Milyen dolgokra szoktunk odafigyelni az ajtózár cseréje után, a kipróbálás előtt?

Több mint 20 éve dolgozunk ebben a szakmában és mi is megfizettük a tanulópénzt a legelején. Így merünk erről bátran írni, a tapasztalatainkról, illetve a rutintól és arról, hogy hogyan, mit ne csináljanak, mert azzal csak kárt okozhatnak önmaguknak. Egy zárbetét cseréje után, vagy egy bármilyen, tollas kulcsos vagy sima, fogazott kulcsos szerkezet cseréje után, először is nyitott állapotban kell kipróbálni a zár működését, ki- és bezárás folyamatában. Ez azért fontos, mert ha csak zárbetétet cserélünk egy bejárati ajtó zárszerkezetében és nem vettük észre, hogy a szerkezetbe kopott, törött alkatrész van, az új zárbetét bezárása után leblokkolhat maga a szerkezet és ott állunk egy megszorult, új zárral, ami elkerülhető lett volna. Viszont ha nyitva van az ajtó, akkor át tudjuk segíteni a zárnyelv mozgását, szinte bármelyik típus esetében.

Milyen bejárati ajtókat használnak a magyar emberek a lakás, ingatlan védelmére?

Sajnos elég gyászos a felhozatal, hiszen még mindig nem költenek eleget az otthon védelmére az emberek, az értéktárgyak, a vagyon, és nem utolsósorban a család biztonságos légkörben való tartására. A jellemző használat a kínai, illetve a műanyag bejárati ajtók köré halmozódik. Sőt, még több tízezer olyan ingatlan van a felmérésünk szerint, ahol az eredeti, úgynevezett panel bejárati ajtó van még mindig, vagy a bérházak esetében a kétszárnyú faajtó, üveg ablakokkal ellátva.

Miért csodálkozunk, ha betörnek hozzánk, ha ilyen ajtókat használunk zárásra/nyitásra?

Azért azt meg kell érteni, hogy a betörő sem hülye ember, odamegy, ahol könnyebb boldogulni a betöréssel, nem kell órákat térdelni a nyílászárók előtt a nyitással pepecselve. Az elmúlt években egy olyan példát nem tudnánk mondani, ahol egy biztonsági acélajtón próbálkozott volna bemenni egy betörő! Mindig az egyszerűbb, ódivatú, gyengén védett, kínai ajtókat, műanyag ajtókat, fa ajtókat támadják, hiszen ezeknél a zárnyitás ideje 5 percen belül van, ráadásul zajtalan és 100 százalékos siker a végeredmény.

Mit tegyünk, ha kevesebb a büdzsé, de mégis szeretnénk biztonságban lenni?

Nehéz kérdés, de még mindig van megoldás. Itt felejtsük el az új ajtó varázsát, inkább gondolkozzunk olyan megoldásban, hogy a meglévő bejárati ajtó megerősítése, plusz- és pótzárak felszerelése, zárbetét-csere, hevederzár kiépítés, esetleg ajtózár fejlesztés vagy a meglévő ajtó elé egy biztonsági rács felszereltetése.

A tisztánlátás érdekében, egy olcsó, kínai bejárati ajtó kétszázezer forintba kerül. Ez egy fölösleges kidobás, hiszen ezért a pénzért valójában kapunk egy új ajtót, de biztonságot egyáltalán nem. Egy új bejárati ajtó, aminek van értelme és a biztonsága mellett 10 éves precíziós működést is fog nekünk biztosítani, félmillió forintnál kezdődik. Természetesen megértjük, ha nem vállalja mindenki ezt, hiszen vannak egyéb más kiadások is (gyerek, iskola, nyaralás, bármi, stb.), de ezt mindenkinek magának kell eldöntenie. Érdemesebb inkább abba befektetni, ami már megvan, tehát a meglévő ajtó biztonságának a fokozása a nyerő olyan szintre, ami megvédi az otthont a távollétük alatt. Ennek fényében fényképezzétek le nekünk a szóban forgó ajtót kívül-belül, majd oldalról és emailben küldjék el nekünk! Mi megkeressük azt a megoldást, amivel kisebb anyagi ráfordítással, ám mégis biztonságban érezhetik magukat.

Mi a különbség az olcsó és a drága kínai ajtózárak között?

Nem teljesen zárkózunk el attól, hogy kínai terméket szereljünk, hiszen egy más szakmában, egy más üzletágban is használunk évek óta hibátlanul működő termékeket (iPhone, televízió, hűtőgép, porszívó, stb.), amelyek mind ugyanúgy Kínában készülnek. Itt inkább arra szeretnénk rávilágítani, hogy van olcsó és drága kínai zárbetét is. Az olcsó 1000-2000 forintba kerül, ezt senkinek nem ajánljuk bejárati ajtóba, max. kertkapuba. A drágább változatok már európai ellenőrzés alatt vannak, úgyhogy figyel a gyártó/forgalmazó arra, hogy a minőség ugyanolyan maradjon, mint mikor ez a zárbetét pl. Németországban készült, csak most már Kínában, hogy se csorbuljon a minőség. Az olcsó kínai zárbetétek legegyszerűbb változatait ne vásárolják meg, mert a minősége, illetve a működése is megkérdőjelezhető. Vannak olyan magyar forgalmazó cégek, akik zárbetéteket árulnak, például az Abus vagy a Mul-T-Lock, amelyeknek bizonyos termékei Kínában készülnek, de ettől függetlenül alkalmasak a mindennapi működésre, illetve a biztonsági feladat ellátásra. Érdemes minden esetben egy zárszerelő szakemberrel kommunikálni, mielőtt saját maguk kicserélik a zárbetétet, de ha szakemberre bízzák ezt a folyamatot, ő kompletten lebonyolítja az egészet, és nem kell vele foglalkozni. Ráadásul biztos, hogy a legjobbat fogják megkapni.