Miként, hogyan tudjuk megvédeni otthonunkat egy rosszabb környéken?

Minden kisebb, nagyobb városban vannak olyan kerületek, városrészek, ahova nem szívesen költözünk, de a muszáj nagy úr, szokták mondani és kompromisszumot kötünk, elvégre mégsem alhatunk az utcán. Ahol magasabb a betörések száma, ott ha nincs más megoldás, a nyílászárókat kell bebiztosítani rácsokkal, hevederzárakkal, riasztóval, kamerával, szóval ne bízzuk a véletlenre! Habár Budapest egyre jobban szépül, már nincsenek annyira lepusztult helyek, mint annak idején pl. a VIII. kerület volt a rémálom, most meg már mindenki oda akar költözni.

Mielőtt beköltözünk az új ingatlanba, bármilyen környékről is legyen szó, érdemes szem előtt tartani, hogy nézessük meg az ajtókat, ablakokat, ezeknek az állapotát. Ez legyen az első lépés! Amennyiben az ajtó nagyon ramaty, rozoga, el van vetemedve, gondolkozzunk el egy új bejárati ajtó megvásárlásán, mert ezeket a régi típusú fa nyílászárókat könnyen ki lehet mozdítani a helyükről egy feszítővassal. Ha már túl vagyunk a bejárati ajtó cseréjén és nem fektettünk túl nagy összeget bele, illetve nem fordítottunk kellő figyelmet az ajtó védelmére, akkor legalább a zárakra fordítsunk figyelmet, mert van olyan zárkombináció, ami megvédhet minket!

Melyek azok az esetek, amikor tényleg elengedhetetlen az ajtózár cseréje?

Mindenféleképp cseréltessen ajtózárat, ha új ingatlant vásárolt és nem bízik az előző tulajban! Ugyanez vonatkozik arra az esetre is, ha teljesen új építésű ingatlant vásárolunk és az építtetőtől kapjuk a kulcsokat. Ebben az esetben is több szakember kezén ment már át az a kulcs, amit a kezünkben tartunk. Érdemes zárszerkezetet vagy zárbetétet cseréltetni, ha akadozást, nehézkes működést észlelünk a mindennapi használatban. Nagyon fontos a teljes zárcsere akkor is, ha mi vagy családunk bármelyik tagja elhagyott egy szett kulcsot, ki tudja, hol, mikor, ne bízzuk a véletlenre! Érdemes zárcserében gondolkodni akkor is, ha követjük a trendeket, tehát a 2024-es biztonsági követelményeknek próbálunk eleget tenni. Ezekről a biztonsági dolgokról akár szaküzletekben is lehet tájékozódni, érdeklődni, de az interneten is rengeteg információ jön szembe. Ami azonban a legbiztosabb, ha egy zárszerelő cégtől kérdezzük meg, melyik zár jó, biztonságos és megfizethető is.

Saját magunk is elvégezhetjük az ajtózárbetét cserét?

Azért nem ajánlatos elvégezni az ajtózárak cseréjét házilag, mert nincs két egyforma bejárati ajtó. Mivel általában az embereknek nem ez a szakmája, nem tudják, hogy melyik zárhoz milyen szerszám szükséges, illetve milyen zárat kell vásárolni, mi a megfelelő méret, amit a régi, meghibásodott szerkezet helyére kell beszerelni. Ráadásul vannak olyan zárak, amelyeket már nem is gyártanak. Ezeknek a helyére mi az, ami kompatibilis, mi az, amit már egyáltalán nem lehet beszerezni, így az utólag valamilyen márkanevű szerkezetet kell hozzá igazítani az ajtóhoz, ez pedig nem egy egyszerű feladat.

Az interneten számos olyan információval találkozhatunk, ahol a zárszerelés a téma. Például zárszervizes cégek honlapjain, kulcsmásoló szaküzletek weblapjain vagy bármilyen hasonló témával foglalkozó lakatos vállalkozások esetében. Ami tulajdonképpen a közös, hogy valaki csak a terméket, magát a zárat akarja eladni, valaki pedig egybekötve a szerelési szolgáltatással együtt. Sokszor nem tudják az emberek, nincsenek tisztában azzal, hogy mikor, melyik, milyen zárat érdemes kicserélni. A rengeteg információ miatt, amit az interneten találnak, egy idő után összekeverednek a sok cég felhívása után.

Zárcseréről akkor beszélünk, amikor a teljes zárszerkezet kerül kiszerelésre, majd annak a helyére egy újat helyezünk be. Egyszerűbben fogalmazva, azt az elemet cseréljük (az a zárszerkezet), amibe a zárbetétet fogjuk beszerelni, amiben a kulcs forog. Ennek az ára általában megegyezik a zárbetét cserének az összegével.

Összefoglalás Budapest környéket nézve, mennyire szükséges a zárcsere

Pénztárcánk és igényeink függvényében, nem mindig tudjuk kiválasztani a jobb, biztonságosabb környéket, ezért ügyelni kell az úgynevezett rosszabb környék miatt legalább a bejárati ajtó tökéletes működésére, biztonsági zárjaira, azoknak a megfelelő minőségére és magas biztonsági fokozatára.

Nyilván a következő lépés majd egy jobb környék lesz, pl. a budai hegyekben, de ehhez még egy kicsit spórolni kell. Ha olyan helyen veszünk ingatlant, ahol a statisztikai adatok is alátámasztják a sok betörést, nem szabad figyelmen kívül hagyni az akut problémákat! Ilyen pl. a lakásba beköltözés utáni azonnali zárcsere. Ha lehet ne barkácsoljunk, bízzuk inkább a zárszerelő szakemberre a beszerzést, majd az ezutáni kivitelezést! Amiért ezt mondjuk, az a garancia, amit a szerelő vállal az elvégzett munkára, illetve a beszerelt termékre.