Hevederzár elnevezések

Nem is gondolnánk, hogy a hevederzár szóból kiindulva, akár magyar nyelvi vonatkozásban, akár külföldi nyelveken elnevezve, milyen szófordulatokkal, milyen értelmezésekkel találkozunk, mennyire nagy variáció-számú szavakat, mondatokat kapunk.

Nálunk Magyarországon, a hevederzár szó, majdnem mindenki számára érthető, tudják azt, hogy az ajtón keresztben, belülről fel van szerelve egy zár, és azt kulccsal lehet nyitni, zárni.

De hagyjuk egy kicsit a hevederzárat, inkább nézzük meg azt, hogy milyen értelmet kap maga a szó egy másik ország nyelvén.

Pl. Olaszországban, a nálunk oly népszerű hevederzár nem is igazán divat, de azért használják. Ők „serratura da applicare” nevezik, amely elnevezés természetesen nem szó szerint hevederzárat takar. A „serratura” a zárra, az „applicare” a rászegző kifejezésre utal. tehát ez egy utólag az ajtóra felszerelhető zárszerkezetre sugall. Az olaszok inkább az egyirányú, belső rászegző zárakat részesítik előnyben, a hevederzárakkal szemben, amelyeknek a megnevezése szintén „serratura da applicare”.

Kínában „mortise lock”-nak nevezik az utólag ajtóra szerelhető biztonsági zárakat, amely egyáltalán nem a hevederzárnak a megfelelője a szó szoros értelmében, de mutat az utólag történő felszerelhetőségre, illetve a biztonságra is.

Amerikában viszont Bar Lock (vagy lock bar) elnevezéssel bírnak, ami már közelít, mert a bar „rudat” jelent.

De már hallottunk Barricade elnevezésű hevederzárról is. Ez a barikád szóra utal, ami jelenthet blokádot, barikádot, lezárt területet, védett részt, vagy esetleg katonai védett objektumot, amely valamely módon elkerített, védett, azaz a mi esetünkben „barikádolja” az ajtót a behatolókkal szemben.

Alig írtunk egy pár sort, és a magyar hevederzártól eljutottunk teljesen más szavakhoz, értelmekhez. Ezen azért érdemes elgondolkodni, mert bármilyen nyelven is íródjon, valamilyen formában mindig visszajön a lényeg, azaz a zár vagy a biztonság, vagy a rászegző/ráfekvő, vagy a keresztpánt, illetve valamilyen védelemre utaló állapot.

Cégünk is így alkotta meg a BARLOCK elnevezésű, magyar gyártmányú, MABISZ ajánlással bíró hevederzárat, amelyeket különböző méretekben és színekben gyártatunk, fúrás- és törés ellen védett zárakkal, Budapesten és Pest megyében szerelünk. Igény esetén, vidéki ügyfeleinknek a kérésre, postázunk. Pesti ügyfeleink részére a BARLOCK hevederzárak a Kulcskirály üzletben vásárolhatók és tekinthetők meg.

Amit mi kínálunk ezzel a hevederzárral, a többi gyártó cég termékével ellentétben, a négy szín, a feltörhetetlen zárbetét, az esztétikai kinézet, a csendes, halk szerkezet és az egyedi kulcsmásolás.

Amennyiben részletes tájékoztatást szeretne a hevederzárakról telefonos ügyfélszolgálatunk  szívesen áll a rendelkezésére.