Avagy a hirdetések csapdái

Ezen a témán is megéri egy kicsit elidőzni, mert nagyon sokan olyan kellemetlen szituációkba sodorhatják bele magukat, amelyek egy kis odafigyeléssel elkerülhetőek lettek volna.

Álljunk meg egy percre és gondolkodjunk el!

Például a Google-n szörfözünk, mert autót szeretnénk venni. Mit keresünk?

Nyilván nem azt írjuk be a keresőbe, hogy eladó autó. Beírjuk a típust is! Beírjuk a körülbelüli évjáratot is, a felszereltséget is, az állapotot is. Így van ez a zárszerelésnél, zárcserénél is.

Ha egy magasabb kategóriájú, több tízezer forintos zárszerkezetünk van, ami elromlott, akkor ne azt írjuk be a keresőbe, hogy „zárcsere” vagy „zárszerelés”.

Szánjunk rá erre egy kis időt! Ha nem tudjuk pontosan, hogy milyen zár van az ajtóban, akkor próbáljuk meg beazonosítani a zárszerkezetet! Ha még ki tudjuk nyitni az ajtót, akkor nyissuk ki azt és nézzük meg, hogy az ajtó élében lévő előlapra mi van ráírva! Vizsgáljuk meg a zárat takaró címkét, hogy milyen felirat van rajta! Ha nem nyílik az ajtó, nézzük meg, mi van a kulcsunk fejére ráírva! Ezek mind támpontok. Eszerint írjuk be a keresőbe, hogy pl. S.a.b. zárcsere.

Ha ez megvan és feljönnek a találatok, akkor arra tanácsos ráklikkelni, amiben mind a két (vagy több) általunk keresett szó szerepel. Nem elég, ha feljön például a „zárcsere”, elvégre az vonatkozhat a legegyszerűbb, leggagyibb zárbetét cseréjére. Az pedig korántsem ugyanaz, mint egy biztonsági trezorzár szerkezet!

Hogy konkrétan megértsék, amire itt gondolok:

Ha egy Audit szeretnék venni, akkor nem azt írom a keresőbe, hogy „eladó autó”. Konkrétumot írok be. Ahol csak az „eladó autó” szerepel, oda nem klikkelek, mert nem biztos, hogy van Audijuk.

A legmenőbb Sony Bravia led TV-t sem viszem olyan helyre javíttatni, ahol TV szerelés felirat van. Oda viszem, ahol a Sony Bravia típussal foglalkoznak, azaz szakszervizbe!

Így van ez a zárcserénél, zárszerelésnél is! Ne csak a „zár- zárcsere-zárszerelés” szavakra keressünk! Használjuk kicsit az agyunkat, és szűkítsük a kört!

Ezzel a csekély időráfordítással nemcsak sok kellemetlenségtől kímélhetjük meg magunkat, de még spórolhatunk is!