Mit, hogyan tehetünk meg azért, hogy ne törjenek be hozzánk a távollétük alatt?

Rengeteg olyan dolog van, amellyel megakadályozhatjuk, visszatarthatjuk a rettenetes betörési kísérletet. A teljesség igénye nélkül, íme a segítség, hogyan kerüljük el a bajt, hogyan tanuljunk mások hibáiból és legyünk profik. A lejjebb felsorolt dolgok filléres tételek, de érdemes figyelni az útmutatásra.

Használjunk rádiót, felkapcsolt lámpát, ajtóra ragasztott matricát, állkamerát

Mindent tegyünk meg annak érdekében, hogy a saját ingatlanunkat megvédjük, még akkor is, ha egyszerű és praktikus, ám kissé nevetséges alkalmazásnak tűnik. Jól bevált, az úgy felejtett (bekapcsolt) rádió alkalmazása, ami azért fontos, mert a betörő nem tud különbséget tenni az élő, illetve a „mű” adás között. Neki ez úgy jön le, hogy valakik beszélgetnek, társalgási szinten, ide nem érdemes bemenni, hiszen elkaphatják, kihívhatják rá a rendőrséget. Sokan azt gondoljuk, hogy sok a villanyszámla, ezért mindig le kell kapcsolni mindent, viszont ha megfordítjuk a kocka másik oldalát és végiggondoljuk, micsoda kár érhet minket, ha betörnek hozzánk, akkor csekély, szinte elenyésző összeg az, ha minden nap úgy hagyjuk váltakozva mindig másik helyiségben a villanyt, mintha tényleg lenne otthon valaki, ezzel is elriasztva a betörőt a próbálkozástól. Mindenhol lehet kapni nagyobb áruházakban, papír-írószer üzletekben olyan matricákat, amelyek különböző feliratokkal vannak ellátva. Ilyen például a vigyázz, a kutya harap vagy valamelyik biztonsági cég által védett objektum feliratú táblák, netán a riasztóval ellátott objektum embléma. Nagyon sok betörési kísérletet tört félbe az álkamera alkalmazása, pedig nem is rögzít, nem is csinál semmit, csak ott áll szó szerint és átveri a betörőt. Ilyen kamerát lehet már a neten vásárolni pár ezer forintért, és ha jó magasba helyezzük el, nem lehet különbséget tenni az igazi és a kamu kivitel között.

Miért főként az egyedülálló emberekhez és a földszinti lakásokba törnek be a legtöbbször?

A betörők általában ketten vagy hárman vannak, ezért olyan áldozatokat keresnek, ahol egy személy lakik a lakásban, mert őt könnyen le lehet fegyverezni, akár megkötözni vagy sakkban tartani addig, amíg kirámolják a lakást. Előszeretettel keresnek vétlen nyugdíjasokat vagy fiatal hölgyeket, akik félnek az erősebb, maszkos férfiaktól. 10 sikeres lakásbetörési kísérletből 8 a földszinten történik, mivel a betörők nem hülyék, olyan lakást keresnek, ahonnan ha baj van, könnyedén tudjanak az utcára menekülni.

Valóságos fizikai védelem zárcserével, hevederzárral, ajtóráccsal, biztonsági ajtóval

A fent leírtak közül az olcsóbb megoldásokat olvashatták el, amelyek maximum pár ezer forintba kerülnek. De ha valaki nem bízza a véletlenre a dolgot, előre gondolkozik, pénzt áldoz rá, befektet a hosszútávú biztonság érdekében, akkor a fenti, már komolyabb megoldások közül is választhat.

Hogyan tehető meg ez egy bejárati ajtó védelme érdekében?

Mindig attól függ, hogy az a nyílászáró az alap-, közép- vagy felső kategóriába tartozik-e. Az egyszerű bejárati ajtóknál érdemes elgondolkozni egy hevederzár felszerelésén vagy egy másodszor kialakításán. Ha ez megvan, tulajdonképpen megvédtük az ajtónkat attól, hogy ne lehessen befeszíteni, tehát már előrébb vagyunk.

Vannak olyan silány műanyag vagy kínai bejárati ajtók, amelyekre nem érdemes költeni. Itt javasolni szoktuk egy új ajtó beszereltetését vagy az ajtó elé egy biztonsági rács felszerelését. Azért legyünk tisztában az árakkal, egy jó bejárati ajtó négyszázezer forinttól indul, egy rács pedig kettőszázezer forintot képvisel beszereléssel együtt. A hevederzár 60-80 ezer forint közötti összegbe kerül. Azoknál a bejárati ajtóknál, amelyek jók, stabilak, masszívak, csak esetleg nem követte a tulajdonos a biztonság fejlődését, ott elegendő egy izraeli zárbetét cseréje és már meg is van oldva az a probléma, hogy ne menjenek be a távollétük alatt.

Érdemes zárszerelő szakemberrel egyeztetni ezeknek a kivitelezéséről, megtervezéséről, egyedi igényekre szabva, pénztárcabarát kivitelben. Ne felejtsük, hogy nem mindig jó az olcsó, ha hosszútávú működésre nem számíthatunk ez ügyben. Egy biztonsági zár beszereltetése egy olyan hosszútávú befektetés, ami garantálja számunkra a nyugodt mindennapi életet, akár amikor otthon vagyunk, vagy távollétük alatt is.