Lakásbetörés után célponttá vált a tárolók, ahol értékes biciklit, sílécet, korcsolyát tartunk

Az elmúlt 20 évben főként lakásbetörésekhez hívtak ki minket betörés utáni helyreállításhoz, de valamiért felocsúdott a nép és elkezdték a bejárati ajtók megerősítését hevederzárakkal, a bejárati ajtó elé rácsot szereltettek, illetve a nagyon megijedt honfitársak acélajtók beszerelésével védekeztek a betörések ellen. Ezzel egyidejűleg azonban a bűnszervezetek is fejlesztették tudástárukat és megindultak lefele, azaz a társasházak esetében a mélygarázsba, ahol lehet garázdálkodni.

Célbavették az úgynevezett tárolókat, ahol az ember azokat a dolgokat őrzi, amiket nem tud a lakásban elhelyezni vagy mert nem fér el, vagy mert nem oda való. A folyosóra meg nem akarják kitenni az értékesebb dolgaikat, mert nincs hova láncolni és hamar lába kelne. Budapesten egyre több tárolóból kezdenek eltűnni a biciklik, a snowboard felszerelések, a síelő cuccok, korcsolyák, de voltunk már olyan helyen is, ahol a síboxot, a szánkót vagy a befőtteket vitték el. Ráadásul ezeknél a tároló ajtóknál az építtető magával az ajtólap szerkezetével is spórolt, bár a tűzgátló kivitel megvolt. Illetve a beszerelést elnézve, a legtöbb esetben problémás az is, hogy nem nagyon lehet hova rögzíteni a plusz zárak tüskéit, hiszen a vékony válaszfal téglával van ellátva a jobb és bal oldalon, ahová ez a vastagság kevés a tüskék záródásához. A legjobb megoldás természetesen ilyenkor a rács, de az nyilván többe kerül, mint egy zárcsere, vagy egy másodzár felszereltetése. Az összességet nézve egy biztonsági rácsajtó sokkal nagyobb védelmet ad, mint az ajtónak a megerősítése zárcserével, hevederzár felszereléssel. Ha itt akarjuk tartani a hobbi kellékeket, akkor nem szabad sajnálni a pénzt rá, mert előbb-utóbb úgy járunk, hogy a rács árából fogjuk újra megvenni a sílécet, korcsolyát vagy egyéb más értéktárgyakat, amit a tárolóban helyeztünk el. Illetve érdemes lehet még kamerában, riasztóban gondolkodni, ezek is visszatartó erők lehetnek.

Hogyan tudunk koncentrálni ennek a feladatnak valós problémájára?

Először is ne hagyjuk figyelmen kívül azt, hogy ez egy ugyanolyan támadási felület, mint egy lakásajtó! Ne elégedjünk meg az egyetlen egy zárral ellátott ajtó bezárásával, törekedjünk itt is nagyobb védelemre több zár felszerelésével, hevederzár megerőssel, netán védőrács rögzítésével. Rengeteg alternatíva van a tárolók megerősítésére, kérjen időpontot a zár kicserélésére, törésvédett zárbetét, illetve törésvédő pajzs felszerelésére! Általában úgy dolgozunk, hogy fényképet kérünk kívülről-belülről az ajtóról, az ajtó éléből a zárszerkezetről, így előre tudunk készülni és a legjobb biztonsági megoldást tudjuk kínálni egyénre szabottan. A betörőnek sokkal könnyebb feladata van egy garázsban lévő, eldugott tároló feltörése kapcsán, mintegy a nyílt terű lépcsőházi eseteknél, hiszen itt nem zavarja őket senki. Ha nagyon talpraesettek, még az autóval is leállnak, beállnak a kiszemelt tároló elé, amíg feltörik és a tartalmát kipakolják, egyenesen bele a saját autójukba.

Milyen számos előnye van egy ajtózár kicserélésének és miért jobb a drágább zár, mint a kínai?

Budapest összes kerületében kiszállási díj nélkül olyan biztonsági megoldást tudunk nyújtani, amellyel megemeljük az otthon védelmét az alacsonyabb szintről egy másik dimenzióba. A kínai zárak legnagyobb előnye az olcsóság, viszont a hátrányát itt nem sorolnánk fel, mert túlontúl hosszú lenne a lista. Ezért nem ajánljuk a kínai zárakat senkinek. A biztonságérzetünk, illetve a családunk védelme már előtérbe helyeződik egy törésvédett zárbetét szereltetésével, hiszen nem mindegy, hogy az emberek nyugodtan térnek-e haza a munkájukból vagy egy feltört zár, összetúrt ingatlan várja őket romokban. A zárcsere a legfontosabb eleme a biztonsági követelményeknek, hiszen önmagában hiába jó egy bejárati ajtó, a működés motorja, lelke, szíve egy jó zárbetét.

Melyik az a zárbetét, amit a szerelő javasol a bejárati ajtók esetében?

Évek óta Izraelből származó termékeket forgalmazunk, mert talán az egyik legjobb zárbetétek egyike. Az Izraelben készült termékek nemcsak minőségileg, de biztonságilak is magas szinten vannak. Kicsit drágábbak a többinél, viszont ez egy jó befektetés, ne ezen spóroljunk! Ezeket az izraeli zárbetéteket kínai, műanyag, fa, fém ajtóknál is alkalmazzuk, alsó-felső zárként, de hevederzár-betétnek is kiválóan alkalmasak. Az izraeli zárbetétekhez 5 darab kulcs tartozik, Mabisz 5-6-os, azaz legmagasabb besorolású, másolásvédett termékek. A bejárati ajtók zárbetét cseréje kapcsán egyáltalán nem szabad olcsó zárakban gondolkozni, hiszen ez az a nyílászáró, ami a legelső védelmi vonal ahhoz a térhez, ahol a mindennapi életünket éljük. Az izraeli zárakat a már a meglévő zárak helyére szoktuk beszerelni, de szerelünk fel olyan hevederzárat is, amelyben fogaskerekes izraeli cilinder van elhelyezve. Ezen felül másodzárak különböző típusai a rendelkezésünkre áll az ajtó védelmében, így ezeket is kínáljuk, telepítjük.