Milyen esetekben szükséges a kínai ajtó zárbetétjének kicserélése biztonsági kulcsokra?

Ahhoz, hogy kellő biztonságot kapjunk az „acél” bejárati ajtó zárbetétjeit cseréltessék le más, illetve újabb kulcsokra, hogy magasabb biztonságot nyújtson. A régi, elhasználódott, elavult, gyenge minőségű betétet pedig a kulcsokkal együtt dobjuk ki. Ez szükséges, mert a biztonsági zárbetétekkel ellentétben, a kínai semmilyen technikai követelményeknek nem felel meg, amely megakadályozza és visszatartja a betörési kísérleteket.

Minden tulajdonos, illetve lakó számára elengedhetetlen fontosságú az otthon biztonsága, a család védelme. Tulajdonképpen a legfontosabb, az ún. első védelmi vonal maga a bejárati ajtó, amely visszatartja, megakadályozza azoknak a személyeknek a belépését, akik erre nincsenek hivatva, többek között ilyen a betörő is. A védelemhez kulcsfontosságú szerepet tölt be a bejárati ajtó biztonsági zárbetétje, illetve az ehhez tartozó prémium kulcsok is. Nálunk ezt a biztonságot az izraeli zárak biztosítják. A legtöbb esetben elengedhetetlen a kínai bejárati ajtók zárcilinderének és egyben ezeknek a kulcsoknak a cseréje, hiszen a gyári kínai változat védtelen, semmilyen védelmi mechanizmussal nincs felszerelve.

Melyek azok a helyzetek, amikor javasolt a kulcsok- illetve a zárbetét cseréje az otthon biztonságosabbá tételéhez?

Netán elveszett kulcsok vagy ellopott kulcs-csomó, amikor a rossz kezekbe kerül a lakásajtót működtető kulcs. Ilyenkor mielőbb azonnali megoldást kell eszközölni, mégpedig zárbetét- illetve kulcs-csere kapcsán, ezáltal visszafojtva az illetéktelen bejutást. Ezt pedig úgy biztosíthatjuk, hogy ha jó minőségű terméket alkalmazunk, másolásvédett kulcsokkal, így kizárjuk annak a lehetőségét, hogy valaki a megtalált kulccsal próbálkozva visszajusson. Ha nem történik meg a zár- vagy a kulcs kicserélése nagyon könnyen visszaélésre kerülhet sor! Többek között ilyen az, ha az előző tulaj után nem cserélünk zárat vagy esetleg ő nem adta oda az összes kulcsot, azaz mindegyik garnitúrát. Szintén fontos az ajtó zárcseréje lakásváltás vagy albérletbe való költözéskor, mert nem tudjuk, hogy kiknél maradt kulcs, kinek áll rossz szándékában utólagosan visszajönni.

Hány ajtózár van általában az acél bejárati ajtók esetében felszerelve gyárilag?

A legtöbb kínai ajtó, akár HiSec vagy Secdoors, netán TerraSec típusról beszélünk, két különálló zárral van felszerelve, egy alsó kilincses nyelves, illetve egy felső kisegítő másodzárral. Ha csak az egyik zárbetétet cseréljük le, már 50 % nagyobb esély van a biztonságosabb otthon eléréséhez, de javasolt mindig a dupla zár cseréje a százszázalékos sikerhez.

Amikor meghibásodik egy zárbetét, márpedig ez a kínai ajtóknál elég sűrűn előfordul, elhasználódik vagy idő előtt elromlik, akkor úgy jelentkezik a hiba, hogy függőlegesen beleszorul a kulcs, nem jön ki a zárbetétből. Szintén előfordulhat, amikor egy sima zárás alkalmával kihúzzuk a zárbetétből a hengert és azt sem tudjuk, hogy mi történt és a kezünkben marad az egész zár. Minden esetben felejtsük el a kínai termékek alkalmazását, válogassunk inkább izraeli vagy német termékek között, de a legegyszerűbb, ha zárszerelő szakembert kérünk fel ennek a műveletnek a végrehajtására, illetve a szakmai az konzultálásra is!

Igen fontos információ, hogy a zárszerelő szakemberek tudnak erről a legtöbb adatot, tényközlést, szakmai tapasztalatot adni az ügyfeleknek, hiszen nap mint nap ezeket az ajtókat szerelik, nyitják, javítják, állítják be utólagosan a tökéletes záródás érdekében. Ezért sem ajánljuk a kínai termékek alkalmazását/cseréjét ezeknél a típusú ajtóknál! A házilag való beszerelést sem favorizáljuk annyira, hiszen sem a méretet, sem a típust nem ismerik a laikus emberek, a beszerelést meg pláne nem tudják elvégezni! Mindenképp zárszerelő szakember a megoldás mindenki számára.

Kínai kilincs világítós típusa, ha letörött, hogyan tovább?

Szinte mindegyik kínai ajtót előbb-utóbb utoléri a végzet és vagy a külső vagy a belső fogantyú -vagy egyszerre mind a kettő- letörik/eltörik, megadja magát és elkezd lógni. Ez lehet anyagfáradás, vagy a gyakori használat miatt, netán minőségi probléma. A lényeg, hogy ezeket le kell cserélni a sérülés elkerülése érdekében, illetve a tökéletes napi használás, azaz lenyomás érdekében.

Budapest területén, jó minőségű, egy év garanciával ellátott világító kilincseket cserélünk, harmincnégyezer forinttól. Nincsenek rejtett költségek! Az ár nem kevés, de nem is sok, aki jót akar, minőséget és megbízható kilincseket, mégpedig helyszíni, szakember általi szereléssel egybekötve, az hívjon minket! Aki pedig kétszer akarja kifizetni a kilincs árát, az hívja azt, aki a kétezer forintos kilincset tizenötezer forintnak adja el, hamarosan az is le fog törni!

Ami nálunk még bónusz lehet -ha minket választanak-, hogy átnézzük a kínai ajtó típushibáit és lehetőséget kínálunk az ügyfélnek, hogy eldöntse, cseréljünk-e benne zárat, esetleg telepítsünk egy plusz zárat rá. A letört kilincs cseréjével ugyanis csak az a probléma oldódik meg, a biztonsági rész meg egy másik dolog. Minden van a szervízautónkban, akár azonnal el is tudjuk végezni a szerelést. A megrendelőé a döntés, mi a tapasztalatunkat továbbítjuk, hogy ne járjon úgy, mint egy másik embertársa, aki kínai zárakat használt a mindennapokban és természetes, hogy megtalálta a betörő a gyenge láncszemet, jelen esetben az ő bejárati ajtaját.

A kínai zárbetétekről azt kell tudni, hogy gyengék, silányak, olcsók, a működésük megkérdőjelezhető, Mabisz besorolással nem rendelkeznek. Ahogy beérkezik az országba Kínából az ajtó, már megy is a felhasználóhoz, semmilyen biztonsági rostán, szűrőn nem megy át. Tulajdonképpen a kínai zárbetét használata még akár lehetne jó is, hiszen a régebbi zárbetétek működésileg akár még 10 év után is használhatók voltak. A baj az, hogy olyan egyszerű kinyitni ezeket a termékeket, hogy meglepődik mindenki, hogy hangtalanul, csendesen, kulcs nélkül bárki, bármikor be tud jutni a lakásba, ahol alszunk, eszünk, szeretteinkkel töltjük a mindennapokat.