Ténylegesen beleszorulhat a zárbetétbe a kulcs vagy csak a zárszerelők rémisztgetnek minket?

Budapesti ajtózár-szerviz cég vagyunk és az ügyfeleket szolgáljuk ki, ha bajbajutnak netán beszorulnak vagy kint ragadtak a folyosón és szeretnének visszatérni az otthonukba. Ebben segítünk ajtónyitás-zárnyitás, majd azt követő zárbetét csere kapcsán. Ha valaki nem figyel oda és olyan zárbetétet használ, amely rossz minőségű, kínai, netán túl sokáig tolja ki a zár működési idejét, nem figyelve arra, hogy vannak intő jelek, akadás, szorulás, akkor valójában szembe fog jönni a záródási probléma. Ez pedig úgy mutatkozik meg, hogy függőlegesen beleszorul a kulcs a zárba, és se jobbra, se balra, az ajtó meg nem nyílik.

Mi fog történni, ha nem hallgatunk az ajtózár szerelő szakemberre?

A legtöbb túlhasználat esetén, szó szerint beszorul a zárba a kulcs és ha valaki türelmetlen és elkezdi feszegetni nem fog kinyílni, rosszabb esetben odahívja a gondnokot és ő bele is töri a zárba a kulcsot. Ez a legrosszabb megoldás, ami történhet, de általában az esetek 90 százalékában ez szokott lenni. A kínai ajtók zárbetétjei minőségileg erősen megkérdőjelezhetők, mert anyagukat tekintve olyan speciálisan rossz nem fémből, nem is tudjuk miből készülnek, hogy a kulcs és a henger találkozásakor nem csoda, hogy összegabalyodnak a benne lévő alkatrészek, netán kicsúszik a zégergyűrű a henger végéből. Egy zárszerelő szakember mindig ajánlatot tesz a baj megelőzésére, a zárbetét kicserélésére. Természetesen ennek van egy kiszállási- illetve munkadíja, de ezzel elkerülhető lesz a kizáródás, a zárprobléma az esetek 90 százalékában, az, hogy valaki ne tudjon visszajutni a lakásba.

Felmerül a kérdés, hogy ki lehet-e szedni a beleszorult vagy beletört kulcsdarabot a zárból

Mi nem szoktunk könnyelmű ígéreteket tenni és ha valójában valaki ezt szeretné, akkor inkább nemet mondunk, mert az esetek legnagyobb százalékában úgy szorult bele a kulcs, hogy nem hozzáférhető, tehát a letört csonk a zárhenger hátuljába szorult bele, vagy ha függőlegesen állt meg a kulcs, a csapok megtartják és nem lehet onnan kihúzni. Tehát aki azon gondolkozik, hogy spórolás gyanánt szedjük ki a kulcsot és tovább használja azt a zárbetétet, ami a galibát okozta, inkább ne hívjon minket, mert nem halmozzuk tovább a bajt! Tehát a kulcs-beleszorulás vagy beletörés, netán megakadás vagy minőségi hibákból adódóan történik, például kínai ajtók esetében, vagy elhasználódás, kopás, rossz kulcsmásolás miatt.

Mennyi a valós működése egy zárbetétnek, mielőtt megtörténik a törés vagy beleszorulás?

Itt azért tegyünk különbséget a minőségi, illetve a silány zárbetétek között. Egy kínai zárbetét esetében lehet mondani egy hónap és egy év közötti időszakot, melyen belül bármikor megtörténhet a baj, úgyhogy ezeket senkinek nem ajánljuk, mi ilyet nem szerelünk be! Aki ilyet akar vegyen magának vagy hívjon olyan szolgáltatót, aki ezeket a termékeket alkalmazza. A drágább európai, minőségibb zárbetétek esetében, ha eredeti kulcsokkal vannak alkalmazva és vigyázzunk a működésre, odafigyelünk a mindennapi zárásra/nyitásra 8-10 év a működési idő. Ha ezt megfűszerezzük még azzal, hogy időközönként grafitot teszünk a zárbetétbe, esetleg valamilyen karbantartást végzünk az ajtón, 10-15 év távlatra tolható ki a működési idő. Persze ez sem teljesen jó, hiszen olyan gyorsan változnak a trendek a biztonsági piacon is, hogy inkább azt mondanánk, hogy 6 évenként nézzük meg mi a biztonsági elvárás és cseréltessük le a zárbetétet az aktuális követelményeknek megfelelően, ezzel szem előtt tartva a megfelelő védelmet!

Budapesti ajtózárcsere költsége kiszállással, cserével, garanciával egybekötve

Az első kérdés, mindig a „mennyibe kerül egy bejárati ajtó zárbetét cseréje egy hagyományos, normál méretű bejárati ajtón”. A megrendelőnek is más, illetve nekünk, szakembereknek is más a normális, hagyományos ajtó fogalma, ezért kicsit több infóra van szükség ennél. Mi izraeli zárbetéteket használunk a szervizben, a kínai terméket elkerüljük, nem gyűjtjük a garanciális munkákat. Egy zárbetét cseréje munkadíjjal együtt 40-46 ezer forint között érhető el. Ennél olcsóbban nem tudjuk a szolgáltatásunkat biztosítani, hiszen egyre magasabbak a költségek, a parkolás, az üzemanyag, a hirdetés, illetve az amortizációs költségek, a szerszámok használatáról már ne is beszéljünk. Aki úgy gondolja, hogy szeretne egy hosszútávú biztonsági befektetést és megfelelnek ezek a paraméterek, annak várjuk a hívását! Egy munkanapon belül intézzük a zárbetét-cserének a kivitelezését. Amit ezért az összegért kap az ügyfél az egy gyors, minőségi kivitelezés, helyszíni munkavégzéssel egybekötve, garanciával alátámasztva.