Az ingyenes dolgokról

Nem annyira sokszor, de előfordul, hogy arra hivatkoznak a telefonban az ügyfelek, hogy máshol ez meg ez ingyen van, illetve így ingyen meg úgy ingyen, továbbá, hogy ingyen kiszállás, ingyen felmérés, stb. Kicsit boncolgatni kell ezt a témát is, mert olyan, hogy valami ingyen van, a mai világban nem létezik. Érdemes tovább olvasni mai cikkünket!

Amennyiben valaki úgy gondolja, hogy a bármire is irányuló „ingyenes” kifejezés valóban ingyenes, az gondolja újra. Nagyon sokszor az ingyenes dolgokat, pl. ingyenes felmérés, ingyenes kiszállás, ingyenes munkadíj, bekötés, bármilyen egyéb szolgáltatás, ez mind-mind valamilyen feltételhez kötött. Pl. megrendelés esetén, ingyenes házhozszállítás, vagy zárcsere esetén ingyenes kiszállás (de munkadíj van). Ezekben az esetekben pedig már fizet a megrendelő. Nyugodtan ringathatja magát abban a tévhitben, hogy ingyen a házhoz szállították a bútort, de nem szabd elfeledni, hogy a szállítási költséget már eleve belekalkulálták a fogyasztói árba! A mai világban 320 forint feletti üzemanyagáraknál, senki, de senki, nem fog bárhová is ingyenesen elmenni az esetleges munka reményében. Ugyanis, ha az nem jönne össze, akkor a szolgáltatónak/vállalkozónak mindez a saját zsebéből venné ki a pénzt.

Hogy miért is mondjuk ezt? Nem is olyan régen volt egy érdekes telefonhívásunk, egy nem éppen kedves, illetőleg nem az elvárt „normális” magatartást tanúsító ügyféllel. Ő hevederzár szerelést szeretett volna megrendelni, de az ajtóról semmilyen információval nem tudott vagy nem akart szolgálni. Megkértük, hogy küldjön egy fotót az ajtóról, mert 1.) mi mindig kérünk fotót az ajtóról, hogy szakmailag lássuk mi a helyzet, 2.) nem minden ajtóra lehet hevederzárat felszerelni. Az ügyfél ezt sem akarta teljesíteni, kérte, hogy menjünk ki. Mondtuk, természetesen, ez 6.000 Ft kiszállási díjba fog kerülni. Erre felháborodott és „Jó, majd hívok mást, másoknál ez ingyenes!” felkiáltással kinyomta a telefont.

Nos, így is lehet. De azt ugye senki nem gondolja komolyan, hogy mindent félretéve egyből ugrunk, és rohanunk ki valahová, hogy megnézzünk egy ajtót, ahová pl. lehet, hogy nem is lehet felszerelni a hevederzárat, majd eljövünk egy forint nélkül. Mindezzel pedig elment egy óra (kiesés a munkából), beletettünk az autóba kb. 10-30 extra kilométert, fizettünk parkolási díjat, stb. Ez nekünk egyértelműen ráfizetés. Persze, egyszer-kétszer belefér, ezt joggal gondolhatják. Ám nem egy ilyen ügyfél van. Ha havonta ezt eljátsszuk 10-20 alkalommal, az már nagyon komoly anyagi veszteség nekünk. Ezért nem „játsszuk mi ezt a játékot”. Az ilyenkor kiszámlázott kiszállási vagy felmérési díjat nem haszonszerzés céljából kérjük el, hanem azért, mert ha nem rendelnek semmit, akkor nem szívességből dolgozunk. Elvégre ezt is egy munka, mégpedig helyszíni szolgáltatással.

Szerencsére az ügyfelek nagyrésze megérti ezt, és a mai mobil világban szívesen küldenek fotót számunkra, így nekünk megmarad az időnk, az ügyfélnek meg a pénze. Ha megoldható a szerelés, azt utána időpont egyeztetéssel felszereljük. Így semelyik félben nincs rossz érzés, sőt az ügyfél érzi a törődést is, hogy foglalkozunk vele, mindent előzetesen közlünk, egyeztetünk, és nem próbáljuk lehúzni.

Aki meg azt gondolja, hogy van, aki ezt ingyen elvégzi, az téved. Ne legyen meglepődve, ha a hevederzár szerelés ára a felmérés utáni második kiszállásnál kicsit feljebb kúszik. Igaz, nem fogják bevallani, hogy ez pont az „ingyenes” felmérés miatt történt, de, hogy nem dolgozik ingyen ebben a szakmában senki, az egészen biztos. Ebben az esetben majd történnek a magyarázkodások, hogy ezért vagy azért, mi erre nem vagyunk hajlandók. Szeretjük előre tisztázni a dolgokat, hogy utólag ne kelljen semmit megmagyarázni.

Ha valaki belátja ezt és megérti, az jó, ha meg nem, akkor menjen nyugodtan a saját feje után, és majd a végén meglepődhet, amikor benyújtják a számlát.