Miért van ennyi probléma egy újonnan vásárolt ingatlan bejárati ajtajával, amin az olasz Dierre márkanév van?

Nem feltétlenül a terméket kell hibáztatni, hiszen az olaszok igencsak figyelnek a hírnév megvédésére és a minőség folyamatos fenntartására. Sajnos nemcsak a magyar építőiparban, de az európai országokat nézve, Spanyolország, Görögország, Németország területén is ún. vendégmunkások végzik ezen munkálatokat, az ajtóbeépítést pl. Bizony a legtöbb esetben a szerelő cég, azon belül a beszerelő ember hibázik, hiszen nem figyel az előírt utasításokra. Figyelmen kívül hagyja, hogy a függőleges és a vízszintes irányokat szigorúan be kell tartani, hiszen ez nagyon befolyásolja az ajtónak a jövőbeli mindennapi zárási mechanikáját.

Ha egy bejárati ajtó ferdén, rosszul van beépítve, rövid időn belül jelentkeznek azok a problémák, amelyeket már a beköltözött tulajdonos a napi használat során észrevesz. Ilyen pl., hogy kinyitott állapotban az ajtó magától visszacsukódik vagy a kulcsot nagyon nehéz elfordítani, ehhez fel kell emelni az ajtót. Vagy éppen a levegő süvít a lépcsőházban és halljuk vagy érezzük, vagy pedig minden egyes zárásnál kattogó hangot hallunk. Ez mind annak a jele, hogy rosszul lett beépítve az ajtó. Aki erre nem figyel eléggé, és nem jelzi a garanciát (elvileg) vállaló építtető cégnek (amennyiben az még létezik), akitől az ingatlant vette, akkor előbb utóbb azzal szembesülnek, hogy az újonnan vásárolt ingatlan ajtaja nem nyílik ki, beszorult és lehet hívni egy külsős céget, aki magas áron fogja ezt megoldani, már ha meglehet egyáltalán.

Mi ilyenkor a teendő, hogyan tudjuk ezt kiküszöbölni, hogy a jövőben ez ne forduljon elő?

A legegyszerűbb megoldás erre, hogy amikor nagy örömmel átveszik az ingatlant, akkor egy kicsit nagyobb figyelmet kell fektetni arra, hogy átnézik az ajtónak a működését. Először is meg kell nézni, hogy minden kulcsot megkaptak-e. Általában 3 vagy 5 darab kulcs tartozik hozzá, ez Dierre zárszerkezet függvénye. A Dierre tollas kulcsos zárak esetében 3 vagy 5 darab kulcsot kell kapjanak, a cilinderes New Power zárbetétek esetében pedig 5 darab kulcsot és egy kódkártyát.

Forgassák a zárban a kulcsokat többször is mind kinyitott, mind becsukott állapotban, kívülről, belülről. Ha észlelnek bármilyen akadást, nem úgy működik, ahogy kellene, vagy ha ferdén áll az ajtó – tessék ezt szemrevételezni több irányból is az átvétel előtt -, a garanciális irodánál jelezzék a problémát, mielőtt még kifizetnék az utolsó részletet! Csak így lehet érvényesíteni a garanciát, hiszen nekik érdekük, hogy minél hamarabb, minél több lakást átadjanak és addig kénytelenek elvégezni a garanciális feladatokat, amíg nincs átadás, nincs teljesen kifizetve a teljes összeg. Utána már bottal üthetjük a nyomukat, hiszen majd magyarázkodnak, ígérgetnek, de ebből semmi nem lesz a tapasztalatunk szerint. Elég kellemetlen szituáció, amikor egy százmillió forintos ingatlan kifizetése után két héttel már nem nyílik a bejárati ajtó, nem megy bele a kulcs, vagy akkor vették észre, hogy az 5 darab kulcs helyett csak 4 került átadásra és szinte biztosak abban, hogy valami eltűnt a lakásból.

Új építésű ingatlan lakás átvétele utáni zárcsere  – mennyire fontos, ha nem akarunk betörést

Tíz esetből nyolcnál sajnos előfordul, hogy egy új Dierre ajtózár kulcsaival utólag bemennek a lakásba, amíg a tulajdonos távol van. Ennek a kiküszöbölésére csak úgy lehet felkészülni, ha a kulcs átvételekor gyári dobozban kapjuk meg a kulcsokat. Így biztos az, hogy közvetlen a gyártótól érkezett a kulcskészlet, nem pedig az építkezés során az összes vállalkozó szakmunkás kezeiben megfordult az a kulcs, amit átadnak az építtető cégtől. Ettől függetlenül, mindenképp javasoljuk ezeknek az akár tollas kulcsoknak, akár cilinderes Dierre kulcsoknak, záraknak a cseréjét! Az ördög nem alszik, mi viszont garantáltan a gyári csomagolást fogunk a megrendelőknek biztosítani a kulcs- vagy zárcsere alkalmával!

Egy pár szó az árakról, a kiszállásról, garanciáról és egyéb más tudnivalókról

Hogy mennyibe kerül a zárcsere, az mindig attól függ, mivel állunk szemben. A kulcs-csere a tollas kulcsok esetén már 54.000 forinttól elérhető. De csak a tollas kulcsoknál, mert csakis azok a Dierre zárszerkezetek kódolhatók, a cilinderes változat nem. Néha a kódolás sem megoldás, mert teljes zárszerkezet csere szükséges, pl. rossz szerkezet esetén. Néha pedig csak egy utólagos ajtóbeállítás is elég, ha csak nem megfelelően záródik az ajtó.

Amivel tisztában kell lenni, hogy mi ajtózárak szervizelésével foglalkozunk, főként az olasz Dierre termékeivel. Viszont Dierre ajtókat nem forgalmazunk, nem is építünk be. Független cég vagyunk, az építtető vállalat garanciális munkát nem végezzük el, az annak a feladata, akitől az új ingatlant vásárolták! Ha nem vállalnak már rá garanciát, ezt kimagyarázzák, vagy nem foglalkoznak vele, netalán már nem is létezik a cég, akkor hozzánk tudnak fordulni, ismerjük a Dierre zárakat kívülről-belülről. A Dierre zárszerviz szolgáltatás minden költségét nekünk fogja kifizetni a megrendelő, mivel nem figyelt oda a lakás átvételekor arra, amit a fentiekben már leírtunk.

Garanciát csak arra tudunk vállalni, amit mi szerelünk be, pl. egy új Dierre zár vagy Dierre zárbetét. A garanciát rendeltetésszerű használat mellett lehet csak érvényesíteni, de mindig csak annál a cégnél, aki a munkát elvégezte és a zárakat biztosította.