7 legjobb tipp a nyaralás előtt, amit érdemes megfogadni a betörők elleni védekezés szempontjából

Az interneten elég sok szakirodalom, illetve manapság már nyílt médiás oldalak foglalkoznak azzal, hogy hogyan védhetjük meg lakásunkat, otthonunkat a betörésekkel szemben. Amíg mi nyaralunk, szórakozunk, elfelejtjük a szürke hétköznapokat, addig se kelljen semmilyen betöréstől tartani, ebben segítünk tisztán látni. Érdemes velünk tartani!

  1. Nemtől, kortól, bőrszíntől független, hogy egész nap a Facebookon lógunk és ünnepeljük boldogságunkat, megosztjuk bánatunkat, véleményünket, terveinket, szinte az egész életünket. Azonban nyaralás előtt nem biztos, hogy jó közzé tenni, hogy hová megyünk, ezért inkább a nyaralásból hazaérkezés után tegyük ki élményeinket. Ne felejtsük el, ezek a Facebook oldalak már mindenki számára elérhetőek, nem csak az ismerősök, barátok, hanem bárki láthatja, hogy készülünk egy kéthetes, hosszabb útra, a lakás meg szabad préda.
  2. Győződjünk meg arról, hogy minden nyílászáró bezárt állapotban van, illetve, hogy a zárak tökéletesen működnek. Amennyiben hibát észlelünk, úgy még a nyaralás előtt érdemes kihívni egy zárszerelőt, aki megjavítja, kicseréli, biztonságosabbá teszi az ajtó működését. Így nyugodtan nyaralhatunk és tölthetjük el a pihenésünket.
  3. Kertes házban lakó honfitársainknak ajánljuk, hogy ne hagyjanak elől semmit, ami mozdítható, ne legyen szabad préda a bámészkodóknak, mint pl. a nyugágy, párna, drágább kerti eszközök, szerszámok, stb. Ezeknek hamar és könnyen lába kél.
  4. Ha jóban vagyunk a szomszéddal, márpedig érdemes, hiszen csak rá számíthatunk. Megkérhetjük, hogy figyeljék az ingatlanunkat, milyen mozgások vannak napközben. Egy jó nyugdíjas szomszéd egész nap pásztázza a kintről bámészkodó embereket.
  5. Nyaralás előtt érdemes beruházni egy időkapcsolós eszközbe, amelyen be tudjuk állítani, hogy különböző időpontokban, különböző helyiségekben kapcsolódjon fel a lámpa, azt mutatva, hogy valaki tartózkodik az ingatlanban. Ezek pár ezer forintos kiegészítők, már Kínából lehet ilyet rendelni. A tapasztalat az, hogy ez abszolút visszatartó erő. Ugyanígy érdemes egy hírcsatornás rádiót is rákötni az időkapcsolós rendszerre, a folyamatos monoton beszélgetés kívülről úgy hallatszik, mintha tartózkodnának az ingatlanban, így tovább áll a betörő.
  6. Ha van mód és lehetőség, akkor szereltessen be vagy saját magunk szereljük be olyan kamerát, amiket már a neten pár tízezer forintért lehet venni, amely figyeli a bejárati ajtót vagy lakás belső terét. Ez összeköttetésben van a telefonunkra feltöltött applikációval, így bármikor, éjjel-nappal nyomon tudjuk követni a lakásban zajló eseményeket.
  7. Zárjuk el a vizet, a gázt, mert nagyon sokszor olyankor történik a baj, a hiba amikor nyaralunk. Pl. csőtörés és társasház esetében a közös képviselő nem habozik, hogy kihívjon egy ajtózár-szervizt és kinyitassa a lakásunkat és nem tudhatjuk, hogy ő milyen döntéseket hoz a felhatalmazása miatt.

Összefoglaló a nyaralás előtti feladatokra, biztonságra hivatkozva

Bármit is csinálunk, vigyázzunk, milyen információt osztunk meg, azaz kinek, hogyan adjuk át. Barátkozzunk a szomszédokkal, hiszen nem tudjuk, mikor szorulhatunk a segítségére. Ne hagyjuk elől családi házak esetében értéktárgyaikat, híradástechnikai eszközünket! Érdemes kamerát vagy riasztórendszert szereltetni, nem feltétlenül a legdrágábbat, de valamilyet! Zárjuk el a vizet és a gázt, nehogy árvíz vagy robbanás keletkezzen a rossz hálózati kialakítás miatt és ne feledkezzünk meg arról sem, hogy ellenőrizzük a nyílászárókat és a bőrönd megmarkolása után zárjuk be a bejárati ajtót! Ha ez mind megvan, örüljünk! Köszönjük, hogy elolvasta írásunkat, jó nyaralást mindenkinek!

Ha akár előtte, akár utána szüksége van egy megbízható, megfizethető, biztonsági zárszerelő társaságra, ránk számíthat Budapest összes kerületében, éjjel-nappal, akár zárcsere, ajtónyitás vagy nyaralásból hazaérkezés után észrevett kulcseltűnés miatt. Biztonságos, szép napot mindenkinek, ne felejtsék, a biztonság az első, az egészség után!