A különböző biztonsági zárakról

Az alábbi kis összeállításunkkal a biztonsági zárak között csemegézünk, ezzel is segítve olvasóinknak megkülönböztetni a biztonsági zárakat a többitől.

Mint minden más területen, a zárak között is vannak alacsonyabb és magasabb biztonsági fokozatok, amelyek természetesen összefüggésben vannak a minőséggel is.

Mivel a „zár” szó egy gyűjtőnév, így igen nagy általánosságban lehet csak használni. Az értelmezés megkönnyítése érdekében szétbontottuk a különböző „zárak” témakörét, hogy ezzel is megkülönböztessük egymástól a zártípusokat. Az adott zártípuson belül pedig már egyszerűben taglalhatók azok a tulajdonságok, amelyekkel a biztonsági kategória beazonosítható.

Ez alapján még a laikusok is könnyen be tudják azonosítani, hogy nekik melyik zártípus is van a bejárati ajtóban, a leírás alapján pedig megállapítható, hogy az a biztonsági kategóriába tartozik-e.

Biztonsági vasalatok

Mik is azok a vasalatok?

A vasalatok, más néven szalagzárak, élvasalatok általában műanyag- vagy fa ajtók éléből kerültek beépítésre, azok teljes hosszában futnak végig az ajtóélen. Mindebből annyi látszik, hogy van egy kb. 2 cm szélességű, hosszú szerkezet az ajtóban. Ezek a vasalatok.

A vasalatokból kampók, hengerek, rudak vagy görgők biztosíthatják a záródást, az ajtókereten lévő ellendarabba. Biztonságinak általában a minőségre hangsúlyt fektető gyártók esetében beszélhetünk, mint pl. S.a.b., Maco, Fuhr, KFV, Schüco, Schüring.

Ám ezen belül is meg kell figyelni, hogy lehetőleg négypontos záródással legyenek ellátva, és a legjobb, ha kampók jönnek ki a szerkezetből, mert sokkal erősebben tartanak a fel-és lefelé „csúszkáló” görgőknél. Ez főként befeszítés esetén hasznos, mert amíg a görgők, hengerek egy erőkar hatására kiugranak a helyükről, addig a kampók nem tudnak oldalirányba kiugrani a helyükről.

Biztonsági zárbetétek

A zárbetétek esetében viszonylag könnyű a dolgunk, hiszen alapvetően három kategóriába lehet besorolni a zárbetéteket.

Vannak az alsókategóriás termékek, amelyek használata maximum kertkapuban elfogadott, mert ezek biztonsági szintje a nullával egyenlő. Inkább csak szimbolikus jelentéssel bíró szerkezetekbe valók, amely mögött nincs érték. Ezek a zárbetétek leginkább olcsó termékek, egy-két-háromezer forintért kaphatók, leginkább kínai árucikkek.

Ennél egyel magasabb kategória az ún. középkategória, amelyek mögött már nevesebb európai gyártók állnak. Ezek javarésze szintén Kínában készül, de már minőségi ellenőrzéssel. Általában már fúrásvédelemmel is el vannak látva. Gyártó és forgalmazó függvényében a pár ezer forinttól kezdve, akár tízezer forintig is terjedhet az áruk.

A felső- vagy prémium kategóriás zárbetétek jelentik a felső szintet. Ezek a zárbetétek a legszigorúbb minőségi ellenőrzéseknek vannak kitéve, nagyon komoly fejlesztések előzik meg a gyártást, illetve különböző nemzetközi tanúsítványokkal is rendelkeznek. Törés-, fúrás-, magkihúzás elleni védelemmel ellátottak, illetve legtöbbjük kulcsaik szabadalmi védelem alatt állnak, melyeknek a másolása ún. kódkártyához kötött. Az áruk kb. 20.000 forintnál kezdődik.

Biztonsági trezorzárak

A trezorzár fogalom inkább szakmai körökben van elterjedve, ezek a zárak biztonsági lemez- vagy acélajtókat működtetnek. Közös jellemzőjük a háromirányú záródás, az ajtó éléből kijövő három- vagy négy acéltüske, melyek átmérője 18 mm, valamint, hogy Olaszországban készülnek. Nem összekeverendő a kínai ajtók zártestjeivel!

Általában hosszú, kéttollas kulcsok működtetik a zárszerkezeteket, amelyeket négy félfordulattal lehet teljesen zárni, és csak minden második félfordulat után húzható ki a kulcs belőlük. Ilyen biztonsági trezorzár pl.: Sab, Cerutti, Mottura, Cisa, Securemme, Potent, Moia, CR, Dierre, Iseo.

A biztonsági trezorzárak nagyfokú fúrásvédelemmel vannak ellátva, esetükben a zártörés nem megoldott, hiszen ezek háromkilós, nagy zárszerkezetek. Biztonsági szempontból a legjobbak közé tartoznak.

Biztonsági másodzárak

Biztonsági másodzárak alatt az ajtólapra utólag felszerelt zárszerkezeteket értjük. Amennyiben a bejárati ajtó szerkezete vagy zárjai gyengék, mindenképpen érdemes egy másodzárat felszereltetni, a megfelelő védelem biztosítása érdekében.

A biztonsági másodzár lehet egy két irányba záródó hevederzár, vagy egy egyirányú biztonsági másodzár, ami leginkább pumpás rendszerű. Ez utóbbi szintén nem keverendő össze a panellakásokban megtalálható felső, tekerőgombos kis zárszerkezettel, ami nem nevezhető biztonságinak, mert sem befeszítés ellen, sem manipulációs zárnyitás ellen nincs védve.

A biztonsági másodzárak erős, masszív szerkezetek, vastag, tömör acélnyelvvel. Ezek védenek a befeszítés ellen, manipulációs zárnyitási eljárásokkal nem nyithatók.

Ha a fent említett kategóriák valamelyikével rendelkezik, az már jó. Ha nem, szereltessen másodzárat, hogy Ön is biztonságban érezhesse magát!