Ha elveszítettünk egy kulcsot miért kell zárat cseréltetni? Mi a jelentősége?

Nem is gondolnánk, hogy milyen fontos a zárcsere elvégzése, ha mi vagy a családunk bármelyik tagja elveszíti a lakás kulcsát, vagy valami okból kifolyólag eltűnik, ellopják, kiesik a táskából. Arról ne feledkezzünk meg, hogy onnantól kezdve, hogy illetéktelen kezébe kerül a lakás ajtózárjának a kulcsa, egy személlyel több kap lehetőséget arra, hogy bejusson az ingatlanba. Na de ez a személy nem családtag, rokon vagy barát, hanem egy kívülálló, aki lopással okozhat kárt nekünk. Érdemes azért egy pár kört futni, mielőtt az eltűnt a kulcs miatt zárcserét rendelne valaki, nem kell azonnal, 5 percen belül ajtózárat cserélni, de ha nem lesz meg egy-két napon belül, érdemes zárszerelő szakemberhez fordulni. Budapest összes kerületében vállaljuk az elhagyott ajtózár kulcsainak, illetve a hozzátartozó záraknak a cseréjét. A jelentősége, illetve fontossága az ajtózár cserének, hogy az illetéktelen személy, aki megtalálta a kulcsot ki legyen zárva az új zár beszerelése után, tehát a régi kulcsok még véletlenül se nyissák ki az ajtót.

Biztosítóval történő zárcsere kifizetés, mit, hogyan, mikor fizet?

Különböző biztosítótársaságokkal vagyunk kapcsolatban mi is, illetve a háztulajdonos ügyfelek is, ezért mindenkinek saját, egyedi szerződése van. Kérdés, ki, mit rakott bele annak idején, mennyire volt spórolós, ez általában a károkozások alkalmával derül ki. Egy társasház vagy családi ház, netán nyaraló lakásbiztosítása éves szinten körülbelül 80-100 ezer forint magasságában van. Elsőre lehet, hogy sok embernek ez soknak tűnik, de ha betörnek az ingatlanba vagy elemi kár éri lakásunkat (üveg-, tető-, tűz- vagy bármilyen más egyéb kár), akkor elenyésző összeg ez a felmerülő károkkal szemben. Ha ajtózár cseréről van szó, a biztosítási kötvényben külön meg kell egyezni a biztosítóval, hogy mennyi összeget fizet kulcselvesztésre, zárcserére, zár meghibásodásra, netán ajtózár korszerűsítésre. Volt olyan ügyfelünk, akiknek semmit nem fizettek, mert a legegyszerűbb alapbiztosítás volt megkötve, de általában térít a biztosító még a legrosszabb esetekben is 20-30 ezer forintot. Kérdezzük meg az ajtózárak cseréje előtt a zárszerelő céget, hogy hogyan tud ebben segíteni, de érdemes a biztosítóval is felvenni a kapcsolatot.

Ha már ajtózár-csere, érdemes a biztonságosabb zárbetétet kiválasztani az elavulttal szemben

Nálunk szakmai ártalom, hogy a munkáink során figyelünk arra, hogy még mindig vannak olyan bejárati ajtók, amin csak a szél nem megy be, azon kívül bárki. Illetve a zárakat is követve több tízezer olyan ajtó van bezárva kínai zárbetétekkel, ami egyszerűen mind minőségileg, mind biztonságilag úgynevezett időzített bombaként van elhelyezve. Ez azt jelenti, hogy vagy a működést illetően fog meglepetést okozni, hogy nem tudunk bejutni, mert kínai. Vagy egy kipakolt, üres lakás fog szíven ütni, mert nem gondoltunk arra, hogy az olcsó zár nem véd. A legtöbb kulcselvesztés miatti zárbetétcserekor csakis minőségi terméket szereltessen be, amely betörés elleni védelemmel rendelkezik! Amikor a betörő szembesül a könnyű préda lehetőségével, él is az alkalommal és lecsap áldozatára. Egyszóval törekedjünk arra, hogy ha elhagytuk a lakáskulcsot, netán meghibásodott az ajtózár, vagy illetéktelenek kezébe jutott a kulcs-csomó, kizárólag Izraelben készült, magas biztonságú ajtózárbetétet szereltessünk a régi helyére.

Anyagilag mennyi az annyi, ha ajtózárat kell cseréltetni, mert eltűnt a kulcs vagy ellopták?

Egy zárbetét vagy zárszerkezet költsége mindig attól függ, hogy milyen típusú bejárati ajtóba van beszerelve a szóban forgó zár. Beszélhetünk itt kínai, műanyag, Izraelben vagy Olaszországban készült bejárati ajtókról. Egy műanyag bejárati ajtó zárbetét-cseréje Budapest területén -méret függvényében, mert ez fontos momentum- 44-48 ezer forint között van, munkadíjjal, kiszállással, egy év garanciával, beszerelve. Egy Olaszországban készült, jó minőségű, Dierre márkanevű, tollas kulcsos zárszerkezet átkódolása 58-62 ezer forintba kerül.

Az izraeli fogaskerekes Mul-T-Lock vagy Superlock bejárati ajtók zárcseréje szintén méretfüggő, hiszen többfajta méretű, vastagságú ajtóval találkozunk. Itt a komplett költség 48-62 ezer forint között van, mert nem mindegy, melyik izraeli zárbetétet szereljük be ezeknél az ajtóknál. Ezek tájékoztató jellegű ajtózárcsere árak, a pontos végösszeget mindig a telefonos beazonosítás után kapja meg az ügyfél. Minden esetben komplett árat mondunk, amit a helyszínen kell készpénzfizetéssel rendezni. Amennyiben nem kapunk kellő információt a zárcserével kapcsolatban, úgy csak tól-ig árat tudunk mondani, ezért is szoktunk fényképet kérni a zárról, kulcsról, ami elősegíti a munkánkat, illetve tudunk pontos árat mondani már a telefonban.