Az ügyfelek, akik mindent tudnak a zárszerelésről – akkor miért hívnak minket?

Mai témánk nagyon érdekesnek ígérkezik, hiszen azokról az ügyfelekről szól, akik szinte mindent tudnak a zárszerelésről. Nekik határozott véleményük van arról, hogy mit és hogyan szeretnének, és nem riadnak el egy szakmai vitától sem a szakemberrel. Csak az a kérdés, ha ilyen jól tudnak mindent, akkor miért hívnak minket?

E fenti kérdésre a válasz a mai napig rejtély számunkra, mert még nem jutottunk el az udvariatlanságnak arra a fokára, hogy fel is tegyük nekik. Bár nem kizárt, hogy hamarosan bekövetkezik, hiszen egyre több a tudálékos, akaratos ügyfél, és nem tudni, mikor és kinél fog elszakadni az a bizonyos cérna…

Ez azért érdekes dolog, mert nem is inkább a szakmai tudatlanságuk a bosszantó, hiszen nem nagyon tudják, hogy miről beszélnek, így ezeket az agyament nagy bődültségeket elnézzük nekik. Sokkal inkább bántó lehet a hazudozás, illetve az igazság elsumákolása, mert ilyen is van, illetve a mellébeszélés és a hangsúly.

Bár sokan úgy vannak vele, hogy nem igazán tanácsos egy valóban hozzáértő szakembert kioktatni pl. a kínai ajtó zárszereléséről, sokan mégis megteszik. Határozott, és nagyon téves elképzelésük van arról, hogy mit, miért és hogyan kell csinálni, amelyet el is magyaráznak a telefonban. Nos, akivel lehet, azzal elbeszélgetünk és szépen rávezetjük, hogy belássa, mekkora nagy badarságot gondolt, akit meg nem…. Nos, azzal inkább próbáljuk röviden, de békés úton lezárni a telefonbeszélgetést.

A minap is volt éppen egy hölgy, aki egy speciális megoldást keresett a trezorzár cserére. Igazából akkora hülyeséget nem beszélt, mert amire szüksége lett volna, az a zár régen valóban volt forgalomban, ám mára a gyártását teljesen megszüntették, így ezt a típust beszerezni már a gyártó cégtől sem lehet. Senkinek. Hiszen telefonálhat ő a világ minden zárszervizesének, ha a gyár ilyet nem gyárt, azzal nem fog tudni senki szolgálni. És nem értette meg….

Arról már nem is beszélve, hogy (főleg) a speciális zárak szerelésnek piaca egy egészen szűk mag, így, ha valmelyik ügyfél elkezd telefonálgatni zár ügyben, az előbb-utóbb hozzánk is eljut – mégpedig a többi zárszerviz vállalkozáson keresztül. Fenti hölgy problémájáról is tudtunk, mert mikor kiderült, mit is akar voltaképp, akkor rájöttünk, egy másik záras kolléga már hívott minket – és minő meglepetés! – éppen ilyen, már nem gyártott zárat keresett.

Persze szerviz-vezetőnk nem bírta megállni, hogy rákérdezzen, hogy ebben az ügyben keresett már mást is, ugye? – ám a hölgy letagadta! Hogy: nem, nem! Hát persze. Kicsi ez a záras szakma, a speciális trezorzáras megoldások pedig mindenképpen bevon a képbe minket is. Nagyon sokszor tudjuk, hogy éppen melyik kolléga és hová viszi tőlünk a zárat, mert már minket is kerestek ez ügyben. Néha 5-6 szerviz is ugyanazt a zárat üldözi, pl. vasárnap este, mikor nem nagyon lehet máshonnan biztonsági zárhoz jutni.

Szóval fontosnak tartjuk a korrektséget. Nem baj, ha több céget is megkérdez az ügyfél, hiszen az ár fontos ebben az országban. De könyörgöm, ne oktassák már ki a szakembert, vagy ha szerelni szeretnének mindenképp, akkor azt külső segítség nélkül oldják meg, ha már annyira ismerik a dolgokat!