Betörők ellen: mit tehet házilag és mit tesznek a profik?

A házilag összerakott térfigyelő rendszerek olcsók és könnyen elkészíthetők, ám nem pótolják a profi biztonságtechnikát. Utóbbiak távfelügyelettel, élőerős védelemmel, többszintű riasztással rendelkezhetnek.

Egy saját telepítésű, digitális térfigyelő rendszer elkészítése meglehetősen egyszerű feladat. Mindössze alapfokú számítógépes ismereteket igényel, és körülbelül tizenöt perc alatt összerakható. Költsége nagyjából 20-80 ezer forint, attól függően, hogy milyen minőségű rendszert szeretnénk kialakítani. Az alábbiakban a három legnépszerűbb megoldást ismertetjük, sorra véve előnyeiket és hátrányaikat. Szándékaink szerint olyan rendszert keresünk, amely beltéri és kültéri térfigyelésre is alkalmas, két darab IP kamerából áll, és okostelefonon keresztül is vezérelhető. Természetesen ezek nem pótolják a távfelügyelettel és élőerős védelemmel ellátott, profi biztonságtechnikai megoldásokat. Ezeket cikkünk második felében mutatjuk be.

Olcsó és megbízható

Térfigyelésre a legolcsóbb és legmegbízhatóbb megoldás a Foscam rendszere, feltéve, ha hajlandóak vagyunk magunkat beleásni a kissé nehézkes telepítési folyamatba. A cég csomagja ugyanakkor mindazt tartalmazza, amire egy alapszintű térfigyeléshez szükségünk lehet: jó képi minőség, mozgás érzékelésekor automatikus riasztás, éjszakai módban akár 8 méteres megfigyelési távolság jellemzi, 60 fokos látószögben – kültéri és beltéri területre egyaránt. Az Amazonon két darab Foscam FI8918E kamera, szállítási költséggel együtt, 25 ezer forintért beszerezhető. Ugyanez hazai forgalmazóknál 50-60 ezer forintba kerül.

A Foscam előnye, hogy egyaránt rendelkezik vezetékes és vezeték nélküli hálózati interfésszel. Így az IP hálózatokhoz csatlakoztatva komplex megfigyelési rendszerek alakíthatók ki belőle, akár az otthonokban értelmezhetetlenül sok 144 kameráig. Hátránya, hogy nehézkes a telepítése, illetve a kép színei fakók. Használható minden jelentősebb internetes böngészővel, de iPhone, Android, Windows Phone vagy Blackberry telefonokról is kényelmesen működésre bírható.

Gyors és könnyű telepítés

Az amerikai VueZone rendszere egy vezeték nélküli egységből, és két mozgásérzékelő kamerából áll. Költsége internetes megrendeléssel, egy hét szállítási idővel együtt, nagyjából 70 ezer forintból kijön. Ugyanez a hazai boltokban 100 ezer forintba kerül. A rendszer telepítéséhez tizenöt perc, és semmilyen számítógépes ismeret nem kell. Alapfeltétel a nagy sebességű internetkapcsolat, egy wifi router, és egy tetszőleges böngésző program. A rendszert egy rövid online regisztráció és szinkronizálás után, az okostelefonunkra letöltött, ingyenes alkalmazással, illetve az asztali számítógépünkről is vezérelhetjük.

A VueZone sötétben is látó, mozgásra bekapcsoló kamerája nem nagyobb, mint egy tojás. Látószöge 120 fok, nagyjából hat méteres távolságon belül. Csinos tapadókoronggal, illetve mágneses rögzítő felülettel is rendelkezik, így bárhová könnyen felszerelhető. Lítiumos akkumulátorának élettartama – normál használat esetén – a gyártó szerint 6 hónap. Tapasztalataink szerint, androidos okostelefonon keresztül szép, tiszta képet ad a megfigyelt területről. A VueZone tájékoztatása szerint, az alaprendszert Amerikában általában a gyerekszobában használják éjjeli megfigyelésre, illetve nyaralók szemmel tartására.

Egy megbízható vezetékes rendszer

A Logitech megoldása annyiban tér el az eddigiektől, hogy eltérő kameratípust kell használni kültéri és beltéri térfigyelésre, cserébe viszont jobb képet ad mindenhol. További különbséget jelent a 80 dolláros éves díj.

A Logitech Alert 750i Master System nagy előnye, hogy egy saját hálózati egységen keresztül, a meglévő elektromos vezetékeket használja internetes adattovábbításra. Így elsősorban olyanoknak ajánljuk, akiknek ingatlanában a wifi kapcsolat nem elérhető vagy túlságosan gyenge. A routert természetesen így sem lehet megspórolni, mert a Logitech egysége ezen keresztül kommunikál az asztali géppel és a kamerával. Mivel a kamera csak hálózatról működik, és Amerikában más típusúak a csatlakozók, mint Európában, szükségünk lehet egy konnektor átalakítóra is (250 Ft).

A Logitech kétféle kamerája tökéletes HD minőségű felvételeket ad, 130 fokban, nyolc méterig, ami sokkal jobb érték a VueZone-nél. A beltéri kamerás csomag Amerikából rendelve, szállítási költség nélkül 68 ezer forint, míg a kültéri kamera víz-, és porálló, ezért ez 13 ezer forinttal drágább. A Logitech csomagja a hálózati egység mellett, a telepítő szoftvert, 1 darab kamerát, 2 darab 10 méteres Ethernet kábelt, és egy 2 GB-os mikrocard-ot is tartalmaz.

Az üzembe helyezés itt is tizenöt perc, de tervezéskor érdemes figyelembe venni, hogy a rendszer csak Windows operációs rendszerű asztali számítógépeken telepíthető. Természetesen a telepítés után, megfelelő kiegészítővel Mac számítógépeken, illetve mobilon is követhető a kamerák képe.

Profi biztonságtechnika

Aki többre vágyik, mint egy házilag összerakott védelmi rendszer, az forduljon profi biztonságtechnikai szolgáltatóhoz. A tájékozódást nehezíti, hogy sok a kókler a hazai piacon, akik drágán és rosszul dolgoznak. Fontos, hogy olyan céget válasszunk, amely kamarai regisztrációval rendelkezik, és közvetlenül hajlandó együttműködni a biztosítónkkal. A biztosítók ugyanis gyakran csak akkor térítik meg teljesen a kárt, ha a védelmi rendszerünk megfelel a MABISZ ajánlásainak. Bár Magyarország az Európai Unió tagja, ahol elvben egységes szabványokat alkalmaznak, a MABISZ – ettől eltérően – különböző és részben teljesen elavult ajánlásokat dolgozott ki, amelyek jelenleg is érvényesek. A későbbi bonyodalmak elkerülése végett, érdemes olyan biztonságtechnikai céget választanunk, amely a kivitelezés előtt a biztosítási kötvényünknek megfelelő rendszertervet készít, és ezt egyezteti is a biztosítónkkal.

Fontos kiemelni, hogy a modern biztonságtechnika elsősorban nem kamerás térfigyelést, hanem többszintű riasztórendszert és élőerős távfelügyeletet jelent. A többszintű riasztás különféle védelmi eszközök (mozgásérzékelők, nyitásérzékelők, üvegtörés-érzékelők, gázszivárgás érzékelők, tűzjelzők, pánikjelzők) rendszerbe állítását jelenti. Az élőerős távfelügyelet alatt pedig a havidíjas diszpécseres vagy kivonuló-készenléti szolgáltatást kell érteni. (Előbbinél a felügyeletet ellátó diszpécser – a megrendelő igényeinek megfelelően – telefonon keresztül intézkedik, például felhívja a szomszédokat vagy a családot, orvost. Kivonuló szolgáltatásnál a diszpécser az objektumhoz legközelebb eső járőrkocsis bevetési csoportot értesíti, akik azonnal kimennek a helyszínre.) A szolgáltatók mindenhol 15 percet vállalnak a kiérésre; a 7-9 perces kiérkezési idő már nagyon jó védelmi szintet jelent. Szerződéskötés előtt például érdemes rákérdezni a tartalék autókra, egységekre vagy akár a 0-24 órás, telefonos műszaki segítségnyújtás feltételeire is.

Költségek

„Ha a riasztórendszerünk és a távfelügyelet mellé kamerákat is telepítünk, és alkalmazzuk egyik átjelzésként az IP adatátvitelt, akkor a teljes rendszert a diszpécseren kívül az okostelefonunkról is láthatjuk, kezelhetjük. Egy ilyen rendszer ára elérheti az 1 millió forintot is” – mondta lapunknak Surányi Márta, a PESTOR Biztonsági Szolgálat Kft. ügyvezetője. A szakember hangsúlyozza: egy „élhető” biztonsági rendszer akkor igazán hatékony, ha az otthonlét idejére is megfelelő védelmet, biztonságot nyújt nekünk.

Egyszeri költség a telepítési díj, amely családi ház esetén 50 ezer forinttól 500 ezerig terjedhet, és függ a rendszer összetettségétől, biztonsági és a kényelmi jellemzőitől, valamint a kivitelezés minőségétől is. A kivitelezésnél ugyanis néha restaurátori szintű módszereket is alkalmaznak a profi cégek, például a kábelezés rejtett módon történő kiépítése során. Jelentős költségnövelő tétel lehet például a hőkamera alkalmazása, amelynek ára Magyarországon bruttó 300 ezer és 2,5 millió forint közé tehető.

Mivel a riasztórendszert öt különböző módon (vezetékes telefonon, IP alapon, GPRS, GSM rendszeren vagy URH rádión) kötik be a diszpécserközpontba, ezeknek díja adatátviteli módonként eltérhet. A távfelügyelet telefonos értesítéssel és járőrkivonulással havi bruttó 3,5-5 ezer forintért már elérhető. A házba telepített GPRS vagy GSM modem, illetve a kapcsolt telefonos átjelzés havidíja, adatátvitelként bruttó 1-2 ezer forintba kerül. Kapcsolt telefonvonal és GSM adatátvitel esetén a felsorolt tételek a telefonszámlánkat terhelik.

A leggyorsabb adatátvitelt az URH és az IP alapú átjelzés biztosítja. Az URH átjelzés költségét a távfelügyeleti szolgáltató fizeti a Nemzeti Hírközlési Hatóságnak, így ez az ügyfél számára (legalábbis direkt értelemben) ingyenes. Telepítéssel és karbantartással együtt viszont az URH készülék összességében drágább lehet, mint a vezetékes vagy az IP alapú rendszer. Az URH készülék ugyanis elemmel működik, ám a kétévente esedékes elemcseréhez szakember kell. A karbantartás és kiszállás díja elérheti akár a 20-25 ezer forintot is.

A biztonságtechnikai ökölszabály szerint egy ingatlan védelmére a felügyelt érték 10 százalékát kell költenünk. Ez egy családi ház esetén 2 millió forintot jelentene. Bár ez soknak tűnik, ma Magyarországon általában 200-300 ezer forintot költünk riasztó rendszerre ingatlanonként. Holott nyilvánvaló: egy olcsón kiépített riasztórendszer csak addig olcsóbb, amíg be nem törnek hozzánk.

Forrás: hvg.hu