Többpontos biztonsági zárak

Mint az köztudott, cégünk zárszerviz szolgáltatással is foglalkozik, hiszen valakinek szervizelni kell a biztonsági ajtókban lévő trezorzárakat még akkor is, ha az élettartamuk kiemelkedően magas. Mindig vannak lakás eladások, vételek, kulcselhagyások, és ilyenkor bizony ezeket a magas kvalitású, speciális ajtózárakat is cserélni kell.

Sokszor azt vesszük észre, hogy azok az emberek, akik egy ilyen biztonsági acélajtóval vették a lakást, azok nem is tudják, hogy mivel állnak szemben. Sokan vannak leragadva a barkácsáruházas, olcsó ajtóknál, és mikor zárat kellene cseréltetni, nagyon meghökkennek az árak hallatán. Persze sokan azt is hozzáteszik, hogy ennyi pénzért már vesznek egy egész ajtót, mire mindig azt válaszoljuk: „Az lehet, de nem ilyet!“

Sokan úgy hívnak minket a trezorzárak cseréjéhez is, hogy zárbetétet kell cserélni, ami téves elgondolás. A tollas kulcsos zárak soha nem zárbetétek, hanem zárszerkezetek. Ezzel sokan tévhitben vannak, de honnan is tudhatnák? Viszont, amikor elmagyarázzuk nekik, és továbbra is a zárbetét cserét hajtogatják, az már kicsit dühítő.

Az egyedi megrendelés alapján gyártott acélajtókat mindig trezorzár működteti. Ez lehet tollas kulcsos meghajtású vagy cilinderes, illetve a dupla-trezorzáras megoldás, ami tollas kulcsos- és cilinderes vezérlésű. Ezeknek a zárszerkezeteknek a kapcsán egy dolgot fontos tudni, mégpedig azt, hogy itt nem lehet külön cserélni pl. a zárbetétes részt, hanem ha a szerkezettel van gond, akkor azt kompletten cseréljük. A dupla-trezorzáras változatnál egyben van a tollas kulccsal működtetett zár a cilinderbetétes zárral. Ilyen esetben egy nagy zártestről beszélünk, és nem kettőről. (Az már egy másik dolog, ha esetleg csak a zárbetéttel lenne probléma, mert ilyenkor valóban elég a zárbetét csere.)

De vissza a trezorzárhoz. Szóval, ha valaki elhagyta a kulcsait, vagy egy ilyen bejárati ajtós lakásba költözött, akkor indokolt a komplett zárszerkezet csere. Egy trezorzár mérete igen nagy, legalábbis egy zárbetéthez képest mindenképpen. A trezorzár zárdobozának mérete, sima, tollas kulcsos szerkezet esetében, 14 x 20,5 cm, tollas kulcsos- és cilinderes változat esetében pedig 14x 25,5 cm. A súlyuk pedig kb. 3 kg. Ebből is lehet látni, hogy nem egy sima zárbetét cseréről beszélünk, nem is szabad erre gondolni. Ezzel párhuzamosan pedig lehet kalkulálni, hogy ha egy zárbetét csere költsége 30.000 Ft, akkor egy ilyen olasz zárszerkezeté nyilván ennek többszöröse.

Egyébként kell is ez a szerkezet az acélajtóba, hiszen ezek a trezorzár szerkezetek egyrészt sokat tudnak, háromirányba működnek, másrészt pedig masszívak, tömörek, minőségiek és megbízhatóak. Nem összetévesztendők a kínai ajtókat működtető, üreges és rövid rúdkitolású zárszerkezettel, sem pedig a csigaház alakú izraeli zárszerkezettel, mely bár ugyanúgy 4 db tüskét tol ki, ám tüskéi nagyon vékonykák. Egyik zár sem ilyen robosztus kinézetű és masszív, mint az olasz biztonsági trezorzárak.

Ami pedig a hosszú kulcsokat illeti, végül is elhisszük, hogy egy kulcsnál pár cm hosszúság is kényelmetlen lehet, ám a biztonság egy lakásajtó esetében mégiscsak előrébb való a kényelemnél. Természetesen lehet az ajtókba cilinderes vezérlésű trezorzárakat alkalmazni, de ilyenkor számolni kell a felsőkategóriás zárbetét, valamint a törésvédő pajzs plusz anyagköltségével is.

Meglévő ajtókban lévő tollas kulcsos szerkezetek is kiválthatók cilinderes változattal, ám ez kb. egy 3 órás munka, mert minimális ajtóátalakítással is jár. Mindez természetesen esztétikusan, és szakszerűen elvégezhető, ám majdnem dupla annyiba kerül, mint egy „sima“ trezorzár csere.

Budapesti zárszerviz: 06-30-408-8914