Olasz vagy kínai zár

A Viro/Cerutti zárak körüli félreértés

Sajnos mostanság egyre többször belefutunk olyan zárszervizes problémába, amikor az ügyfél tájékozatlanságának köszönhetően a Viro biztonsági záras ajtó lecserélésre kerül egy jóval alacsonyabb kategóriájú bejárati ajtóra. Ezzel kapcsolatban szeretnénk felnyitni a szemeket, hogy mindenki tisztában legyen azzal, hogy mit is cserél le pontosan és mire.

A Viro (Cerutti) zár egy tollas kulcsos biztonsági trezorzár. A „trezorzár” elnevezést onnan kapta, hogy hasonló kéttollas kulcsos zárszerkezetek működtetik a páncélszekrényeket, trezorokat is. Ez a zárszerkezet mechanikájában hasonló, csupán a lakosság részére, a bejárati ajtókba vannak kifejlesztve. A Viro biztonsági zárral ellátott ajtó egy acélkerettel rendelkező és acél-szerkezetből készített biztonsági ajtó (tehát nem 1 mm vastagság alatti lemezből készült!). Keretének köszönhetően a befeszítésnek 100%-ban ellenáll. A három irányba záródó Viro zárszerkezet miatt pedig, az ajtó fúrással csak nagyon hosszú idő után nyitható, manipulációs zárnyitással pedig egyáltalán nem.

Mivel ezek a trezorzárak igen komoly zárszerkezetek, így a zárcseréjük nem olcsó mulatság. Zárszerviz cégenként változó, egy ilyen zárcsere ára 76 és 110 ezer forint között mozoghat. Talán ennek köszönhető, a sajnos gyakori magyar hozzáállás, mely szerint: „Ennyiért egy új ajtót is vehetek!”. Na igen, de nem ilyet. Ezzel leginkább egy autós hasonlatot hoznánk fel, mely szerint egyes autók motor-cseréje kerül annyiba, amennyi egy másik gyártmányú modell új ára. Ám a kettő között jelentős a különbség. Soha senki nem hasonlít össze egy Audit vagy Mercedest egy Trabanttal. Ennyi.

Akinek egy Viro záras biztonsági ajtaja van, az mai értéken számolhat egy kb. 280 ezer forintot érő bejárati ajtóval. Ez az az összeg, amennyiért most egy ilyen ajtót lehet rendelni, beépíttetni. Ez pedig máris nincs egy szinten az 50.000 forintos bejárati ajtóval. Arról már nem is beszélve, hogy kínai ajtó esetében ezen már rajta van az áruháznak a haszna, illetve a szállítási költség, a vámteher és az ÁFA. Ha ezeket levesszük igen karcsú az ajtónak az ára, és ennek a töredéke az ajtót védő zárszerkezet/zárbetét költsége. Nos, mint szakemberek azt mondjuk, fillérekért nem lehet biztonságot vásárolni.

Aki egy Viro záras ajtót lecserél egy kínai lemezajtóra, vagy egy műanyag bejárati ajtóra, annak számolni kell azzal, hogy

  • mindkét ajtó könnyedén befeszíthető
  • mindkét ajtóban alsókategóriás zárbetét van beépítve, amelyeket nagyon könnyen lehet nyitni fúrással, zártöréssel, hiszen semmilyen védelemmel nem rendelkeznek.

Zárszerviz cégként rengetegszer szembesülünk a műanyag és kínai ajtókban fellépő zárproblémákkal, beépítési problémákkal, illetve betörésekkel. Mi ebből élünk, így tudjuk miről beszélünk.

Trezorzáras biztonsági ajtóban általában az öreg zárak esetében szükséges a zárcsere, vagy költözés miatt. A kínai és műanyag ajtóknál már nagyon hamar bajok vannak a zárbetéttel, a kilinccsel, a zárszerkezettel, a vasalattal és a rossz beépítés miatti zárproblémákkal.

Fentiek ismeretében mindenki döntse el maga, hogy milyen ajtóra, zárra bízza az értékeit. Csak azért, mert egy ajtózár tollas kulccsal működik, még nem feltétlen képvisel elavult konstrukciót. Arról már nem is beszélve, hogy ha a zárcsere ára miatt cserél inkább valaki ajtót, akkor érdemes belegondolni, hogy ha egy egész ajtót lehet már venni egy zárcsere költségből, akkor vajon az milyen színvonalat képviselhet.

Viro (Cerutti) trezorzár csere ügyében, csak hozzánk forduljon, hiszen a piacon a legjobb áron tudjuk a zárcserét elvégezni!

Minden kedves olvasónknak kívánunk sikerekben gazdag, boldog újévet!

ZÁRCSERE BUDAPEST 06-30-408-89-14