Hogyan, miként tudjuk beazonosítani a bejárati ajtónkat, ha szervízellátásra van szükség?

Minden esetben elmondjuk, hogy munkánkat igen megkönnyíti, ha az ügyfél képeket, fotókat, illetve egyéb információkat oszt meg velünk ez ügyben. A legtöbb gyártó feltünteti vagy a kulcsok fogantyú részénél a kulcsfejen a saját emblémáját, márkanevét, illetve a zárakba is belegravírozzák ezt, meg a típust. Azoknál a kulcsoknál, ahol utángyártott kulcsot használunk, a következő brand nevekre számíthatunk: Silca, Erebbi, JMA. Egy zár beazonosításához nem kell az ügyfélnek szétszedni az ajtót, kiszedni a zárat, elég ha a kulcsról csinál nekünk egy fotót, vagy az ajtó éléből ahonnan az úgynevezett zárnyelvek, tüskék, csapok, rudak kijönnek. A mai technológiának köszönhetően, különböző alkalmazásokon keresztül (WhatsApp, Viber) vagy emailen már azonnal lehet egy másik félnek fényképet küldeni. Ehhez már mi is hozzászoktunk, persze tudjuk, hogy van egy idősebb korosztály, akiknek ez nem megy, ott érdemes megkérni a szomszédot vagy a család fiatalabb tagjait, hogy küldjenek el nekünk egy fotót.

Kifelé- vagy befelé nyíló bejárati ajtó – miért vannak különböző nyitási irányok?

Amikor bejárati ajtóról beszélünk, megkülönböztetünk jobbos- illetve balos beszerelést, ezenkívül kifele- vagy befele nyíló modellt. Tulajdonképpen ezek a változatok azért lettek kitalálva, hogy a lakás belteréhez igazodjon, a kényelmesebb, mindennapi használat során. A kifelé nyíló ajtók főként a helytakarékosság miatt vannak alkalmazva, a biztonsági szintjük viszont aláaknázott és veszélyes terület, mert a kifelé nyíló ajtók peremszéleit könnyebben lehet feszegetni, látszódik a zsanér, amit meg lehet piszkálni. A befele nyíló változatoknál ez a probléma nem áll fenn. Ha úgy örököljük az ingatlant, hogy az ajtó már be van szerelve, azon már nem tudunk javítani, viszont új építkezés alkalmával gondolkozzunk el azon, hogyan jobb nekünk, miként lesz az előszoba folyosó berendezve, nyerünk-e helyet azzal, ha például kifelé nyílik az ajtó, nem pedig befele, rá a gardróbszekrényre.

Mennyire fontos a kitekintő a bejárati ajtó lapján, érdemes digitális kitekintőben gondolkozni?

Nem nagyon van olyan bejárati ajtó, amelyen nincs még felszerelve legalább a hagyományos, egyszerű kitekintő, amivel már mindenki találkozott. Ha nincs ilyen az ajtón és minden gond nélkül kinyitjuk a bejárati ajtót az első kopogás vagy csengetés hallatán, az nagyon nem jó, hiszen bárki, bármikor ránk törheti az ajtót. Ezt megelőzendő egy kitekintő felszereltetése utólagosan az ajtó lapjára, belülre, szemmagasságba. A másik, ami szintén népszerű, az a digitális kitekintő. Ez egy okostelefonhoz hasonlít, tulajdonképpen megnyomunk egy gombot és az ajtó előtti teret kivetíti a kis képernyőre. Sötétben is működik, ugyanúgy kiváló képet alkot, tisztán lehet látni az ajtó előtti személyt. Ha olyan valakit látunk, akit nem ismerünk vagy veszélyesnek tartunk, továbbra se engedjük be, zárjuk be az ajtót, ha erőszakoskodik, hívjuk a rendőrséget!

Kültéri vagy beltéri bejárati ajtó alkalmazása – ezeknek a fontossága az időjárási viszontagságok függvényében

Sokszor felmerül a kérdés, hogy kültéri vagy beltéri bejárati ajtót szereltessünk-e, illetve pénzspórolás gyanánt, sokszor a beltéri ajtó kikerül kültérre, ami egyáltalán nem jó. Teljesen más anyagokat használnak a beltéri ajtók gyártásakor. Nagyon fontos az időjárási tényező, hiszen egy beltéri ajtót ha kültérre szerelünk, 2-3 év alatt tönkreteszi az eső, a hó, a pára, a napsütés, ezért erre fokozottan figyeljünk! Akár kültéri vagy beltéri bejárati ajtóról van szó, kérdezzünk meg több céget is, nem csak az árat illetően, hanem az anyaghasználat az időjárásállóság tekintetében is! Szokták mondani, hogy több szem többet lát, több fül többet hall, egy bejárati ajtó beszerelése előtt komolyabb utánajárást kell végeznünk! Gyarapítsuk tudástárunkat, nézzünk utána az interneten, kérdezzük meg több ajtógyártó céget, kinek, miért jobb a fa, ki, miért szereti a vasat, ki, miért a műanyagot favorizálja.

Összefoglalás a bejárati ajtók nyitásának irányával, kül- vagy beltéri használatával, a betörők próbálkozásnak kiszűrésével egy digitális kitekintő alkalmazásával

Egy új bejárati ajtó beszerelése előtt gondolkozzunk el, hogy milyen nyitású ajtó lesz nekünk jó, a felhasználás tekintetében és ne feledkezzünk meg az anyagösszetételéről sem, hogy a beltéri ajtó maximum zárt lépcsőházba kerüljön, a kültérit viszont nyugodtan ki lehet tenni az időjárási viszontagságoknak. Ettől függetlenül, győződjünk meg arról, hogy valójában kültéri modellt szerelnek-e be nekünk, főként a felületi kezelésekre és az élzárásokra kell több figyelmet fordítanunk! Nem szabad mindenkinek ajtót nyitni, mielőtt kinyitjuk az ajtót, tekintsünk bele egy nagy látószögű, sima ajtókitekintőbe vagy igény szerint egy telefon méretű, led kijelzős, digitális verzióra vessük pillantásunkat! Cégünk ajtókat nem szerel, csak zárakkal foglalkozik, de szükség esetén a kitekintő teljeskörű beszerelését is vállaljuk.