Miért lötyög a kínai ajtókilincs, okozhat-e valamilyen problémát, szükséges-e cserélni?

Lötyöghet azért, mert elkopott, elhasználódott, cserére szorul, de vannak olyan esetek, amikor egyszerűen fellazulnak az ajtó ki-és benyitásától a csavarok, ezáltal elkezd mozogni az egész egység. Az, hogy mikor szükséges a csere, a szakemberrel kell megbeszélni. A legtöbb esetben ez a jellemző, hiszen a minőség hiánya, illetve a rendszeres használat a világító kilincs töréséhez vagy rugótöréshez vezethet, ezt javítani nem lehet, nincs hozzá alkatrész.

Milyen ingatlanba szereltessünk kínai ajtót a régi faajtó helyére?

A legtöbb kínai ajtóval a panelházak emeletein találkozhatunk. Több tízezer számra taksálható a darabszámuk, nyilván a kedvező árfekvés és a jó marketing/reklám miatt. Ezenkívül találkozunk még -igaz ritkábban- társasházaknál és még ritkább esetekben kertes házak nyílászáróiként is kínai ajtókkal. Aki ilyen ajtóban gondolkozik, az jól járja körbe a témát, mert ez az ajtó maximum tárolónak, pincének alkalmas minőséget képvisel, továbbá a zár, zárszerkezet használatát és minőségét tekintve biztonsági ajtóként történő használata egyáltalán nem ajánlott.

Honnan ered, hová vezethető vissza a kínai ajtó minőségbeli problémája?

Egyértelmű hogy a Kínából származó lemezajtók legnagyobb problémája az, hogy gyenge a minőségük, kevés összegből akarják kihozni az ajtót, viszont a nagy profitot mégiscsak a nagy darabszám fogja a gyártónak biztosítani. Nem lenne rossz a kínai ajtó egyébként, ha kicsit több pénzt áldoznának a minőségre, az anyagvastagságra, az összetételre. Ahhoz, hogy jobb, biztonságosabb, minőségileg léptékkel magasabb szintű kínai ajtót gyártsanak/forgalmazzanak, ahhoz árat kéne emelni. Ezt viszont már nem fizetné meg a magyar felhasználók 80 százaléka, hiszen már a kétszázezer forintos értékhatártól is távol van a saját elképzelésük. Ha belegondolunk, hogy kétszázezer forintért beszereltek nekünk egy ajtót és mit kapunk ezért, akkor hasonlóságképpen itt a példa. Egy normális zárbetét, amely tényleg Európában készül és mindenfajta védelmi mechanizmussal el van látva, ötvenezer forintba kerül. Gondolkozzanak el a különbségen, illetve a minőségen!

A legjellemzőbb hiba, amivel szembesülünk a kínai ajtó beépítése után egy éven belül

Erről ódákat lehetne zengeni, de a leggyakoribb az ajtó kattogása, ropogása, amit mindennap elmondanak nekünk a panaszos ügyfelek. Ezenkívül elég huzatos az előszoba az ajtó bezárása után, mivel az rosszul van beépítve, illetve gyakori probléma, hogy a kilincs kívülről vagy belüről letörik, vagy csak egyszerűen lefittyed és úgy marad. A problémák halmazát gyarapítja, hogy a zárbetétbe egyre nehezebben helyezhető bele a kulcs, hamar kimerül az elem a ledvilágításban, illetve a csengő, ami vagy működik vagy nem. Valamiért a mágneses szigetelés egy része is egy idő után lepotyog az ajtótokról, lehet kevés a ragasztó, de az is lehet, hogy a rosszul beépített kínai ajtó maga alá gyűri és egy idő után ledobja a tömítést.

Melyek azok a tanácsok, amelyeket érdemes megfogadni, ha kínai ajtóban gondolkozunk a lakás védelmében?

Ha minden kötél szakad és nem marad más választás, akkor csak olyan helyen rendeljük meg az ajtó beszerelést, ahol a jövőben is szóba állnak velünk, ha bármilyen probléma akad. Nézzük meg, hogy valójában beltérre vagy kültérre alkalmas ajtót szerelnek be nekünk. Legyünk ott a szerelésnél és a legkisebb problémát időben jelezzük, ha kell, tartsunk vissza valamennyi pénzt, amíg nincs a munka tökéletesen elvégezve. Mindenféleképpen kérjünk számlát az elvégzett munkáról, mert ez lesz a garancia bizonyítéka, hogy beszereltek nekünk egy ajtót. Érdemes egy ajtózár-szerviz céggel kapcsolatban lenni, ha probléma van az ajtóval, pl. nem nyílik, letörik a kilincs vagy ha egyéb más zárszerkezeti, zárástechnológiai probléma merülne fel azt lehessen orvosolni, akár éjjel, nappal, hétvégén vagy ünnepnapokon, hiszen az ajtó beszerelő cégek nem dolgoznak ezen időszakok alatt. Miután megtörtént a beszerelés cseréltessünk zárbetéteket, a kínaiak helyére izraelit lehetőleg, amelyek ellenállnak, valós védelmet fognak nyújtani a jövőben betörési próbálkozás során.

Összefoglalás a kínai ajtók beszerelése, illetve alkalmazása, felhasználása kapcsán

A kínai ajtók igen népszerűek, főleg az ár-érték arány miatt, de az álláspont, amit a felhasználók írnak róla elég változó, mondhatni, hogy vegyes, de inkább a negatív jelző a jellemző. Ahhoz, hogy már a meglévő, sajnos rosszul kiválasztott kínai ajtót biztonságossá tegyük, a zárakat vagy legalábbis az egyik zárnak a cseréjét el kell végeztetni egy külsős zárszerelő vállalkozással. Ez a zárcsere elég komoly szaktudást, precíz munkát igényel, ezért kizárólag szakemberhez forduljunk ez ügyben! Házilag nem ajánlatos a zárcsere folyamatának az elvégzése! Mégpedig azért nem, mert nem tudjuk, milyen méretű zárbetét szükséges bele, illetve ne essünk bele még egyszer abba a hibába, amit az ajtó megvásárlásánál már megtettünk, azaz ne vegyünk olcsó, kínai, silány minőségű terméket!