Kizáródás a lakásból – zárszerviz S.O.S.

Bárkivel előfordul, hogy kizárja az otthonából magát, elhagyja a lakáskulcsot, beletöri azt a zárbetétbe, vagy csak kimegy a postaládához a levélért és becsapódik mögötte a gombos bejárati ajtó. Így ebben az esetben az ajtó előtt állunk, jó esetben nyár van és meleg, rossz esetben egy pólóban vagyunk a hidegben és gondolkozunk mitévők legyünk, mert még egy telefon sincs nálunk.

A legjobb döntés ilyenkor a szomszéd megkérése, hogy telefonálhassunk egyet és egy gyors budapesti zárszerviz cég felhívása az ajtó sérülésmentes kinyitására. A házi praktikák, trükkük, szomszédok, gondnokok segítségét utasítsuk vissza, abból általában csak zárrongálás keletkezik, hiszen nem értenek hozzá, csak feszegetik a bejárati ajtót.

Az interneten megtalál minket, ezen a számon hívhat minket éjjel-nappal. Budapest területén kiszállási díjat nem számolunk fel.

Zár karbantartás, olajozás, kenés

Minden zárral előfordulhat, hogy karbantartást igényel. Az autóban is kell olajat cserélni, így a zárakat is karban kell tartani. A legtöbb zárbetétet vagy zárszerkezetet gyártó cég a saját termékeit gyárilag ellátja kenőfolyadékkal, zsírral, vazelinos faggyúval vagy a maguk által kifejlesztett kenőanyaggal. Ezek a kenőanyagok 2-3 évig bírják, utána már a mindenkori tulajdonosnak kell gondoskodni a karbantartásról. Egy- vagy többpontos zárak esetében, ez lehet WD 40, zárolajozó, finommechanikai olaj. Ezeket általában a zárnyelvnél kell bevinni és eközben a kilincset és zárszerkezet mozgatni és ki-be járatni.

Zárbetétek esetén a nevesebb zárgyártók saját adalékanyagot gyártanak a betéthez spray formájában. Ebből kis mennyiséget kell bevinni, majd a kulcsot a zárhengerbe ki-be tologatni.

A leghatékonyabb módszer a grafitpor, amelyet a zárbetét nyílásába kell bevinni, vagy a kulcsra kell rászórni és úgy betolni a zárba. De ebből is csak mértékkel! Ócska kertkapu vagy kínai záraknál mehet bele bármi, de inkább egy új zár megvétele a tanácsosabb. Olcsó zárakat csakis kertkapuba, tárolóba szereltessünk, bejárati ajtók esetében magas védelmi szintű, speciális, legmagasabb Mabisz fokozatú, izraeli zárat szoktunk beszerelni.

Van-e feltörhetetlen bejárati ajtózár?

A betörési statisztika száma folyamatosan emelkedik, a módszerek egyre kifinomultabbak és sajnos hajlamosak vagyunk az olcsó zárak megvételére és a gyenge kínai ajtók beszereltetésére.

A 100 százalékos védelem úgy a van köztudatban, hogy nem létezik, bár mi szakmai szemmel azt mondjuk, mindig törekedni kell a legnagyobb biztonságra, legyen szó bejárati ajtóról, teraszajtóról, ablakról vagy egyéb nyílászáróról. Az olcsó zárbetétekben semmilyen gyári védelem nincs beszereltetve. A huzat ellen véd, de a kellő biztonságot csak a drágább, jobb zárbetét nyújtja. Mielőtt új zárbetétet vásárolunk, szereltetünk, meg kell nézni az ajtó állapotát, paramétereit, hogy érdemes-e egyáltalán költeni a zárcserére.

Betörési módszerek

Budapesten a legelterjedtebb a zárfeltörés, így jutnak be a lakásokba. Ez általában kifigyelésen alapszik. A másik a befeszítéses, pajszeros bejutás, fa- és műanyag ajtók esetében alkalmazzák. Túl nagy zajjal nem jár és pillanatok alatt nyitva is van az ajtó. A zárfelfúrást és savazást nem alkalmazzák, inkább zárfinomnyitási eszközzel végzik a manipulációt, mert már a betörők is komoly zárnyitó eszközökkel járkálnak.

Általában előre megtervezett módon végzik el a behatolásokat, amikor senki nincs otthon és próbálnak minél kevesebb időt tölteni a lakásban. Ha lépcsőházi betörésekről van szó, akkor 2-3 személy is lehet az elkövető, egy aki betör és pakol, egy pedig egy szinttel feljebb, egy meg a földszinten figyel és jelez, ha jön valaki.