalon.

A legnagyobb érték a család, az otthon, de az ingóság sem elhanyagolható

Rengeteg munkával eltöltött idő van az emberek életében, hogy egy biztonságos, meleg otthont teremtsenek a családjuk számára. Ezért is fontos, hogy egy jól működő biztonsági zárral legyen ellátva az az ingatlan, amelyet a mindennapokban használunk. A biztonság kéz a kézben jár a jó zárak használatával, ezek pedig összefüggnek különböző dolgokkal, ilyen pl. a rendszeres karbantartás, illetve a zárak időközönkénti lecserélése, korszerűsítése. Ne felejtsük el, hogy mindenből veszünk újat, haladunk a korral, már senki nem használ Trabantot, sem vezetékes telefont.

Miért van ennyi betörés? Mitől nőtt meg a bűnözési arány? Hatásos egy zárcsere?

A legmagasabb szám a betöréseket nézve a fővároshoz, azaz Budapest kerületeihez kapcsolható. Persze Pest megyében és vidéken is történnek lopások, betörések, de Budapesten a legmagasabb a szám. Még mindig nem figyelünk oda a biztonságos ajtók használatára, sem pedig a kellő védelemhez, a megfelelő zárbetétek használatához, azaz beszereltetéséhez. A megerősített ajtózár, a korszerű bejárati ajtó, illetve azok a biztonsági többpontos rendszerek, amelyek különböző manipulációs nyitásnak ellenállnak, megnehezítik a betörők dolgát, így biztonságot nyújtanak az otthonnak. Magyarország nem a legjobb gazdasági helyzetben van, ha tisztán látjuk a képet, mondhatni szegényedik a nemzet, ezért is ilyen nagy a bűnözési arány. Ám egy jó ajtózárral egy szinttel feljebb lehet lépni a biztonságot tekintve. Mindig érdemes áldozni a biztonságra, illetve az otthon védelmére, akár ajtóról, ablakról vagy bármilyen nyílászáróról legyen szó.