Zárcserék házilag vagy szakemberrel

zárcsere, zárcsere Budapest, zárcserélés, zárcserélés BudapestÁltalában a komolyabb biztonsági bejárati ajtók záródását egy biztonsági zárszerkezet biztosítja. Ez minden ajtónál más és más. Az egyedi gyártású acélajtók esetében ez egy tollas kulcsos, vagy cilinderműködtetésű trezorzár szerkezet; a műanyag bejárati ajtóknál ez egy élvasalat; a kínai ajtóknál pedig egy háromirányú zárszerkezet, illetve egy egyirányú felsőzár.

Zárcserére leginkább akkor van szükség, amikor a sok használat, vagy minőségbeli okok miatt, a zár már akadozva működik. A nagyon régi, egytollas kulccsal működtetett zárak mára már biztonságtechnikailag elavulttá váltak, így ezeket mindenképpen szükséges lecserélni egy modernebb, már cilinderbetéttel működtethető zártestre.

Amennyiben pedig a zárbetétben forog körbe a kulcs, vagy akadozva, nehezen működik, akkor már látható, hogy megérett a hengerzár is a cserére.

Ilyenkor pedig az emberekben joggal felvetődik az a kérdés, hogy milyen zárat, zárszerkezetet, zárbetétet is kellene választani. Ezt viszonylag könnyen, és házilag is meg lehet oldani, ha egy vállalkozó szellemű, vagy ügyes kezű családtag kiszereli a zárat és beviszi azt egy zárszaküzletbe, majd egy ezzel kompatibilis, de már modernebb változattal tér haza, és beszereli azt. Ha esetleg nem tudja kiszerelni, akkor az ajtó éléből lehet a zárszerkezetről fotót is készíteni, illetve pár mérést elvégezni, majd ezeket megmutatva a boltban, a megfelelő zárat kiválasztani.

Amely méretek mindig fontosak. A kilincstengely és a zárbetét közepe közötti távolság, ami a magyar szabvány alapján többnyire 90 mm, de lehet ettől eltérő is. A másik fontos mérés pedig, a zártest előlapja és a kilincstengely közepe közötti távolság. Ezek a méretek szükségesek a zárszaküzletben a vásárlás során. Ha saját maguknak kívánják a szerelést elvégezni, akkor érdemes mindig ezekre a méretekre támaszkodni. Így nem lesz szükség az ajtón módosításokat eszközölni, ami csak problémákhoz vezet majd.

Annyit még elmondanánk ezekről a bevéső zárakról, hogy kettőre lehet őket zárni, illetve a csapdanyelv átfordítható, így gyakorlatilag mindegy, hogy jobbos-, vagy balos ajtóba kell-e azokat beszerelni. Érdemes továbbá azt is ellenőrizni, hogy tartozik-e hozzájuk takaró-címke. Amennyiben nem, úgy érdemes azokat külön megvásárolni a zárszerkezethez.

A zárbetétek kínálata óriási. Aki saját maga szeretne zárbetétet vásárolni, annak tudni kell annak pontos méretét, illetve érdemes minimum középkategóriás zárbetétet választani. Nem szabad leragadni az Elzettnél, ennél mind minőségben, mind biztonsági szempontból vannak magasabb kategóriás termékek.

Fenti állításunk már maga után vonja, hogy mindenképpen jó, ha nem fogazott kulcsos, hanem lapon mart kulcsos zárbetét kerül az ajtóba. Ezt onnan lehet felismerni, hogy a kulcsot vízszintes helyzetben kell behelyezni a zárbetétbe. Bizonyos zárbetétek belső tekerőgombos kivitelben is beszerezhetők, ez egy kényelmi funkció, ha valaki nem szeretne belülről a kulcsokkal bajlódni. Ilyen zárbetét pl. az RB.

A felsőkategóriás cilinderek már teljes körű védelemmel vannak biztosítva. Ilyen a fúrás- és törésvédelem, továbbá a kódkártyás védelem az illetéktelen kulcsmásolás ellen.

Ezek a mechanikai védelmek fontos szerepet játszanak az ajtó manipulációs/mechanikus zárnyitása ellen. Azonban, ha az ajtó anyaga gyenge, pl. lemez, műanyag, vagy vékonyabb fa, akkor mindenképpen érdemes a befeszítéssel történő behatolás ellen is megvédeni magunkat. Erre jó a hevederzár. A hevederzár rúdjai, az egyik- vagy mindkét oldalon a falba fúródnak bele, vagy pedig saját acélkonzoljukba. Az ajtó beépítésétől függ, hogy milyen szerelést kíván, melyik a legbiztonságosabb megoldás. Ha a hevederzár-szerkezet gyenge, a zárbetétje nem jó minőségű, vagy az szakszerűtlenül van felszerelve, úgy nem biztosít megfelelő védelmet, ezért ennek a szerelését célszerűbb szakemberre bízni. A nagyon olcsó hevederzárak biztos, hogy nem megfelelőek, hiszen a kifizetett összegben már benne van a szerkezet ára, a zárbetét ára, az ÁFA, illetve a munkadíj is. Ezek figyelembevételével a 30.000 Ft alatti kategóriát nem neveznénk éppen biztonságosnak.

Amennyiben mégis szakemberre bíznák a fenti zárcsere munkálatokat, úgy forduljanak bátran hozzánk! Minden felszerelt zárra, zárszerkezetre, zárbetétre és hevederzárra, egy év teljes körű garanciát biztosítunk!