Az ajtóvisszahúzó, behúzó olajfék feladata a nyílászárók bezárásához

Különböző méretű, erejű, kinézetű és márkájú olajfékeket különböztetünk meg. De mindegyiknek tulajdonképpen ugyanaz a szerepe, hogy az ajtó ne maradjon nyitva. Másképpen fogalmazva, az ajtócsukó egy olyan mechanikus önműködő szerkezet, ami behúzza az ajtót, miután az ember áthalad a zsilipen, azaz a nyílászárón. A nyitáshoz szükséges erő, illetve sebesség minden típusnál egyénileg állítható. Az állításkor figyelembe kell venni a különböző beállítási fokokat, ne tekergessünk össze-vissza. Természetesen az is fontos, hogy az ajtó ne csapódjon, pláne egy lépcsőházban, ahol igen nagy az átmenő forgalom reggeltől estig és zavarná a földszinten lakókat! Az ajtófék vagy más néven behúzó nem zárásként funkcionál, tehát nem zárja be az ajtót helyettünk, hanem csak behúzza azt automatikusan, illetve a nagy súlya miatt sem tud így becsapódni, de mégis csukva lesz.

Milyen szempontokat kell figyelembe venni egy ajtóbehúzó felszerelése előtt?

Talán a legfontosabb szempontok egyike a használat, hogy mennyit, mikor, hogyan fog működni a mindennapokban. Nagyon fontos szempont a súly, amit cipelnie kell, tehát amit az erő hatására ki-be ránt, majd visszahúz. Figyelembe kell venni, azt, hogy milyen szélességű és súlyú ajtóhoz passzolnak. Fontos az ajtólap mérete, súlya, nyitási iránya, és hogy kültéri vagy beltéri szerelésű. Csakis olyan ajtóbehúzók szereltessünk föl, amelyen különböző állítási lehetőségek vannak, a különböző évszaki változásokat figyelembe véve. Kültéri beszerelés előtt érdemes átgondolni, hogy inkább hidraulikus ajtóbehúzót alkalmazzunk, hiszen ezeknek a működését nem befolyásolja egyáltalán a kinti időjárási tényező, mert speciális olajjal működnek. Amennyiben árérzékeny a dolog, érdemesebb rugós ajtóvisszahúzót, ajtóféket szereltetni, de itt is szem előtt tartva a minőséget.

Milyen árkategóriát érint az ajtó behúzó?

A bőség választéka az ajtófékeket is utolérte, tehát különböző gyártóktól tudjuk a beszerzést intézni. Jó tanács: kínaiba ne gondolkozzunk, illetve az olcsó kategóriát messzemenőkig kerüljük el! Egy alap behúzó 12.000 forint környékéről indul, ez egy egyszerű, könnyebb ajtóra könnyedén felszerelhető, pl. Yale vagy Abus. Van a drágább kategóriájú Dorma, de ezek inkább már 32.000 forint feletti árban vásárolhatóak meg. Az interneten már megtalálható, illetve letölthető az ún. csukóerő táblázat, ahol szabvány szerint meghatározzák az ajtó mérete, illetve súlya alapján kikalkulálható típust, fajtát, aminek alkalmazása biztonságos használathoz vezethet.

Miért ne szereljük fel ezt házilag, mik a buktatók, mire figyeljünk oda?

Ugyanúgy igaz a házilag való felszerelés mellőzése itt is, mint például egy biztonsági zár kicserélésénél, hiszen nem mindegy, hogy értünk hozzá, tudjuk, hogy milyen ajtóra fogjuk felszerelni, illetve hogy melyik oldalra, hogyan fog nyílni, és az erőkar merre fog állni. Egy ajtóbehúzó felszereléséhez nem elég egy YouTube videót végignézni vagy a becsomagolt rajzot megtekinteni, át kell látni a dolgot teljes egészében, valamint különböző szerszámokat is igényel a felszerelés. A garanciális dolgokról ne is beszéljünk, hiszen ha magunk vásároljuk meg a terméket és mi is szereljük fel, ha tönkremegy, a garancia nem érvényes. Ellenben, ha egy szakszervizzel végeztetjük el gyorsabb szerelési folyamatot érünk el és a garancia is élni fog a gyártó vagy forgalmazó felé.

Mit tartalmaz az egységcsomag az ajtóbehúzók esetében?

A legtöbb esetben a felszereléshez szükséges rajzot, magát a behúzót, az ollót vagyis a kart, illetve a jobb, drágább, minőségibb behúzok esetében, csavarokat, esetleg állító célszerszámot is szoktak csomagolni. Ezeknek a behúzódnak a színe lehet szürke, fekete, fehér, de találkoztunk már fémszínűvel, matt- illetve fényes kivitelben egyaránt. Az ajtóbehúzók felhasználása főként azoknál a nyílászáróknál a legfontosabb, ahol fontos szempont a nyitás utáni azonnali visszazárás, ilyen például egy bank, egy közintézmény, üzlet, stb. Nagyon sok helyen már az ún. egyszerűbb, mechanikus olajfékes behúzok helyett fotocellás kapukat szerelnek fel, ez már egy fejlettebb és nyilván sokkal drágább megoldás.