Kell-e zárcsere egy új bejárai ajtó vásárlásánál?

Ez több tényezőből tevődik össze, hiszen, ha egy olcsó kínai ajtót veszünk pl., amit beszerelnek nekünk, akkor ajánlott eleve mihamarabb az ajtót felturbózni biztonsági zárakkal. Új építésű lakóparkoknál szintén ajánlott a zárcsere, mert rengeteg kézen ment keresztül az építkezés alatt a kulcs. Nem egy megnyugtató érzés, hogy az a kulcs, amivel zárjuk a bejáratai ajtónkat, már több építőmunkás kezében is volt. Ezen érdemes elgondolkodni!

Szakmánkból kifolyólag többször találkoztunk olyan esetekkel, ahol a zárhoz 5 db kulcs tartozik, de az új tulajdonos már csak 3 darabot kapott és a kódkártya is eltűnt az építkezés során!  Szintén tanácsos zárat cserélni, ha elhagyjuk a lakáskulcsot, ellopták tőlünk, vagy csak rövid ideig kiesett egy olyan idő, amíg a kulcs nincs nálunk. Itt figyelni kell, mert ezzel sűrűn vissza szoktak élni! Pl. reggel a nagy rohanásban bennehagyta a kulcsot a postaládában, de este visszaadta a gondnok vagy a szomszéd, ami ugye nem egy megnyugtató eset!

Hogyan előzhetjük meg a betörést?

Sajnos hajlamosak vagyunk elfeledkezni a bejárati ajtóról, amit nap mint nap használunk és elvileg meg kéne védenie minket az illetéktelen látogatóktól. Mindig halogatjuk, húzzuk az időt, ha akad, szorul, lötyög a zár nem törődünk vele. Ha az ajtóban lévő zár elavult, nem korszerű, egy ügyes betörő könnyedén, roncsolás nélkül, hamar kinyitja az ajtózárat. Érdemes a problémákra odafigyelni, több időt szánni az ajtóra, a biztonságra, hiszen egy szétrámolt otthon, higgyék el, nem a legszebb látvány! Az értéktárgyaink hiányáról nem is beszélve!

A betörés megelőzhető minőségi zárbetétek cseréjével, heveder- vagy pótzár utólagos felszerelésével, új biztonsági ajtó beszereltetésével (ha lehet, ne kínait!), riasztórendszer bekötésével vagy rácsajtó készítésével. A megfelelő zár kiválasztásához és a szerelés kivitelezéséhez érdemes zárszerelő szakembert bevonni, aki segít a tapasztalatával, tudásával.

Sokszor elég egy jó minőségi, betörésbiztos, izraeli zár, ami a 2021-es évek nagy divatja és a finomnyitásos zárnyitás ellen is megvéd! A zárfúrásos módszer már elavult, olyan, mint a fülkés telefon az utcán. A betörők is haladnak a korral, már speciális zárnyitó eszközöket használnak. A befeszítéses módszer viszont még mindig egyszerű, ezeket műanyag ajtók esetében vagy egyzáras faajtóknál előszeretettel alkalmazzák. Náluk a pajszer az erőkar, ami brutális roncsolásra képes. A betörő sem hülye, jól megvédett, több zárral ellátott bejárati ajtót nem fog megtámadni, csak a rozoga, könnyedén befeszíthető ajtókra hajtanak rá. Ezeket az ajtókat célszerű falba, kengyelbe, tokba rögzíthető hevederzárral vagy erős másodzárral ellátni!

A hevederzárak zárnyelvei támasztási pontok. Mivel az ajtó befelé nyílik, a hevederzár nyelve betámaszkodik a fal és az ajtólap közé, így se ki, se be, miután a kulccsal rá van zárva. 55-65 ezer forintért már lehet biztonságot vásárolni, szereléssel együtt ez nem is olyan nagy összeg. A felforgatott lakás és az ellopott dolgok ennél azért jóval többe kerülnek.

Milyen zárat ajánl a szerelő?

Sajnos egyre kevésbé hallgatnak a szerelőre, és egyre több szerelő alkalmaz olcsó kínai zárakat, mivel nem tudják az ügyfelek, hogy a kínai zárak azért olcsók, mert nincs bennük védelem. A védelem azt jelenti, hogy a zárgyártó olyan alkatrészekkel látja el a terméket, amelyet lehetetlen vagy csak nagyon nehezen tudnak kinyitni a betörők (vagy időigényesen).

Mi a kínai zárakat kizárjuk a palettából, helyettük minőségi, prémium kategóriát próbálunk ajánlani megfizethető árban. Jó zárakat gyártanak az olaszok, a németek és az izraeli zárgyártók is. Egy jó zárbetét legyen törés- és fúrásvédelemmel ellátott, bírja sokáig a gyűrődést, a kulcsait ne lehessen mindenhol másolni, csakis kódkártyával, legalább 5 db kulcs tartozzon a zárhoz, továbbá legyen magas Mabisz minősítése. Ha nincs Mabisz minősítése, akkor legyen neki külföldi biztonsági tanúsítványa.