Nívó ajtózár problémák, megoldások

A hazai gyártású, 100 százalékosan acélból és lemezből készült, faborítású Nívó ajtó szintén nagy népszerűségnek örvend. Az első ajtók több mint 20 éve lettek beszerelve, ezek még 3 záras kivitelűek voltak. Mostanra a középső zár meghibásodása szokott a legyakrabban előfordulni. Ám ott sem a zárás mechanizmusával van baj, hanem a zárnyelv rugója törik el vagy csak egyszerűen elfárad és nem tudja többé azt a feszítő hatást kifejteni, ami a kilincset egyenes állapotba húzná vissza.

Vannak, akik megértik, hogy a 20 év alatt hányszor cserélt tulajdonost a lakás, vele örökölve a Nívó ajtót, illetve nem gondolnak bele abba, hányszor lett a kilincs lenyomva, az ajtó hányszor lett becsapva, így nem csoda, hogy a rugózás hatása gyengül, a rugó eltörik. A lenti képeken láthatják ezt a jelenséget, az állapotot.

Amikor lefele lóg a Nívó ajtó kilincse, az egyértelműen a rugó problémájára vezethető vissza. Szakszervizünk egy új zárszerkezet beszerelésével tudja ezt kiküszöbölni. Ennek persze van egy munkadíja és kiszállási költsége, pláne az 500 forintos benzinárak mellett. Ám egy 40.000 Ft-os zárszerkezet csere komplett díjának kifizetése bőven megéri a következő 10 év biztonságát és nyugalmát!

Javaslat: házilag nem szabad barkácsolni, szétszedni, próbálni rugót cserélni benne! Sokan nem láttak még zárszerkezetet belülről. Mi meg nem játszunk kirakóst, ha az ügyfél szétszedte, mi a sok apró alkatrészt nem kívánjuk a helyére tenni és azt rendbehozni!

Nívó zárnyelv törésre utaló jelek

Előbb vagy utóbb az összes Nívó ajtó középső zárszerkezetének a feszítő rugója el fog törni. Az első jelek úgy mutatkoznak, hogy egyre könnyebb lenyomni a kilincset, a másik jel, ha lenyomjuk a kilincset a zárnyelv kinn marad, nem húzza azt vissza.

Miért okozhat ez nagy problémát, galibát

A Nívó ajtónak 3 különböző záródási pontja van. Ha nem akarják bezárni, csak becsukni az ajtót, akkor csak a kilincsnyelvet kell bekattintani a tokba és csukva marad azt ajtó. De mivel a rugó el van törve a zárszerkezetben, ezért becsukás után az ajtó folyamatosan kinyílik, nincs ami a helyén tartaná. Ez még a kisebbik probléma, hiszen a belső gombbal vagy a kulccsal lehet reteszelni a zárszerkezetet, de ha letörik a rugóból egy darab, ami egy cserével megelőzhető lett volna, és beesik a zárdobozba a zárnyelv és a visszahúzó szerkezet közé, akkor se kívülről, se belülről nem tudjuk kinyitni az ajtót, mert az az alkatrész megakadályozza, hogy a kulcsos rész hátra tudjon húzódni. Ennek egy egyszerűbb magyarázata: ha az ajtó elé teszünk egy hűtőszekrényt, a fal és az ajtó közé a nyitási sarokba, akkor, ha kívülről próbáljuk nyitni az ajtót, nem megy, mert a hűtő ékként támaszt és nem mozdul meg semmilyen irányban.

Többször volt már erre példa, amikor a figyelmeztetések, javaslatok ellenére süket fülekre talál a zárszerelő szakember tanácsa, így éjjel ki kellett hívni egy gyorsszerviz céget, aki flexszel megvágta az ajtót. Nos ilyenkor a mosoly már nem őszinte. Egy zárszerkezet csere már 40.000 Ft-től megrendelhető, de egy megrongált ajtó cseréje 300.000 Ft.

3 zárbetéttel ellátott Nívó ajtó zárjainak a cseréje, a Mauer helyére

3 különböző záródási pontja van az első generációs Nívó ajtóknak. Középen a kilincses főzár, melyről fentebb már írtunk, alul és felül meg egy-egy kiegészítő másodzár. Tehát az ajtó frontvonala védve van a behatolástól. A 3 db Mauer zárbetétet egy kulcs nyitja, ez egy kényelmi szempont. A középső zár még egy plusz tekerőgombbal is el van látva. Sajnos ezek a Mauer zárbetétek is a zárszerkezettel együtt használva elhasználódnak, egyre nehezebben megy beléjük a kulcs a kopott csapok miatt és a régebbi betétek biztonsági szintje ma már erősen megkérdőjelezhető. Mindenképpen megérett a betét is a cserére.

Próbálunk mindenkinek megfelelő és hatásos megoldást kínálni. Izraeli LOCXIS vagy Keylocx zárakat ajánlunk, akár ugyanúgy, azonos nyitási kivitelben, tekerőgombbal, védőkártyás változatban, a mai elvárásoknak megfelelő, legmagasabb biztonsági besorolással. Komplett zárszerkezet és zárbetét cserével az ajtóhoz újabb 10 évig nem kell hozzányúlni, így a biztonságos, hosszútávú használat megoldott! Kérjen ajánlatot a 06-30-408-8914 telefonszámon!

Nívó ajtózár problémák, megoldások
Nívó ajtózár problémák, megoldások
Nívó ajtózár problémák, megoldások