Tippek a biztonságos otthon kialakításához

Nem kell minden esetben a legbonyolultabb vagy legdrágább megoldást választani, ha a biztonság terén a védelem miatt szeretnénk előrébb lépni. Természetesen a legfontosabb tényező, hogy a meglévő bejárati ajtó paraméterei mennyire engedik meg az ajtó megerősítését, pótzárak felszerelését. Mielőtt bármit is csinálnánk akár önhatalmúlag is, kérjük ki egy zárszerelő szakember tanácsát, hogy érdemes-e egyáltalán beleinvesztálni a meglévő ajtóba. Vannak olyan egyedi esetek, amikor a nagyon régi, rozoga a bejárati ajtó nemcsak az anyagát illetően vesztette el a stabilitását, de a huzat is bejön a folyosóról, a szag is beszivárog, ezekkel már nem szabad foglalkozni, értelmetlen pénzt költeni rájuk. Ilyenkor egyértelmű, hogy egy új bejárati ajtó beszerelése a legcélravezetőbb megoldás.

Tapasztalataink alapján már egy vagy két darab, például izraeli zárbetét kicseréltetésével akár 50 százalékos javulás is elérhető. A zárbetét csere után a következő lépés -akár műanyag- vagy fa-, netán fém ajtóról beszélünk- másodzárak felszereltetésével 70 százalékos erősítést nyerünk. Megoldás lehet még a hevederzár, habár ezek már nem annyira korszerűek, illetve esztétikailag sem szépek, de szintén a védelemben vállalnak szerepet.

Hol vehető igénybe a zárcsere szolgáltatás, kiszállással?

Évek óta vállalunk és végzünk zárcsere szolgáltatást és sietünk a bajba jutott emberek segítségére. Főként Budapest kerületeiben szolgáltatunk, akár zárnyitásról, zárcseréről vagy esetleg ajtó javításról, utólagos beigazításáról beszélünk. Hívjanak minket budapesti nonstop telefonszámunkon, korrekt áron, (zárcsere esetén) garanciával állunk a megrendelők rendelkezésére. Pest megyében is jelen vagyunk, valamint vidékre is kiszállunk, ezeknek persze más a díjszabása, illetve az időintervallum is hosszabb, a távolság és az idő függvénye miatt.

Érdemes-e drágább, biztonságosabb zárbetétet beszereltetni a bejárati ajtóba?

Igen, mindig érdemes egy biztonságosabb, jobb, korszerűbb, fejlettebb zárat beszereltetni, továbbá tanácsos legkésőbb 6 évenként átnézetni szakemberrel a zárat, az ajtót, ugyanúgy, mint egy gázkonvektort vagy klímaberendezést a tökéletes és biztonságos működés érdekében. Ne essünk bele azokba a hibákba, hogy lehet kapni kínait, mert az is olyan. Sajnos ez az állítás nem igaz, a kínaival mindig a probléma van, rossz a minősége a zárbetétek, a szerkezetnek. Egy Izraelben készült Keylocx zárbetét éveken keresztül garantálja a betörés elleni védelmet, illetve a minőségi használatot gond nélkül, nem beszélve az egyedi kialakítású másolásvédett kulcsokról! Egy kódkártyás, Izraelben készült Keylocx zárbetét saját technológiai kivitelezéssel van kialakítva, ami azt jelenti, hogy az összes betörési teszteket kipróbálták rajta, így védve azt ügyfél otthonát, a családi békéjét.

Mennyire és miért fontos a zárhoz tartozó kulcsok darabszáma?

Nem is gondoljuk, mennyire fontos a zárbetéthez tartozó kulcsok darabszáma, soha nem fordítunk elég figyelmet ennek a fontosságára, csak akkor szembesülünk azzal, hogy kevés a kulcs, amikor elmegyünk extra kulcsokat másoltatni hozzá. Nálunk ez nem probléma, hiszen az Izraelben készült zárbetétekhez 5 darab kulcs tartozik, illetve egy másolásvédő kódkártya, szemben a 3 kulcsos termékekkel. Azért fontos olyan 5 kulccsal rendelkező zárbetétet beszereltetni a biztonság és a megfelelő működés mellett, mert manapság már egy kulcsmásolat készítése, azaz a kulcsmásolás ára kulcsként 4000-6000 forint is lehet. Ha kiszámoljuk, hogy plusz két kulcsot kell készítettünk utólag 10- 12 ezer forint plusz költséget is jelenthet, ami ugyebár nem mindegy. Cseréltessen velünk izraeli zárat, 5 kulcsot kap hozzá, garantált gyári csomagolásban, kódkártyával ellátva, Mabisz minősítéssel, azaz bevizsgálva.

Hogyan válasszunk bejárati ajtót a régi helyett, ami már nem funkcionál, rosszul szigetel?

Mi nem gyártunk bejárati ajtókat, hanem helyszíni zárszerviz szolgáltatást biztosítunk, de emellett javasolni tudjuk, hogy mire kell odafigyelni, ha a régi bejárati ajtó már nem funkcionál, rossz a szigetelése, illetve biztonsági oldalról megközelítve sem elsőrangú. Tartsuk mindig szem előtt, hogy fémből (inkább acélból, mint sima fémlemezből) legyen, legalább két különálló zárszerkezettel legyen ellátva! Ne Kínában készüljön, mert ezekkel csak a probléma lesz! És olyan céget válasszanak, amelynek több évre visszamenőleg nagyon jó referenciái, visszajelzései vannak, van saját bemutatóterme, ahol el tudnak mondani mindent a bejárati ajtójukról. Ne felejtsék el, egy bejárati ajtót legalább 15-20 évre vásárol az ember, de utána sem kell kidobni, maximum zárat kell benne cserélni, esetleg korszerűbb zár-technológiát kell használni a következő 10 év zárási mechanizmusához.