Ajtónyílás meghatározó

A záras és lakatos szakmában természetes, hogy a szakemberek tudják, hogy hogyan kell nézni az ajtót, de akinek az életét nem a zárak, ajtók töltik ki, az nem biztos, hogy tisztában van a jobbos és balos fogalmakkal.

Nagyon sok szakember megkérdezi az ügyféltől, hogy melyik oldalon van a zsanér. De mi van akkor, ha az ügyfél nem tudja azt, hogy mi az a zsanér?

Mi a legegyszerűbb módon szűkítjük le a kérdést, mégpedig úgy, hogy megkérdezzük, ha Ön kívülről szemben áll az ajtóval – és az ajtó befelé nyílik–, akkor melyik oldalon van a kilincs. Mivel a kilincs fogalmával mindenki tisztában van, így ez elég egyszerű kérdés, és mindenki tud rá válaszolni.

Ha jobboldalon van, akkor jobbos, ha baloldalon van, akkor balos az ajtó.

Mi még úgy is ki szoktuk küszöbölni a dolgot, ha kérünk egy képet az ajtóról, így a fotó alapján a szakembernek egyértelmű, hogy milyen nyílású az adott bejárati ajtó.

Nyitás irány trezorzárak esetében

Például a CR mod dep feliratú kulcsokkal rendelkező biztonsági zárnál mindegy, mert a zárnyelv jobbosról balos kivitelre állítható. Ugyanez jellemző a S.a.b. 1580/28-as trezorzárra, valamint a kódolható Potent biztonsági zárra és az Iseo vagy Moia magas biztonsági fokú, duplatollas kulcsos zárszerkezetre is.

Viszont a régi Viro zárakra, illetve a helyettük lévő Cerutti zárakra ez már nem igaz, mert ponthegesztve van a nyelv, így az nem megfordítható. Ugyanez jellemző a cserélhető nukleó közepű Securemme zárszerkezetekre is.

Tehát nagyon fontos, hogy vásárlás előtt valamilyen módon tisztázva legyen a nyitási irány!

Nyitás irány kínai zárszerkezetek esetében

A kínai bevéső záraknak a csapdanyelve már forgatható változatú, így ez a probléma kiküszöbölhető. Ha mégis valaki nem tudja, hogy hogyan kell ezt megfordítani, készséggel adunk tanácsot telefonon.

Nyitás irány kínai kilincsek és pajzsok esetében

A kínai pajzsok, kilincsek esetében nagyon fontos tudni, hogy jobbos- vagy balos ajtóról van szó, mert egy balos ajtóra jobbos kilincs értelemszerűen nem szerelhető fel.

Megrendelés előtt érdemes fotót küldeni nekünk, vagy egyeztetni telefonos ügyfélszolgálatunkkal, ahol hozzáértő szakemberek be tudják azonosítani mind az ajtót, mind a nyitási irányt.

Nyitás irány vasalatok esetében

A cégünk által forgalmazott élvasalatok, vagy más néven szalagzárak, többpontos zárvasalatok csapdanyelveinek átfordítása a zárdobozon lévő kis csavar kitekerésével, a nyelv kihúzásával, majd átfordításával viszonylag gyorsan megoldható.