Melyek azok a védekezési eszközök, zárak, amelyekkel biztonságos védelmet tudunk kialakítani?

Hát széles a paletta, mert rengeteg olyan bejárati ajtó, illetve nyílászáró védelem van már a piacon, amely elősegíti a biztonságot, a betörő távoltartását. A legfontosabb dolog, hogy ezt kizárólag csak zárszerelő szakember segítségével, szakmai hozzáértésével érdemes végrehajtani, olyannal, aki évek óta ezen a szakterületen tevékenykedik és rengeteg tapasztalatot szerzett már. Ezt a tudást képes továbbadni nekünk az ajtó, a lakás és így a család megvédéséhez. Persze ez pénzbe kerül, mert van anyagköltéség, illetve munkadíj, de leveszi a vállunkról a gondot, megoldja helyettünk a problémát és valóban biztonságosabbá és nyugodtabbá teszi otthonunkat. Egy rosszul megtervezett biztonsági rendszer kiépítése lehetőséget ad arra a betörőnek, hogy bejusson a privát térbe, amíg mi távol vagyunk. Ez adódhat egy rosszul megválasztott, gyenge, silány, minőségtelen zárbetét miatt is. Esetleg egy kínai ajtó kiválasztása miatt, netán egy olcsó hevederzár felszereléséből adódóan. Nagyon sokan próbálkoznak ezen a szakterületen megélni, nem szem előtt tartva az ügyfél érdekeit, inkább csak a saját profit meglétét, a biztonsági szempontokat nem szem előtt tartva, így vigyázni kell a megfelelő szakember kiválasztásánál is.

Mabisz minősítésű, betörésvédett zárbetét cseréje, beszerelése

Mindennapos zárszervíz tevékenységünket végezve nem meglepő, amikor látjuk, hogy a legtöbbször még mindig nem fordítanak kellő figyelmet a biztonság kialakítására, pedig elég lenne csak egy minőségi zárbetétet beszereltetni, amely az alapvető biztonsági tulajdonságokkal rendelkezik. Egy jó zárbetétek tudni a törésvédelmet, a fúrásvédelmet, a finomnyitás eljárás elleni védelmet, a savazás- illetve másolás elleni védelmi szinteket.

Mi történik, ha nem rendelkezik semmivel a zár, netán kínai?

Egyszerű a válasz, beállunk abba azoknak a szerencsétleneknek a sorába, akiket már látogatott meg betörő. A legtöbb kínai zárbetéttel a kínai bejárati ajtók során találkozunk, hiszen az ügyfél vagy örökölte a kínai ajtót és nem cserélt benne zárat, vagy eredetileg ilyen ajtót vett a csábító ára miatt. Ne legyünk ennyire elfoglaltak a körülöttünk lévő dolgokkal, áldozunk rá több időt, kérdezzünk meg szakembert, ha nem tudunk dönteni, hogyan, miként, mivel állíthatjuk meg a betörőt még az ajtó előtt!

Másodzár telepítése, hevederzár felszereltetése

A zárbetét cseréje után a leggyorsabb, illetve leghatékonyabb módszer a betörés elkerülésére/megakadályozására egy hevederzár felszerelése, illetve egy olasz másodzár telepítése egy- vagy kétszárnyú ajtók esetében is. Ezeknek a feladata, hogy megtartják az ajtót belülről, ha fenyegetés éri kívülről, azaz ha tönkre is teszik az ajtót sérülési nyomokat okozva, de biztos, hogy nem tudnak továbbjutni. Hevederzár, illetve másodszor felszereltetése 70.000-80.000 forint között érhető el, attól függően, melyik típusról és milyen méretről beszélünk. Továbbá számít, hogy Budapesten, Pest megyében vagy vidéken van a szóban forgó bejárati ajtó.

Bejárati ajtó elé rács felszerelése, ablakok elé védőrács készíttetése

Nem éppen a legesztétikusabb eljárás egy vasrács felszereltetése, akár a bejárati ajtó elé vagy az ablakok köré, de mégis hatékony módszer, hiszen távol tartja a betörőt. A legfontosabb szempont a biztonság megtervezésekor, hogy ne tudjon bejutni a próbálkozó személy, ezért a legerősebb, legstabilabb anyaghasználatot, illetve rögzítési technikát válasszuk egy rács felszereltetése kapcsán. Cégünk ajtózár-szervízzel foglalkozik, rácsot nem készítünk, próbálunk más, modernebb, de mégis hatékonyabb módszereket alkalmazni, pl. heveder zárakat szerelni. Ez pedig annak a függvénye, hogy milyen állapotban van az adott nyílászáró.

Normális minőségű bejárati ajtó készíttetése, mert hosszú távra tervezünk

A magyar biztonságtechnikai piacon nagyon sokan próbálkoznak bejárati ajtók forgalmazásával, illetve alvállalkozókon át ezeknek a beszereltetésével, de sajnos a 80 százalékuk semmit nem ér, hiszen kínai, ami hulladéklemezből, gagyi zárból, rossz minőségű alkatrészekből vannak összerakva. Ezek nem védenek valójában.

Amikor hosszútávon gondolkozunk az ingatlan használatát illetően, akkor ne spóroljunk a bejárati ajtón, hiszen az az első védelmi vonal, amelyet a betörő próbál áttörni! Itt el kell engedni azokat az olcsó kategóriás, műanyag- illetve kínai ajtókat, amelyeket orrba szájba hirdetnek, ráadásul olcsók. Itt a viszonyítási alap, hogy mindenki értse miért mondjuk egy 150-200 ezres ajtóra (beszereléssel együtt), hogy olcsó.

Egy 1×2 méteres méretű bejárati ajtó 2024-ben 500.000 forintnál kezdődik. És ez az alap! Tehát a 150-200 ezeres ajtók max. a huzat ellen védenek, oszt jónapot! Nyilván ez elég sok pénz, nem mindenki engedheti meg magának, de a kínai ajtó kétszázezer forintos beszerelési alapára a minőségi problémák miatti utólagos zárszerelési műveletekkel együtt 2 éven belül eléri ezt az összeget, amelyet egy normális acélajtó képvisel. Nem beszélve a rengeteg bosszankodásról, fejtörésről, amelyet ezeknek az ajtóknak a használata közben tapasztalni észlelni fognak! Úgyhogy legyenek okosak, ne buták, ha így is úgy is 500.000 ft-ba fog kerülni, válasszák a biztonságot a minőséget, ami hosszútávon fog működni, ne pedig a filléres kínait! (Azoknak, akik ezen elgondolkoznak: A Magyarországon 200.000 Ft-ért beszerelt ajtó árában benne van a beszerelés költsége, a forgalmazó haszna, az adó, a vámköltség, a szállítási költség Kínából és a gyártó haszna. Na vajon ezek levonása után, valójában mennyit is ér ez a „biztonsági” ajtó? És tovább megyek, vajon milyen értékű az ajtóban a zár, zárbetét? Mi erre használjuk a hulladék jelzőt.)

 Mi bejárati ajtók készítésével, beszerelésével nem foglalkozunk, csak a tapasztalatunkat írtuk itt le.

Védőkamera, matrica kiragasztása, házőrző kutya tartása, fény-, hang effektusok alkalmazása

Egyre több helyen találkozunk már kamerákkal, riasztó eszközökkel az ingatlanokon kívül-belül. Ez jó irány, hiszen ezeket kevésbé támadja a betörő. Családi házaknál érdemes kutyát tartani, nemcsak a házunk biztonságosabbá tartására, hanem a kutya nagyon jó barátja az embernek, ha foglalkozunk vele, neveljük, meghálálja mindezt a szeretetével, odafigyelésével. Vannak már olyan matricák, amelyeket akár papírboltokban is lehet kapni, amelyeken különböző felirat rettenti el a betörőt. Ilyen például a rendőrséghez bekötött riasztó, a kerítésbe vezetett áram és bármi más egyéb. Igen bevált módszer a megrendelőink között, akiknek zárakat cserélünk/szerelünk, hogy az interneten megrendelnek különböző időkapcsolós berendezéseket, amelyeket rákötik az otthoni világításra, netán rádióra, így tudják szabályozni különböző időszakokban, hogy fény legyen a lakásban, beszélgetéssel a háttérben, olyan mintha laknának az ingatlanban vagy lenne otthon valaki, miközben a család többi tagja dolgozik, iskolában, óvodában, vagy éppen nyaraláson tartózkodik.