Műanyag bejárati ajtóról tudnivalók a tulajdonosok számára

A műanyag ajtó tulajdonképpen nem rossz választás, hiszen raktárról sok cégnél elérhető, különböző méretben, nyitási irányban. Mindez több színben, egy- vagy kétszárnyas kivitelben, kazettás-, üveges-, felülvilágítós kivitelben. Nagyon sok ház, lakás nyílászárójaként szerelik be a műanyag ajtókat. Amit érdemes róluk tudni, hogy védelmi színvonal függvényében célszerűbb a jobbat, starpabíróbbat, drágábbat választani, mert a barkácsáruházas, akciós műanyag ajtók nem tudják ugyanazt, mint egy duplazáras hő- és hangszigetelt, biztonsági vasalattal ellátott nyílászáró.

Persze az olcsóbb ajtóknak is megvan a helye, 40-100 ezer Ft között megvásárolhatók, jók lehetnek tároló ajtónak, vagy egyéb nyílászáró pótlására, ami nem a családi otthon megőrzésére szolgál. Ezeket bejárati ajtóként használni egyáltalán nem javasoljuk, nem úgy vannak ellátva, nem olyan a felépítésük, gyenge a zárszerkezet hozzájuk, nem bírják a kültéri viszontagságokat, illetve utólagos állítást nem lehet végezni a zsanérokon, pedig erre szükség van minden műanyag ajtó esetében pár év múlva.

A műanyag bejárati ajtók zárszerkezete

A műanyag ajtók tökéletes működése akkor garantált, ha az ajtó-beszerelő cég ráhagyással építi be, figyelembe véve a dilatációs hézagok mozdulását. Illetve olyan vasalatok vannak ezekben az ajtókban elhelyezve, ami nem Kínában készülnek és több évig bírják a ki- és becsukást, erősebb a kilincs is bennük, és ha minőségi zárbetéteket alkalmaznak a gyári, fogazott, pl. Roto helyett.

Ha műanyag ajtó van bejárati ajtónak beszerelve, érdemes ellenőriztetni a működését, a biztonsági szintjét egy zárszerelő szakemberrel, átnézetni vele a zárszerkezetet és elvégeztetni a szükséges karbantartást, beállítást. A legtöbb esetben azt vesszük észre, hogy az ajtó és a szerkezet jó, de a zárbetétre nem fektettek hangsúlyt, ami a szíve-lelke az ajtónak. Ilyenkor a helyszínen javaslatot teszünk a zárbetét-cserére.

Szinte minden 5. műanyag bejárati ajtónál szembesülünk azzal, hogy csak úgy tudjuk megerősíteni az ajtólapot, ha egy másodzárat telepítünk rá. Ha ez nincs, könnyen bejutnak a betörők, akár ajtóbefeszítéssel, vagy bármilyen zárbetét rongálási eljárással. Rengeteg plusz zárat szereltünk fel műanyag bejárati ajtókra, megakadályozva ezzel a tulajdonos megkárosítását.

Mennyibe kerül a zárcsere az ajtóban?

A műanyag ajtók zárja lehet felhúzókilincses vagy kulcsvezérlésű, ezen belül pedig bármilyen osztású, méretű, kivitelű. A zárcsere során figyelembe vesszük a vasalat típusát és méretét. Ezek cseréjének komplett költsége anyaggal együtt 48-110 ezer forint között van. Ilyenkor felszerelünk egy új kilincset is, ami ez idő alatt általában elkopik. Ha szükséges, a zárbetét kicserélését is szoktuk javasolni és akkor hosszú évekig le van tudva a gond a bejárati ajtóról. A hosszú évekig így szó szerint nem teljesen igaz, mert műanyag ajtók esetében a téli-nyári zsanérigazítást, állítást el kell végezni a vetemedés miatt. Ha ez nem történik meg, a zárszerkezet nehezebben működik, hamarabb tönkremegy és kezdhetjük elölről a folyamatot.

A nehezebb működést lehet észlelni a kulcs nehezebben történő eltekerésével vagy a kilincs felemelésével. Itt jelentkeznek az első jelek arra, hogy megsüllyedt, leereszkedett az ajtó. Hívjanak ilyenkor szakembert, mert ez egy szerelői munkadíjjal orvosolható és kiküszöbölhető. A műanyag ajtók általában elég vastag kivitelűek, ezért hosszú zárbetétre van szükség a zárcserekor. Ezek aszimmetrikus, eltolt méretek, ami azt jelenti, hogy az egyik oldal pl. 45 mm, a másik pedig 55 mm. Akkor jó a zárbetét mérete az ajtóba, ha kívül-belül színben van a zárdíszítő címerrel, nem lóg ki, és nincs beljebb sem. Ez biztosító követelmény is egyben.