Biztonsági trezorzárak

A komolyabb biztonsági ajtókat nagytestű, háromirányú záródást biztosító ún. trezorzárak, azaz biztonsági zárszerkezetek működtetik. Ezek lehetnek tollas kulccsal működők, illetve cilinder-vezérlésűek. A két zár közötti különbségeket taglaljuk mai írásukban, hogy az ügyfelek el tudják dönteni, kinek melyik a szimpatikusabb, ki melyiket szeretné a bejárati ajtajába.

Kezdjük a tollas kulcsos változattal.

Ilyenkor a biztonsági zárat egy kéttollas kulccsal lehet működtetni. Ezt elképzelni a legegyszerűbben úgy lehet, ha egy páncélszekrényre gondolunk, amelyhez egy hosszú kulcs tartozik, amely zárja/nyitja azt. Ugyanezen az elven működnek az ajtóban lévő trezorzárak is, még a nevüket is innen kapták.

A tollas kulcsos trezorzár előnye, hogy abszolút védelmet biztosít a különböző, betörők által használt, gyakori nyitások ellen. Lamelláinak elhelyezkedése és formája miatt, a finomnyitási (zárfésüléses) eljárással történő nyitás ennek a zárnak az esetében lehetetlen. Fúrni minden zárat lehet, de nem alkalmazzák betörések során, mert hangos, hosszadalmas és figyelemfelkeltő. A tollas kulcsos trezorzár megfúrása és visszanyitása, a zár alapos ismerete és szakmai tapasztalattól függően, 25 és 60 perc között mozog. Ebből könnyen következtethető, hogy a betörések esetében nem áll rendelkezésre ilyen hosszú idő a hangos fúrogatásra, arról nem is beszélve, hogy nem egyszer nem elég egy fúrószár használata, néha kettőé sem. Így elmondható, hogy fúrással sem nyitható ez a zárszerkezet.

Sokan keverik a tollas kulcsos zárakat a cilinderesekkel és törésre, vagy maghúzásra kérdeznek rá. Nos, a tollas kulcsos záraknál nincs mit eltörni, mert egybefüggő a zárszerkezet doboza, illetve nincs mit kihúzni sem belőle. Lásd lenti fotó.

Ennek alapján elmondható, hogy minden mechanikai nyitás ellen kiváló védelmet biztosít a tollas kulcsos trezorzár. Egyetlen hátránya van, ha ez hátránynak nevezhető, az, hogy egy 8-11 cm hosszúságú kulcsot kell az embernek magánál tartania. Aki a kulcsait a zsebében hordja, annak ez nem éppen kényelmes, illetve kisebb női retikülökbe is nehezen fér be, mindenbe beleakad. Továbbá a tollas kulcsok nem védettek (pár kivételtől eltekintve), így a kulcsmásolásuk nem kötött kártyához, azaz bárki, bármilyen komolyabb kulcsmásolónál ezeket le tudja másoltatni.

Itt azonban tudni kell, hogy a Magyarországon használatban lévő nem másolásvédett és másolásvédett kulcsok aránya 70:30. Azaz csupán minden harmadik kulcs van védelemhez kötve.

Zárcsere esetén azonban az egész szerkezetet cserélni kell.

Térjünk rá a cilinder-működtetésű trezorzárakra.

Itt gyakorlatilag egy ugyanolyan paraméterekkel és működési elvvel rendelkező trezorzárról beszélünk, csupán annyi a különbség, hogy ezt a szerkezetet egy hengerzárbetét, közismertebb nevén cilinderbetét (zárcilinder) működteti.

A cilinderzár előnye, hogy a kulcsok normálméretűek, 6-8 cm hosszúak, és nem állnak ki a végükből tollak, amelyek mindenbe beleakadnak.

Biztonsági ajtóról és biztonsági zárról lévén szó, mindenképpen jó minőségű, azaz felsőkategóriás zárbetétek használatát javasoljuk ezeknek a trezorzáraknak az esetében. Hiszen, ha egy egyszerű középkategóriás vagy az alatti zárbetétet használnánk, akkor fennáll a finomnyitás veszélye, mert ezek a cilinderek kifésülhetők, majd a trezorzár szerkezet visszanyitható. Akkor pedig nincs értelme a biztonsági ajtónak. A prémium kategóriás zárbetétek további előnye, hogy kártyavédelemmel rendelkeznek, így a kulcsok nem másolhatók szabadon, kizárólag a kódkártya felmutatásával végzik el a kulcsmásolók a másolást.

A felsőkategóriás zárbetétek szintén rendelkeznek fúrásvédelemmel, továbbá törésvédelemmel, és magkihúzás elleni védelemmel is, így ezek mechanikai nyitása sem oldható meg könnyen a betörők részéről.

Hátrányukként felhoznánk, itt is említjük, ha ez egyáltalán hátránynak nevezhető, hogy a zárbetétek köré szükséges egy törésvédő pajzsot is felhelyezni. Ennek az a szerepe, hogy egyáltalán ne lehessen magához a zárbetéthez hozzáférni. Természetesen a törésvédő pajzsnak és a prémium kategóriás zárbetétnek extra költsége van. Más „hátrányt” nem is tudunk felhozni.

Zárcsere esetén nem kell a komplett szerkezetet kicserélni, elég egy zárbetétet-csere.

Extra biztonsága vágyó ügyfeleinknek jó szívvel tudjuk ajánlani a tollas kulcsos és cilindervezérlésű trezorzár szerkezetet. Ebben a szerkezetben egyesül a tollas kulcsos mechanizmus és a cilindervezérlés. A felső rudazatokat a tollas kulcs működteti, az alsó rudat pedig a cilinderbetét.

Fentiek átgondolása után ki-ki döntse el, hogy számára melyik megoldás a szimpatikusabb, a pro-kontra érvek mérlegelése alapján kiválasztható a biztonsági ajtóba a megfelelő trezorzár.

zárcsere, zárcsere Budapest, zárszerviz, zárszerviz Budapest