Érdemes a kínai ajtónkat biztonságosabbá tenni kiegészítő zárakkal?

A biztonságot mindig tartsuk szem előtt, ezt szakmai tapasztalatból mondjuk, illetve mi is védjük a családunkat, ingatlanunkat, csak nekünk közelebbi a látószög a mindennapi felhasználás miatt, mint a nem ezzel foglalkozó honfitársainknak. Próbáljunk meg mindig a betörők előtt járni egy lépéssel és ha lehet, ne tyúklépéssel, hanem óriási lábnyomokkal, hiszen rohamosan változnak a trendek, felgyorsult a világ. A betörők is már professzionális eszközöket használnak a behatoláshoz, nem minden esetben rongálnak, az már a múlté. A kínai ajtók alapból – ha csak az ügyfél nem kért jobb zárbetétet, mint a hozzátartozó eredeti a beszereléskor – nem tartalmaznak semmilyen komolyabb védelmi szintű zárat. Ezért is gondolkozzunk abban, hogy milyen mechanikai védelmet tudnánk felsorakoztatni a biztonsági frontvonal élharcosai közé.

Mennyi az az összeg, ami a pénztárcánkat terheli ha zárcserében gondolkozunk a kínai ajtó esetében?

Ez tulajdonképpen kínai ajtótípus függvénye, hogy két- vagy egy zárral van ellátva a lemezajtó, amit használunk. Minden ajtó esetében vannak különböző biztonsági lehetőségek, itt is, ez ügyben érdemes szakemberhez fordulni. A zárszerelő szakember az, aki ennek a mestere, ő fog tudni biztonsági tanácsot adni, és ha megbízzuk, a kivitelezést is ő végzi el.

Mi a megoldás a kivitelezés menetére? Mit szerelünk be, hány darab zár kell?

A megoldás egy biztonsági zárbetét beszereltetése. Itt olyan zárbetétet szoktunk a régi helyére betenni, ami léptékkel magasabb biztonsági pozícióban van, mint az eredeti kínai. Természetesen szóba jöhet még a kínai ajtók esetében a hevederzár, vagy az ennél már biztonságosabb Potent másodzár. Ezeknek az a feladata, hogy megtámaszkodjon a falba, így akadályozva a betörési kísérletet. Robosztus méretét tekintve, szó szerint erősebb, mint maga a kínai ajtó, tehát bátran ajánljuk a biztonságra vágyó ügyfeleknek.

Ha tökéletes biztonságot szeretnénk megalkotni és kétzáras a kínai ajtó, akkor érdemes mindkét zárbetétet lecseréltetni egy Mabisz ötös besorolású izraeli RB zárra. És ezt megtűzdelve, a kilincs fölé egy másodzárat szereltetve, szinte biztos, hogy a 100 százalékos védelmet majdnem megkapjuk. Az elmúlt években több ezer kínai ajtót védtük meg utólag, vagy az elővigyázatosság keretében a betörések ellen és egy panasz sem érkezett, hogy az általunk megerősített zárakkal vagy kicserélt zárbetétekkel probléma vagy gond lenne, akár minőségileg, akár működésileg vagy biztonságilag.

Mit is kell tudni egy zárbetétnek, mitől jobb, mint a gyári kínai?

A gyári kínai zárbetétek tulajdonképpen kívül-belül kulccsal működnek, semmilyen mechanikai védelem nincs a zárbetét belsejében. Tehát a zár elforgatására, nyitására, zárására hivatott csupán, a biztonsági elemek kimaradtak, nyilván az olcsó ár miatt. Ezzel szemben, egy általunk használt/alkalmazott, Izraelben gyártott, Mabisz ötös, illetve hatos besorolású zárbetét sokkal magasabb technikai paraméterekkel rendelkezik, amely megfékezi a betörést. Ilyen a törésvédelem kívülről-belülről vagy a zár aljában elhelyezett acélhíddal. Ez véd a roppantásos zártöréses módszerek ellen. Ha megyünk a listán tovább, a fúrásvédelem alap, ami mindkét irányból szintén el van helyezve betétben, illetve a manipulációs, azaz finomnyitásos módszer ellen is ki vannak építve a védelmi elemek, és ez a legfontosabb. Ezenfelül a zárbetét kódkártyával védett, tehát csak a kártya felmutatásával lehet kulcsokat készíttetni hozzá, egy bizonyos helyen. A kártyára mindig vigyázzunk, ennek hiányában nincs kulcsmásolás!

Mi az a kódkártya, amit a zárbetéthez csomagol a gyártó?

A biztonságosabb, minőségibb, megbízhatóbb zárbetétekhez a gyártó csomagol egy kódkártyát, amelyen nemcsak a saját logója, emblémája, illetve beazonosítója található meg, hanem a furatmélységek, magasságok, amelyek alkotják a kulcs-száron lévő furatok méreteit. Igen, jól érti, nem csak a gyártó reklámja szerepel rajta, hanem az elektromos kulcsmásoló gépbe a számok beütésével létrehozható a következő kulcs, tized milliméternyi pontossággal. Az izraeli zárbetétek, amit mi forgalmazunk, nem számítanak tömegterméknek, nem kaphatók minden sarki boltban, csak bizonyos üzleteknél helyeztük el őket, illetve mi, mint zárszervíz a zárcsere kapcsán értékesítjük, jó áron, szolgáltatással, kiszállással egybekötve. Figyelünk a kulcsok sokszorosítására, jelen pillanatban Magyarországon egy partner végzi ezeknek a kulcsoknak a másolását, mégpedig a III. kerületi Elzett zárszaküzlet. Ezeknél a zárbetéteknél 5 darab kulcs tartozik a csomaghoz, illetve a kódkártya. Cégünk kulcsmásolással nem foglalkozik, csak a helyszíni zárcsere szolgáltatást végezzük el.