Dierre kulcs-csere, ha új lakásba költözünk

Új lakás vásárlásakor nem szabad megfeledkezni a régi kulcsok lecseréléséről, hiszen sosem lehet tudni, kinél van még ezekből a kulcsokból. Mivel nem másolásvédett kulcsokról beszélünk a Dierre tollas kulcs esetében, bárki, bármikor, szinte bármelyik kulcsmásolóban készíttethet magának plusz kulcsot. Nem tudhatni, hogy a megkapott régi lakáskulcsok száma valóban annyi, mint ami eredetileg járt volna hozzá, továbbá az sem, hogy készített-e valaki róluk másolatot. Költözés után (vagy előtt) át kell kódoltatni vagy ki kell cserélni a Dierre kulcsokat, továbbá ha elhagytak egy kulcsot vagy ellopták azt, vagy illetéktelen kezébe került az otthon kulcsa.

Ajtóvastagság függvényében kinek, milyen hosszúságú kulcs szükséges?

Vékony ajtóhoz rövid kulcs, vastagabb, tűzgátló ajtóhoz hosszabb kulcs szükséges. A rövidebb kulcsok 92 mm hosszúak, a hosszabbak 107 mm-esek. Akinek ez utóbbi van, elég kényelmetlen a hossza miatt, főleg a zsebben, tákában. Ettől függetlenül vigyázni kell a fogak meglétére, épségére, hiszen ezek a bástyák emelik és működtetik a lamellákat. Ha ezek megsérülnek, elhajlanak vagy letörnek, beleszorulhat a kulcs, tönkremehet a zár, nem nyílik az ajtó. Csak ez a kétfajta hosszúságú kulcs van a piacon a Dierre esetében. Vannak még Dierre bicskakulcsok, ott már eltérő lehet a kulcshossz, de ez a ritkábbik kivitel, jóval drágább is.

Mennyibe kerül a komplett Dierre zárszerkezet csere kulcsokkal?

Akkor van szükség a teljes zárszerkezet kicserélésére, amikor már lóg a kilincs, a zárnyelv nem húzódik vissza, a kulcsok kopottak és a szerkezet akadozva működik. Onnan tudjuk megállapítani, hogy a zárral probléma van, ha a kulcs a nyitáskor és záráskor többszöri nekifutásra is nehézkesen fordul, vagy ha az ajtót emelgetni, rángatni kell, és már egyik kulcs sem működik üzembiztosan.

Dierre zártípus függvényében, 95.000 Ft-tól vállaljuk a komplett zárcserét, az ajtó belső lapjának lebontásával, a zárszerkezet és a kulcsok kicserélésével és az ajtó utólagos beállításával, amennyiben szükséges. Mivel több típusú Dierre zárról lehet szó, a pontos ár csak akkor határozható meg, ha lefényképezik a zárat és az ajtót, illetve a hozzá tartozó legalább egy kulcsot és a fotókat elküldik nekünk emailben beazonosításra.

Miért költséghatékonyabb a zárkódolás, mint a teljes zárcsere?

A zárkódolást, más néven zárprogramozást csak hibátlan működésű zárszerkezeteknél tudjuk elvégezni, illetve a zár max. 10 éves koráig. A zárkódolás művelete során nem kell szétszedni az ajtót elemeire, csak a belső műanyag lapocskát távolítjuk el. A Dierre zárszerkezet belső oldalán egy kis kémlelőnyílást helyezett el a gyártó, ezen keresztül tudjuk a memóriakockát vagy kulcstőkét átcserélni a régi helyett. Ahogy ez megtörtént, a régi kulcsokkal már nem működtethető a szerkezet. Általában kulcsvesztéskor, új lakás vásárláskor érdemes és ajánlott ennek a műveletnek az elvégzése és csakis Dierre szakszerviz bevonásával.

Miért érdemes szakszervizzel végeztetni a Dierre ajtóval kapcsolatos feladatokat?

A közmondásban is benne van, hogy a cipész maradjon a kaptafánál. Ha ennél az ajtónál bármilyen probléma adódik, csakis olyan szakemberrel érdemes megnézetni és megcsináltatni, aki otthonosan mozog a szakterületen, évek óta mesterien űzi ezt a tevékenységet és garanciát tud vállalni a munka elvégzésére. Eredeti termékeket szerel be és nem kínai vagy utángyártott (legrosszabb esetben használt) darabokat. Nemcsak a zárcserekor kell ehhez értő szakembert hívni, hanem ha meghibásodás miatt az ajtó nem nyílik akkor is, valamint ha beszorult vagy beletört a kulcs. Mindig hozzáértő szakemberhez kell fordulni, mert jóval többe fog kerülni a művelet és a kontár szerelő által okozott kár helyrehozása.

Dierre kulcs-csere, ha új lakásba költözünk
Dierre kulcs-csere, ha új lakásba költözünk