Garancia zárszerelésnél műanyag ajtó esetében

A garancia téma mindig érdekes. Teljesen jogosan kíváncsiak az ügyfelek arra, hogy egy-egy zárcsere után, mire is vállalunk pontosan garanciát. Ezt nagyon röviden és egyszerűen ki lehet fejezni: arra a zárra vonatkozik a garancia, amit az ajtóban kicseréltünk.

A mai blogunkban a műanyag ajtót vesszük górcső alá.

Nagyon sok műanyag ajtó van beépítve szerte az országban, és rengeteg van Budapesten is. Népszerűségét inkább az árának köszönheti, mintsem a biztonságnak, amit nyújtani tud. A műanyag bejárati ajtók esetében kétfajta zárcsere szolgáltatást vehetnek igénybe ügyfeleink, mégpedig a zárszerkezet (azaz vasalat, ajtóélzár, szalagzár, ki hogyan nevezi) cserét, valamint a zárbetét cserét.

Zárbetét helyszíni cseréje műanyag ajtóban

A zárbetét cserét általában akkor kell elvégezni, amikor valaki elhagyta a kulcsot, vagy amikor tulajdonos, esetleg bérlőváltás történt. No, és persze az elhagyott lakáskulcsok esetében is, csupán itt először ki kell nyitni az ajtót. Ez pedig a zárbetét roncsolásával történik.

A vasalat csere már komolyabb problémára utal. Ezt akkor cseréljük, amikor pl. nem záródik megfelelően az ajtó a zárszerkezet hibájából. Pl. ha eltörött valami a szerkezetben, vagy ha a kilincs felhúzásakor nem működnek a záródási pontok. Ilyenkor magát az ajtóél vasalatot kell cserélni, vagy némely esetben a zárközepet.

Tudjuk, hogy ezt viszonylag nehéz egy laikusnak elmagyarázni, de megpróbáljuk. A műanyag ajtóban van egy vasalat, ami maga a zárszerkezet. Ezt a zárszerkezetet működteti vagy reteszeli a zárbetét. Amennyiben a műanyag ajtóknál a zárbetétet cseréljük ki, akkor a garancia a zárbetétre vonatkozik. Rossz minőségű ajtóvasalatoknál előfordulhat, hogy a zárbetét csere után valamikor maga a vasalat is megadja magát. Ilyenkor a laikus ügyfelek hivatkozhatnak a garanciára, ám mi a szerkezethez nem nyúltunk, így, ha azzal van hiba, akkor arra a garancia nem vonatkozik.

Rossz minőségű ajtóvasalat használata nem ajánlott

Ezt úgy lehet a legegyszerűbben elkerülni, hogy felhívjuk az ügyfél figyelmét a rossz minőségű vasalatra, vagy azt is cseréljük a zárbetéttel egyetemben. Továbbá a helyszínen elmagyarázzuk, hogy arra nem vonatkozik a garancia, ami nem lett kicserélve. Mi mindig ügyelünk a zárszerkezetes ajtóknál (mert a nagy többség ilyen), hogy az ügyfél mindig kellően tájékoztatva legyen, illetve a számlán is külön feltüntetjük, hogy zárbetét csere, vagy zárszerkezet csere történt.

Így tehát remélem, sikerült visszaadnom, hogy a zárszerkezet nem ugyanaz, mint az a zárbetét. Amelyik cseréjét elvégezzük, arra vonatkozik az egy év teljes körű garancia.

Zárbetét csere vagy zárvasalat csere, nem mindegy

Természetesen az is előfordulhat, hogy pl. a zárbetét csere során a szerkezet kiválóan működik, ám 8-9 hónap múlva elromlik. Nos, nem vagyunk jósok, így ezt előre megmondani nem tudjuk, hogy mikor, mi fog elromlani. Ám Murphy törvénye szerint, ami elromolhat, az el is romlik majd. Így érdemes odafigyelni az ajtó működésére, és a zárszervizes kolléga tanácsaira. Kellő megfigyeléssel észrevehetők a hibajelek. Mindig érdemes az első fura dolognál szakemberhez fordulni, mert sok dolog előzhető meg ezzel. Ugyanúgy, mint a fogorvosnál.

Száz szónak is egy a vége, a műanyag bejárati ajtóknál két különálló dologról van szó, amelyek egymástól viszonylag függetlenek, ám egymás nélkül mégsem működhetnek.