Zárak minősége, élettartalma, mit várhatunk

Mai írásunkban arról beszélünk, hogy egy adott zár, zárbetét, zárszerkezet esetén mit várhatunk. A mai magyarországi állapotokról elmondható, hogy még mindig sokan összekeverik a minőséget a mennyiséggel, az ajtót teleaggatják olcsó zárbetétekkel, melyeknek sem az élettartalma, sem a minősége nem üti meg a kívánt színvonalat. Továbbá gyakori, ha valakinek egy valódi biztonsági acélajtója van egy trezorzárral, nála a 20 éves használat sem hosszú idő, és csodálkozik, hogy „csak ennyit” bírt a szerkezet.

Az olasz vagy magyar gyártmányú acéllemez vagy acél zártszelvényből készült ajtóknál, általában egy háromirányú központi zárat alkalmaznak. Ezek a zárak a 20 éves ajtók esetén, van, amikor valóban 15-20 évet is kibírnak, de amennyiben azt egy új zárszerkezetre kell cserélni, mert a régi már nem működik, az új zár élettartama kb. 6-8 évre tehető. 20 évet egy 2020-2021-ben gyártott zár már egészen biztosan nem fog kibírni.

Zárbetétek minősége, biztonsági fokozata, élettartama

Zárbetétek esetében a minőségtől függ általában az élettartam, illetve magának az ajtónak a minőségétől is. Tehetünk ugyanis jó minőségű, drága zárbetétet a kínai ajtóba, főleg az egyzáras típusba, ha maga az ajtó rosszul van beépítve és a zár eleve rosszul működik. Ilyenkor feszegetni, rángatni, tolni, emelni kell az ajtót és nem garantált magának a szerkezetnek a hosszú távú működése. Tehát az ilyen ajtók esetében akár pénzkidobásnak is mondható a prémium minőségű zárbetét, mindig érdemesebb a középkategóriát választani. De csakis olyat, mely egyrészt véd a betöréstől, másrészt viszont nem annyira drága, hogy ha esetleg tönkremegy az ajtószerkezet akkor pénzkidobásnak mondható.

Magyarország lévén, a magyarok nagyon szeretik a pénztárcájukat szem előtt tartani és sajnos a bejárati ajtó esetében is, amikor a biztonságnak kellene lennie a fő szempontnak, az árat nézik. Ár tekintetében már kapható a piacon olcsó, természetesen Kínában gyártott, mindenféle védelem nélküli zárbetét, de ezeknek a hosszú távú működésében nem igazán szabad bízni. Bár egy-két típus esetében elmondható, hogy bírják a strapát, ám a biztonságuk minden esetben megkérdőjelezhető.

Miért fontos a minőségi zárbetét a bejárati ajtóba?

Bejárati ajtóba biztonság vagy védelem nélküli zárbetétet beszerelni – szakmai szemmel nézve – felelőtlenség. Ma már nagyon könnyen lehet nyitni ezeket. A közhiedelemmel ellentétben, nem szavazással, fúrással vagy magkihúzással történik a betörés, hanem zártöréssel, zárfésüléssel vagy beütőkulcsos megoldással. Ezek mind a finomnyitási technika körébe tartoznak. Profi célszerszámokkal, zajtalanul, pár másodperc alatt lehet az ilyen védelem nélküli betéteket kinyitni. Nem véletlen a kínai ajtókon történő gyakori betörés, mivel az ügyfelek annyira örülnek, hogy ilyen jó árért kaptak, sokponton záródó bejárati ajtót, ám azokban filléres zárbetétek vannak.

Ha jó minőségű középkategóriában gondolkodunk, akkor nagyon tudjuk ajánlani az izraeli zárbetétet, mely egyrészt magas fokozatú Mabisz tanúsítvánnyal rendelkezik, másrészt védett a leggyakoribb betörési módszerek ellen is, pl. törés, fúrás, finomnyitás.

Arról már nem beszélve, hogy ezekhez a zárbetétekhez másolásvédelem tartozik, így ha a kulcsot bárkinek továbbadják, nem fogják tudni lemásolni, mert csak és kártyával másolható a kulcs. Persze ilyenkor sokan legyintenek, hogy bármi megoldható és lemásolható, de ezeknek a betéteknek a nyerskulcsa nincs jelen a magyar piacon, így igencsak kontrolálható a másolás. Azaz nyugodtan tegyen próbára minket, csak két helyen tudják ezeket a kulcsokat lemásolni hazánkban.

Mint általában, mindig a középutat javasoljuk megoldásként. Hívjon minket, ha jó minőségű, valóban védett zárbetét szeretne a lakás védelmére, melyekre nem kell hatalmas összegeket kifizetni! Mindezt garanciával és gyors szerelési határidővel.