Miért nem kompatibilisek egyes zárgyártó termékei a másikkal?

Nyilván azért, hogy ne lehessen kiváltani, kicserélni a saját gyártású biztonsági ajtó többpontos zárját, mert ha mindegyik zár egyforma méretű, kivitelű, kompatibilitású lenne, akkor elég sok zárgyártó cég lehúzhatná a rolót, hiszen azok maradnának csak talpon, akik leviszik az árakat, mint a kínaiak, a többieknek csődbe mennének.

Ez az új úgynevezett nem kompatibilitás főként azokra a biztonsági zárakra vonatkozik, mint például a szalagzár vagy másnéven ajtóél-vasalat, de ott is csak a drágább, komolyabb kivitelezéseknél, mert az egyszerű, négygörgős G-U vasalatot ki lehet váltani pl. Elzettel vagy Rotoval, vagy esetleg Fuhr-ral. Az egyszerűbb, kilincsfelhúzós, 4 görgővel ellátott vasalatokat főként olcsóbb műanyag ajtókba szokták beszerelni. A százezer forint értékű ajtó ára árulkodik is a minőségéről, sokszor és elég hamar lötyögni kezd a kilincs, a zárszerkezet egy év alatt elkopik, eltörik benne a rugó, és a zárbetétről, amit ebbe a szerkezetbe a gyárban beletesznek már ne is beszéljünk, annyira silány a minősége! Ha a komolyabb, úgynevezett szélesebb előlappal rendelkező vasalatokat vesszük górcső alá, akkor ott már kisebb a szortiment, amit ezeknek a helyére be tudunk tenni. Persze mindig vannak okos ajtózár-szerelő szakemberek, akik bármit, bárhova befaragnak, na de nézzük meg utána, hogyan néz ki az ajtó, hogyan lett szétflexelve a tok, illetve mi lett a régi lyukakkal, amit nem takar az új vasalat fedőcímkéje…

Milyen megoldás jöhet szóba, ha a szerelő nem tud nekünk alternatívát biztosítani a zárcserére?

Ez egy nagyon jó kérdés, a válasz, hogy tessék elzavarni és felhívni egy olyan szakembert, aki otthon van a témában, csinált már ilyet, és minimum raktáron tartja ezeket a szerkezeteket, ajtóvasalatokat vagy speciális zárakat! Manapság a zárszerelői szakma is felhígult, nem invesztálnak anyagba a szerelők komolyabb összeget, ezért sem tudják a helyszíni megoldást egy zárnyitás után azonnal elvégezni. Nincs azzal semmi gond, ha valaki valamit nem tud megcsinálni, de nyilván, hogy a kedves megrendelőnek érdeke, hogy estére be legyen zárva az ajtó, hiszen másnap menni kell dolgozni. Valamilyen megoldás biztos, hogy létezik, csak ő ezt nem tudja. Nálunk azonnali megoldás van mindig és mindenre, persze ez a munkáink mennyiségének függvénye, de ha nagyon akut a probléma, félretesszük a soron következő zárcsere megrendelést és segítünk a bajba jutott, nehezen beszerezhető, ám számunkra mégis megoldható zár beszerelésében. Amit mi kérünk, hogy az ajtó élében végigfutó vasalat teljes hosszát 3 részben lefotózni számunkra szíveskedjenek és küldjék el a fotókat emailben, illetve egy külső-belső teljes alakos képet kérünk a kilincs, illetve a zárbetét körüli részről, így tudjuk megvizsgálni és kitalálni, hogy ezeknek az egyedi záraknak a helyére van-e eredeti, vagy tudunk-e olyan alternatívát, ami minimális átalakítással jár és ugyanolyan biztonságot fog nyújtani a jövőben, mint a régi szerkezet.

Milyen árképzéssel kell számolni a speciális zárak beszerzésével, illetve beszerelésével kapcsolatban?

Ez egy jó kérdés, hiszen itt jóval magasabb árral indulunk, mint egy sima zárbetétcsere, vagy vasalat, netán bevésőzár esetében. Elég nehéz meghatározni, hogy milyen költségtartományban mozog egy biztonsági zárszerkezet beszerelése ezeknél az egyedi kivitelezésnél. Olasz zárak esetében, amelyeket tollas kulcs működtet és lamellás a szerkezet általában 95-145 ezer forint összeghatárig is elmehet a zárcsere ára, viszont a kulcsvezérlésű, többpontos, acéltüskés, több egységet mozgató vasalat mechanika esetén -ami általában fa bejárati ajtókba van installálva- nagyon nehéz bármilyen árat is mondani, amíg nem látjuk, például az ajtó élében végigfutó vasalatot, vagy a kijelölt tüskék számát, valamint a záródási pontok helyzetét, netán a kilincsgarnitúra méretét. Érdemes tehát előre gondolni és hogyha akadást vagy nem rendeltetésszerű működést észlelnek, egy zárszerelő szakemberrel előre megnézetni, hátha kis karbantartással, némi ajtóigazítással, utólagos beállítással megelőzhető a baj, illetve a zárszerkezet működési élettartamát akár 3-4 évvel is kitolhatjuk. Azért nem mindegy, hogy törődünk-e a zárproblémával vagy sem, mert egy kétcsapos, kétgörgős, dupla táskás cilinderes, széles előlapos zárszerkezet anyagköltsége -zárbetét nélkül- nyolcvanezer forintba kerül. Ha még ehhez hozzáadjuk a szükséges zárbetétet, mivel ki kellett törni őket, netán pajzsot kell cserélni, mert az új vasalatnak más a dorn-méret tartománya és hozzáadjuk a munkadíjat, a számla végösszege százhatvan-százhetvenezer forint is lehet, mivel egyedi kivitelezésű ajtó vasalatról beszélünk. Persze senkit nem akarunk elriasztani a számokkal, de ha valaki észleli a napi akadozást a zárásnál és olvassa ezt a cikket, lehet hogy célba ér az üzenet és megelőzheti ezt hatalmas kiadást.