Hevederzár betétek korszerűsítése új izraeli zárral

A meglévő hevederzárakat lecserélni nem lehet, maximum ugyanolyanra, ami jelenleg az ajtón van, ezzel meg nem vagyunk előrébb. Viszont ha a hevederzár meghajtó részét, azaz a fogaskerekes zárbetétet cseréljük ki, azonnal megváltozik a biztonsági szint. Az elavult, egyszerű, zárfésűvel kinyitható zárbetét helyére egy interaktív csapos, kiváló minőségű, hosszú működésű, 5 kulcsos, kódkártyás, Mabisz által bevizsgált, izraeli zárbetétet szerelünk.

Ezeket a zárbetéteket a biztosítók is elfogadják. Roncsolásmentes nyitás ellen is be van vizsgálva, ezeknek szintén kiválóan ellenáll. A korszerűsítés egy zárcserével könnyedén megoldható, bármelyik hevederzár típusnál. Amikor megrendelnek tőlünk egy hevederzár-betét cserét, mi kitisztítjuk a régi szerkezetet, átnézzük, hogy a rögzítési pontok megfelelően védenek-e még mindig. Ha nagyon elavult vagy kotyogós a zártest, kap az ügyfél egy új szerkezetet, benne egy minőségi, jobb betéttel, mint ami a régiben benne volt.

Milyen típusú, gyártmányú hevederzárak vannak felszerelve az ajtókra?

A piacon széles a kínálat, ha zárbetétet kell cserélni a függőleges- vagy vízszintes hevedereknél. A legtöbbet eladott darabszám a miskolci hevederzárakból történt az elmúlt 20-25 évben. Nyilván az olcsó árának köszönhetően. A Prezidium halk, csendes, háromrudas kivitelű hevederzárból értékesítették a 2. legtöbbet. Talán ez az egyik legjobb szerkezet -szerelői szemmel- a kínálatból, mert vette a magyar gyártó a fáradtságot a bármilyen szín elkészítéséhez, és az osztás, méret gyártásánál is ők az elsők, hiszen a többi gyártó csak 3-4 méretet készít, csakis fehér és barna színben.

A Magzett hevederzár viszonylag kevés darabszámmal van jelen a piacon. Erről nincs is sok információnk, keveset cserélünk. Nagyjából a miskolci hevederzár működésén alapszik, csak finomabb, precízebb kialakítású. Ezen kívül vannak még Viro, Abus, Biztibuk hevederzárak is. Ha valódi, megbízható védelemre vágyik, akkor ezeket engedjük el, nézzünk inkább előre. Egy új, fejlesztett mechanikát kell elképzelni az ajtón. Ez ügyben tud nekünk telefonálni, ahol személyre szabott ajánlatot kap mindenki. A hevederzárak csúnyák, nehezek, az ajtó vízszintes részére vannak felszerelve, karbantartást igényelnek, hangosak. A bennük lévő gyári betét egy fabatkát sem ér. A szerelőket kell ez ügyben megkérdezni, nem a forgalmazót, aki kb. 20 éves fáziskésésben van a biztonságtechnika piacán.

Fogazott kulcs kontra laponmart, védőkártyás hevederzárbetét

A régebbi típusú hevederzárakhoz a forgalmazó fogazott kulcsos zárbetéteket használt, némelyikük még a mai napig is ezeket promótálja, nyilván lemaradt a technikai vívmányokról. A jövő kulcsa a laponmart, mozgó csapos záraké. Ha megnézzük a nagy gyártók palettáját, akkor látszik, hogy mindenki laponmart kivitelű zárbetéteket forgalmaz. A mintaboltok is ezekkel vannak feltöltve és a zárszerelő vállalkozások is biztonságosabbnak tartják ezeket a német, izraeli, spanyol vagy olasz fejlesztésű zárakat.

A fogazott és laponmart kulcs közötti különbség igencsak különböző, hacsak nem prémium fogazott zárakról van szó, mint az Evva, vagy az Iseo komoly védelmet nyújtó zárbetétjei. Amiket itthon lehet kapni, pl. Gege, Icsa vagy egy-két Elzett zárbetét, azok kertkapuba, tárolóba nagyon jók, de a hevederzárakba nem ajánljuk őket. Az olcsó, fogazott kulcsos zárbetét és a prémium kulcsprofil között a belső mechanika, a pontos csap-illesztés, a másolásvédelmi szint (nem egy papírcetli kódkártya, hanem műanyag kártya, rajta a kódokkal) tartozik a zárhoz. Nyilván, akinek még Zsigulija van az is elmegy bárhova, de a mai technikát nem lehet pótolni elavult, régi termékekkel, szűk látókörű gondolkodásmóddal.

Ezért alkalmazunk izraeli zárakat minden fogaskerekes hevederzárnál. Izraelben a biztonság az első. Az európai gyártók is csak dicsérik a termékeiket.