A gyenge minőségű zárakkal kapcsolatos problémák

A hazánkban forgalomban lévő vasalatok típusai sajnos nagyon felhígultak. A jó kis bevált izraeli, német, olasz típusok mellett betette a lábát a piacra a Távol-Kelet, Kína, Taiwan, illetve, a törököknek bizonyos szegmenséből, a rosszabb minőségű vasalatok.

A törököktől itt egyúttal elnézést is kérünk, mert vannak jó zárgyártó cégek Törökországban, mint pl. a Kale, mi most itt nem erről beszélünk. A műanyag ajtó vasalatokról van szó, ilyen pl. a török Pavo vagy a Vorne.

Ezek szó szerint ipari hulladékok. Ha egy kicsit esetleg szorul a bejárati ajtó, a zárszerkezet azonnal megadja magát. Vannak szerencsére utánpótlások a németektől, amelyeket ezeknek a helyére egy az egyben be lehet tenni, maximum egy kis átalakítás szükséges, amit elbír az ajtó, és a beszerelés után semmi nem látszik.

Ez az állítás viszont érvényes a kínai ajtókra is, melyekben nem a rendszeres, szabványméretek, minőségek, kilincsek, szerkezetek fordulnak elő, hanem mindenfajta csodabogár. Vannak olyan kínai ajtók, amely felhúzó-kilincsesek, ezek javarészét tudjuk szerelni, szervizelni, de vannak közöttük olyan egyedi darabok is, amelyekben a csere-zárszerkezet méretileg egyáltalán nem passzol a benne lévő zártesttel, a pajzsnak köze nincs a Magyarországon forgalomban lévőhöz, hogy a zárbetétről ne is beszéljünk, mert az egy olyan gnóm forma, hogy ilyet maximum Kínából lehet rendelni.

Nem is értjük miért hozzák be ezt a rengeteg szemetet, biztos van rá magyarázat. Ha az ügyfél engedi és kifizeti, akkor a zárcsere során átalakítjuk neki az ajtót, ha meg nem, akkor eljövünk és nem csináljuk meg.

Szerencsére nem sok ilyen munkánk van, mert kiszűrjük ezt az ügyfél kikérdezésével, vagy a fotó bekérésével, így ez alapján elég rövidre tudjuk zárni a dolgokat.

Gyártói szemmel nézve, a legfontosabb az eladási darabszám. Ez sajnos egyre jobban a minőség rovására megy. A mostani ajtóél-vasalatok, vagy bevésőzárak, kilincsek, mindegy melyikről beszélünk, egyre gyengébbek, silányabbak, a működésük bizonytalan ideig tart. Hosszútávon ezek nem biztos megoldások, élettartamuk rövid, ezeket nem ajánljuk egyáltalán. Pláne úgy, hogy fél év után biztosan tönkremegy majd, és az ember vehet egy új szerkezetet.

Üzletpolitikánk egy kicsit eltér a hazai kereskedőktől és gyártóktól, annyiban, hogy többet szánunk a nyersanyagra, odafigyelünk a minőségre. Pedig mi csak szerviz vagyunk. De próbáljuk közvetlenül a gyártótól beszerezni a terméket, csökkentve ezáltal a költségeket, így  oda tudunk figyelni a minőségre, a hosszú távú működésre és a jó árra egyaránt.

Csak hogy lássák a különbséget: egy olcsó kínai pajzs 3.000-5.000 forintba kerül. Kb. egy hónap után kézben marad a kilincs. Ennek az erősített változata 10-15.000 forintba kerül, amire garanciát lehet vállalni, mert erős, strapabíró és kompatibilis az ajtón lévővel.

Egy másik példa: egy négygörgős Vorne vagy Pavo vasalat, 2.000-3.000 forintos beszerzési áron van, két hónap után a sok kilincs-felhúzástól azonban kiesik a zár nyelve. Ellenben, egy négygörgős GU, Maco vagy Roto vasalat, ami 10-15.000 forintba kerül, ám ezekkel már jó pár évig tökéletesen működik az ajtó. Szerintünk érdemes a minőséget az anyagiak elé helyezni, főleg egy bejárati ajtó vonatkozásában!